Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Brooklyn Brew Shop

Eerste brouwervaring met Brooklyn Brew Shop

Na een bezoek aan de Hertog Jan brouwerij in Arcen, werd ik geïnteresseerd in het brouwen van bier. Ik wist alleen niet hoe ik moest beginnen. Gelukkig verkocht de Hema pakketten van Brooklyn Brew Shop om een Belgisch Blond bier te brouwen.

Het bedrijf Brooklyn Brew Shop

Brooklyn Brew Shop is een Amerikaans bedrijf dat brouwpakketten uitbrengt. In zo’n pakket zit onder andere een glazen gistfles, waterslot, een hevelslang, thermometer en de ingrediënten voor het bier zelf. Afhankelijk van het het pakket dat je koopt kun je verschillende bieren brouwen.

Naast complete brouwpakketten biedt Brooklyn Brew Shop ook navulpakketten aan zodat je verder kunt brouwen met de materialen die je al eerder hebt gekocht.

Verkrijgbaarheid in Nederland

Brooklyn Brew Shop is geen Nederlands bedrijf, wat er voor zorgt dat het lastiger te verkrijgen is in Nederland. Zo nu en dan biedt de Hema het startpakket aan voor 45 euro en heeft soms ook nog navulpakketten (15 euro) voor Belgisch Bruin en American Pale Ale. Naast de Hema is het ook mogelijk om bij fonQ een startpakket of navulpakket te kopen.

Het brouwen zelf

Met een handleiding van de website van Brooklyn Brew Shop zette ik de eerste stappen in het brouwen. In een grote soeppan startte ik met het maischen van het mout. Vervolgens hield ik wort over dat ik weer moest koken om daar uiteindelijk gedurende een uur op gezette tijden hop aan toe te voegen. Na dit uur moest ik de wort afkoelen en overschenken naar de glazen fles. Hier aan moest ik gist toevoegen. Toen was het een kwestie van twee weken wachten.

Deze tijd heb ik gebruikt om 8 beugelflessen van Grolsch leeg te drinken, want het uiteindelijke bier zou in deze flessen gaan komen. Na de 2 weken moest ik het uitvergiste ‘bier’ gaan bottelen. Het bier is eerst toegevoegd aan honing opgelost in een beetje water en vervolgens gebotteld met behulp van de hevelslang. Hierna moest ik wederom 2 weken geduld hebben, want er moest nog hergisting plaatsvinden op de fles.

Het resultaat

Uiteindelijk heb ik vier weken moeten wachten om te kunnen proeven wat ik gebrouwd heb. Ik moet eerlijk bekennen dat ik een beetje teleurgesteld was in de smaak van het bier. Het was nogal vlak qua smaak en de helft van de inhoud spoot eruit na het openen van de fles. Ondanks dat was ik toch trots op het eindresultaat.

Conclusie

Als je wilt beginnen met het zelf brouwen van bier, dan kan ik dit pakket van Brooklyn Brew Shop zeker aanbevelen. Je leert namelijk stapsgewijs het brouwproces kennen en je brouwt een leuk simpel bier.

Voor het geld dat je uitgeeft is het een kleine investering. Als het brouwen uiteindelijk toch niets wordt dan gooi je niet al te veel geld weg.

Na de eerste ervaring heb ik nog enkele malen een navulpakket van Brooklyn Brew Shop gebrouwen en ben ik uiteindelijk overgestapt op losse ingrediënten.
Geef een reactie