Home / Bier brouwen / Brouwrecept door ChatGPT: Inspiratie voor een Double AI-PA?

Brouwrecept door ChatGPT: Inspiratie voor een Double AI-PA?

Zo genereer je een brouwrecept met chatgpt

Het stond al een tijdje op mijn lijstje: ChatGPT een brouwrecept laten genereren. Natuurlijk had ik al wat pogingen gedaan, maar nu was het tijd om een basis te leggen voor mijn komende brouwdag.

AI (Artificial Intelligence) en ChatGPT zijn niet meer uit ons dagelijkse leven weg te denken. Het is wat mij betreft prima geschikt voor het schrijven van teksten en ook voor het analyseren van bepaalde gegevens. Onlangs bedacht ik me waarom laat ik niet eens een brouwrecept genereren door ChatGPT. Zo gezegd, zo gedaan.

Met deze blogpost doe ik eigenlijk iets wat ik nog niet eerder heb gedaan. Ik loop namelijk op de brouwdag zelf vooruit en ik weet daarom dus niet hoe het gegenereerde brouwrecept precies gaat uitpakken. In deze blogpost ga ik je in ieder geval wel wat meer vertellen over de werkwijze en waar je op moet letten.

Waarom een brouwrecept genereren door ChatGPT?

Het laten genereren van een brouwrecept heeft als grote voordeel dat je zelf niet op zoek hoeft te gaan naar vergelijkbare recepten ter inspiratie. Bijkomstig voordeel is daarnaast dat je minder tijd kwijt bent, maar wel een hopelijk goede basis hebt om mee te brouwen.

Voor mij is het inzetten van ChatGPT voor het geven van een brouwrecept eigenlijk vooral een probeersel. Dit komt voornamelijk doordat ik erg nieuwsgierig ben naar de kwaliteit van zo’n recept. De afgelopen maanden heb ik meermaals aan ChatGPT gevraagd naar recepten voor specifieke bierstijlen. Toch heb ik altijd enige onzekerheid gehad bij de resultaten. Het is toch ook wel wat minder gewoontjes om op basis hiervan zomaar een bier te brouwen.

Dat gezegd hebbende. Ik had dus al een tijdje een Double IPA op het vizier om te gaan brouwen. Voor mij was dit een aanleiding om nogmaals ChatGPT om inbreng te gaan vragen. Met dit keer als motivatie om wel eens door te zetten.

Brouwrecept van ChatGPT overnemen in brouwsoftware

Of je nu met een eigen recept of met een recept van een ander aan de slag gaat. Ik raad altijd aan om het recept in voeren in de brouwsoftware die je gebruikt. Op deze manier kun je het recept namelijk naar jouw omstandigheden aanpassen. Denk bijvoorbeeld een aan het brouwzaalrendement dat je doorgaans haalt met jouw brouwsysteem.

Met bovenstaande in gedachten heb ik dus ook het brouwrecept uit ChatGPT overgenomen naar Brewfather. Het rendement heb ik hierbij op 75% gezet, dat is over het algemeen een goed gemiddelde. Voor de rest heb ik niet zo heel veel aan het recept zelf aangepast. Het enige dat ik heb gedaan is het aantal dagen drooghoppen van 5 naar 4 dagen terugbrengen. Daarnaast ben ik van 1 zakje US-05 gist naar twee zakjes gegaan.

Tips voor als jij aan de slag wilt met ChatGPT

ChatGPT is dus een leuke manier om een brouwrecept te genereren. Er zijn wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Zo weet je niet op welk brouwzaalrendement het recept is gebaseerd. Daarnaast kunnen het uiteindelijke alcoholpercentage, de bitterheid en de kleur afwijken van de gestelde kaders van bijvoorbeeld het BJCP.

Mijn grote tips is dus om vooral je eigen inzicht en logica te gebruiken als je aan de slag gaat met een gegenereerd brouwrecept. Gebruik het vooral als inspiratie voor een eigen recept. Op deze manier heb je er naast de brouwboeken ook een andere bron voor brouwrecepten bij.

Benieuwd naar het eindresultaat

Voor komend weekend staat in ieder geval de brouwdag gepland. Ik ben dus ook erg benieuwd naar het eindresultaat. Hierover wil ik nog een losse post gaan schrijven, met daarin ook het brouwrecept. Voor nu verwijs ik je graag door naar het brouwrecept dat ik vanuit ChatGPT heb overgezet naar brewfather.Geef een reactie