Home / Bierige mening / Eerste brouwervaring met Brooklyn Brew Shop

Eerste brouwervaring met Brooklyn Brew Shop

Gistfles van Brooklyn Brew Shop

De Hema brouwpakketten van Brooklyn Brew Shop zorgen ervoor dat vele mensen er een nieuwe hobby bij hebben gekregen. Bij mij is het verhaal eigenlijk niet veel anders gegaan.

Het was na een bezoek aan de Hertog Jan brouwerij in Arcen, dat mijn interesse in het brouwen van bier is ontstaan. Ik wist alleen niet hoe ik moest beginnen. Gelukkig verkocht de Hema pakketten van Brooklyn Brew Shop om een Belgisch Blond bier te brouwen.

Wie is Brooklyn Brew Shop?

Brooklyn Brew Shop is een Amerikaans bedrijf dat brouwpakketten uitbrengt. In zo’n pakket zit onder andere een glazen gistfles, waterslot, een hevelslang, thermometer en de ingrediënten voor het bier zelf. Afhankelijk van het het pakket dat je koopt kun je verschillende bieren brouwen.

Naast complete brouwpakketten biedt Brooklyn Brew Shop ook navulpakketten aan zodat je verder kunt brouwen met de materialen die je al eerder hebt gekocht.

Wat eigenlijk gaaf is om te vermelden is dat je ook bestaande bieren kunt nabrouwen. Zo is er een pakket beschikbaar om bij voorbeeld de Punk IPA van Brewdog (tip) of de Beer Geek Breakfast Stout van brouwerij Mikkeler te brouwen.

Verkrijgbaarheid in Nederland

Brooklyn Brew Shop is dus geen Nederlands bedrijf en dat zorgt ervoor dat de pakketten wat lastiger te verkrijgen zijn in Nederland. Zo nu en dan biedt de Hema het startpakket aan voor 45 euro en heeft soms ook nog navul pakketten (15 euro) voor Belgisch Bruin en American Pale Ale. 

Dat de pakketten vanuit de Verenigde Staten moet komen kan best tricky zijn. De mout is namelijk vooraf geschroot, maar wel goed verpakt. Toch kan de versheid van de mout, hop en gist in mijn ogen niet worden gegarandeerd.

Temperatuurswisselingen, en het opslaan in pakhuizen om het vervolgens in de winkel uit te stallen kan invloed hebben op de kwaliteit van de ingrediënten. Het is geen grote ramp, maar wel iets om rekening mee te houden.

Mijn ervaring: Het brouwen zelf

Met een handleiding van de website van Brooklyn Brew Shop zette ik de eerste stappen in het brouwen. In een grote soeppan startte ik met het maischen van het mout. Vervolgens hield ik wort over dat ik weer moest koken om daar uiteindelijk gedurende een uur op gezette tijden hop aan toe te voegen.

Na dit uur moest ik de wort afkoelen en overschenken naar de glazen fles. Hier aan moest ik gist toevoegen. Toen was het een kwestie van twee weken wachten.

Deze tijd heb ik gebruikt om 8 beugelflessen van Grolsch leeg te drinken, want het uiteindelijke bier zou in deze flessen gaan komen. Na de 2 weken moest ik het uitvergiste ‘bier’ gaan bottelen.

Het bier is eerst toegevoegd aan honing opgelost in een beetje water en vervolgens gebotteld met behulp van de hevelslang. Hierna moest ik wederom 2 weken geduld hebben, want er moest nog hergisting plaatsvinden op de fles.

Gratis tip:

In de handleiding stond bij aangegeven om honing te gebruiken als zijnde bottelsuiker. Met de kennis van nu zou mijn advies zijn om gewone kristalsuiker te gebruiken. Neem zo’n 7-8 gram suiker per liter wort en los dit op in heet water. Laat dit afkoelen en voeg dit toe aan de vergistingsfles. Alternatief is om zo’n 2 gram suiker per flesje (van 0,33 CL) toe te voegen.

Het resultaat

Uiteindelijk heb ik vier weken moeten wachten om te kunnen proeven wat ik heb gebrouwen. Ik moet overigens eerlijk bekennen dat ik een beetje teleurgesteld was in de smaak van het bier. Deze was nogal vlak qua smaak en de helft van de inhoud spoot eruit na het openen van de fles.

