Eanske 1325 craft brew kit van Braumarkt

Het startpakket om de Eanske 1325 te brouwen

Met de Eanske 1325 brouw je het gelijknamige bier van brouwerij Eanske uit Enschede na. Het brouwpakket wordt aangeboden door Braumarkt en is goed voor 5 liter bier.

Het brouwen van bier is leuk en er zijn veel startpakketten te vinden om de eerste stappen te zetten. Het brouwen van bier is sowieso leuk, maar het is eigenlijk nog leuker om een bier van een professionele brouwerij na te brouwen.

Braumarkt biedt nu twee brouwpakketten aan in samenwerking met brouwerij Eanske uit Enschede. Zo kun je de Area 053 of de Eanske 1325 gaan nabrouwen. Supertof.

Brouwerij Eanske

Voor mij is de naam Eanske geen onbekende. De man achter de brouwerij is Oscar Moerman. In 2013 begonnen met brouwerij Eanske, maar nog niet in eigen ketels. Deze droom heeft Oscar in 2019 mogen verwezenlijken.

Het voorbeeld: eanske 1325
Het voorbeeld om mee te vergelijken: de 1325

De 1325 is het eerste bier dat Oscar op de markt heeft gezet. Het is een American Pale ale met een alcoholpercentage van 5,8%.

Het craft brew pakket

Het craft brew pakket dat ik heb ontvangen bevat een vergistingsemmer met daarin de benodigde mout, de hop en de gist. De mout is al geschroot, zodat je meteen kan beginnen met het brouwen van de Eanske 1325.

Naast het startpakket zijn er een drietal upgrade setjes te verkrijgen:

  1. Een set om metingen uit te voeren met daarin o.a. een thermometer en hydrometer
  2. Een set om te bottelen. Hierin zitten o.a. flessen, kroonkurkapparaat, bottelsuiker en kroonkurken.
  3. Een set om te reinigen met daarin een flessenborstel en twee flesjes met schoonmaakmiddelen: puro oxi en puro san.
Upgrade set met daarin reinigingsmiddelen en een flessenborstel.

De mooiste bonus aan het pakket is dat er een flesje van de Eanske 1325 bij zit. Dit maakt het mogelijk om het uiteindelijke resultaat te vergelijken met dat van de meester.

De brouwdag

Het pakket komt met een goede en beknopte handleiding. Hiermee doorloop je alle stappen van het brouwproces. Het enige dat je zelf moet regelen zijn: twee grote pannen, een zeef, bierflesjes en een maatkan.

Naast de handleiding zit er een klein briefje van Oscar bij met daarin een aantal tips. Zo is het bijvoorbeeld niet erg dat de temperatuur een klein beetje schommelt. Ik vind dat een fijne tip, vooral ook omdat ik bij mijn allereerste brouwervaring te veel bezig was om de temperatuur zo goed mogelijk te houden.

Tijdens de brouwdag heb ik gemerkt dat de thermometer uit de upgrade set een goede toevoeging is. Deze is zeer responsief en toont snel de temperatuur. Echt een aanrader.

Upgrade set met hulpmiddelen om te meten, waaronder de thermometer.

De hoppen die tijdens het koken worden toegevoegd zijn per hopgift verpakt. In totaal heb je drie zakjes die op verschillende momenten worden toegevoegd. Ze zijn goed verpakt en met een sticker wordt het moment van toevoegen aangegeven.

Conclusie

Als redelijk ervaren brouwer heb ik eigenlijk niet veel punten van kritiek op het startpakket dat door Braumarkt en Eanske wordt aangeboden. Het pakket bevat alles wat je nodig hebt, het enige dat je zelf moet inbrengen is geduld. Verder moet je jezelf voorbereiden op een verslaving dat brouwen heet.

Het brouwpakket om de Eanske 1325 is een goede leuke manier om de eerste stappen in het brouwen te zetten. De handleiding is helder, alles is goed verpakt en de brouwdag zelf verliep lekker soepel.

Upgrade set met daarin o.a. flessen, kroonkurken en een kroonkurkapparaat.

Daarnaast heb je als starter met de upgrade kits bovendien een goede manier om je brouwdag wat makkelijker te maken. Verder zijn de kits geschikt om vaker te gebruiken. Een echte aanrader als je het mij vraagt.2 reacties op “Eanske 1325 craft brew kit van Braumarkt”
Geef een reactie

Blijf op de hoogte!

Wil jij zo nu en dan updates ontvangen over nieuwe artikelen op Hopblog.nl? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!