Dat het bier eruit spoot ligt denk ik door het gebrek aan ervaring en de kennis. Met de kennis van nu (2020) denk ik dat ik gewoon te vroeg heb gebotteld. ‘Er stond toch echt na 2 weken in de handleiding’.

Daarnaast vermoed ik dat de dosering van honing een tweede oorzaak is geweest, dit was vrij lastig namelijk. Mijn advies nu zou zijn: voeg gewoon 7 á 8 gram suiker per liter toe.

Hoe te beginnen met brouwen?

Hoe te beginnen met brouwen?

Conclusie

Als je wilt beginnen met het zelf brouwen van bier, dan kan ik dit pakket van Brooklyn Brew Shop zeker aanbevelen. Je leert namelijk stapsgewijs het brouwproces kennen en je brouwt een leuk simpel bier.

Voor het geld dat je uitgeeft is het een kleine investering. Als het brouwen uiteindelijk toch niets wordt, dan gooi je niet al te veel geld weg.

Na de eerste ervaring heb ik nog enkele malen een navulpakket van Brooklyn Brew Shop gebrouwen en ben ik uiteindelijk overgestapt op losse ingrediënten.

Vandaag de dag zijn er overigens best wel wat alternatieven beschikbaar. In de meeste gevallen gaat het over brouwpakketten om 5 liter bier mee te brouwen.4 reacties op “Eerste brouwervaring met Brooklyn Brew Shop”

 1. Michael H. avatar
  Michael H.

  Hi Andy, bedankt voor je blog.
  Ik ben gisteren, na maanden geleden op vakantie in Nederland bij de Hema hetzelfde brouwpakket te hebben gekocht, eindelijk begonnen met het brouwen. Een keertje bierbrouwen stond allang op m’n to do lijstje, maar het kwam er nooit van. Doordeweeks te druk met werken en weekends te moe om iets leuk te doen. En toen kwam Covid-19.
  Maar om terug te komen naar op het onderwerp, ik heb gisteren al de eerste stappen gedaan. Het gisten geen vreselijk hard met een heleboel schuim in de bovenkant van de fles en de slang. Waarschijnlijk komt het door de hoge temperaturen hier in Suriname. Gelukkig zat de slang er op en niet het waterslot. Maar over 2 weken moet ik alles overzetten in flesjes. Echter gaf je aan in je aan dat je flesjes over carbonated waren waardoor de helft van het bier er uit spoot. Ik heb dat ook bij een aantal andere reviews van Brooklyn Brew Shop pakketten gelezen, Mijn vraag is dan ook, wat zou je mij adviseren? Moet ik de 3 eetlepels honing voor het op fles gisten aanhouden of kan ik beter minder honing gebruiken bij het bottelen? Of kan ik het bier langer laten staan voordat ik bottel. Hoewel het laatste waarschijnlijk niet nodig is omdat vanwege de hoge temperatuur (30 graden in huis) het gisten sneller gaat.
  Alvast bedankt voor je reactie.

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Michael. Met de kennis van nu zou ik 7 of 8 gram suiker per liter oplossen in een half glas gekookt water, dit laten afkoelen en dat toevoegen aan de grote gistfles. Je kan de fles eventeel heel voorzichtig bewegen, zodat de oplossing goedmengt. De fles even laten staan en dan bottelen. Alternatief: Je kan de suiker eventueel ook gedoseerd aan elk flesje toevoegen, dit hangt af van de grootte van de flessen. Zal zo’n 2 gram per flesje zijn ongeveer. Er zijn brouwers die minisuikerklontjes (2 gram) gebruiken door deze per flesje toe te voegen. Denk dat dit beter werkt dan de honing per flesje toevoegen, je kan dat niet zo goed doseren.

  2. Michael H avatar
   Michael H

   Bedankt voor de reactie. Ik ga het uitproberen

 2. Michael H avatar
  Michael H

  wou even doorgeven dat het prima gelukt is. Niet te veel en niet te weinig schuim

Geef een reactie