Er zijn best veel boeken geschreven over bier en ook over het brouwen van bier zelf. Maar er zijn vrij weinig boeken die gaan over het reilen en zeilen van een brouwerij zelf. In 2020 verscheen het boek Gebrouwen door vrouwen, dat gaat over het verhaal achter de gelijknamige biermerk.
Ik vind het altijd leuk om boeken te lezen die gaan over het leren brouwen van bier. Ondanks dat ik al jaren mijn eigen bier brouw vind ik het nog steeds leuk om nieuwe inzichten door anderen op te doen. Je steekt dus altijd wel iets op door het lezen van een goed brouwboek.
Wat nog inspirerender kan zijn is het lezen van verhalen achter het ontstaan van brouwerijen en biermerken. Zowel over merken die in het verleden hebben bestaan als verhalen over de opkomende merken van de nu. Neem nu het verhaal achter Gebrouwen door Vrouwen.
Het is een verhaal van de zussen Tessel en Do de Heij die ooit met de brouwhobby zijn begonnen en waarvan je vandaag de dag de bieren bij de lokale supermarkt kan vinden. Bieren zoals de Tricky Tripel of de Bloesem Blond.
Van je hobby je werk maken
Het boek vertelt eigenlijk het verhaal achter vele brouwerijen. Ooit klein begonnen en uiteindelijk uitgegroeid tot een bekend biermerk. Dit geld dus ook voor het merk gebrouwen door vrouwen. De zussen zijn met het brouwen van bier begonnen in een klein appartement. Bij gebrek aan ruimte gebeurde het koelen van het bier in de badkamer.
Stap voor stap werd de hobby serieuzer en werden de brouwsels goed ontvangen door de omgeving. En zoals het kan gaan met kleine dingen is dat het bier ineens in het groot gebrouwen om uiteindelijk lokaal (in Amsterdam) te slijten bij een aantal cafes.
Steeds werd er meer en meer gebrouwen en was het tijd voor een eigen bedrijfsruimte. Vooral ook om het bier in de op te kunnen slaan. Want thuis werd het buitengewoon te krap. Het boek laat de lezer zien dat het begint met een hobby dat het heeft geschopt tot een serieus bedrijf.
De dingen die horen bij een groeiend bedrijf
Gebrouwen batches die binnen no-time uitverkocht raakten en dus weer opnieuw gebrouwen moesten worden. Het aannemen van personeel om de groei bij te kunnen benen. Of een wat instabiele cashflow. Het zijn stuk voor stuk zaken die erbij horen en ze worden allemaal wel omschreven in het boek.
Wat ik mooi vond om te lezen was hoe de stap naar de retail is gezet en waar je dan als ‘leverancier’ aan moet voldoen. Je moet namelijk aan een aantal eisen voldoen voordat je mag gaan leveren aan supermarkten. Het zijn van die kleine dingen die het interessant maken om het boek te lezen.
Groot worden als huurbrouwer
Gebrouwen door vrouwen heeft geen eigen ketels. Ze gebruiken de capaciteit van andere brouwerijen om hierin eigen recepten te laten brouwen. Het niet hebben van eigen ketels is voor het biermerk een bewuste keuze. De technische know-how die erbij komt kijken is namelijk niet waar de twee zussen naar op zoek zijn.
Het concept huurbrouwen is overigens niet iets nieuws. Er zijn verschillende merken groot geworden door op deze manier te beginnen. Hierna is de volgende stap meerstal wel het inrichten van een eigen brouwzaal. Maar dit boek laat goed zien dat dit niet perse een noodzaak hoeft te zijn.
Je kunt dus gewoon een biermerk met eigen recepten opbouwen zonder daarvoor zelf actief in te ketel te moeten roeren. Er komt bovendien best veel kijken bij het hebben van een biermerk: je wilt een bedrijf namelijk laten groeien dus moet je het bier op de markt zetten en daarvoor dus marketing voeren. Dat is waar de kracht van gebrouwen door vrouwen ligt.
Het inspirerende verhaal achter gebrouwen door vrouwen
Het boek is op een actieve en beknopte manier geschreven. Je leest over dingen die Tessel en Do hebben meegemaakt door de jaren heen. Het begint echt dat ze het bier lieten brouwen, terwijl ze zelf nog een vaste baan hebben. Ondertussen werd al het zuurverdiende geld in het bedrijf gestoken.
Verder lees je over herinneringen aan bijvoorbeeld de mislukte badges in de beginfase. Of de ontwikkeling van een recept voor een gemberbier dat niet helemaal wilde vlotten.
Door het boek heen geven de twee zussen verder tips en extra uitleg over bepaalde zaken die komen kijken bij het hebben van een biermerk. Een voorbeeld hiervan is hoe je een goed etiket kunt ontwerpen of hoe je brouwfouten kunt herkennen. Het is voor zowel een leek als hobbybrouwer een interessant en inspirerend boek om te lezen.
Een aanrader!
Ik had het boek zelf binnen een aantal avonden uitgelezen, omdat het lekker vlot wegleest. Om deze reden kan ik het boek zeker wel aanraden.
Ben je een hobby brouwer en wil je meer lezen over hoe een biermerk op professioneel te werk gaat? Ga dit boek dan zeker lezen. Maar ook als je een bierliefhebber bent kan ik je dit boek zeker aan bevelen. Het is gewoon een inspirerend verhaal.
Verder bevat het boek genoeg tips en verhalen over fouten die elke beginnende brouwer kan maken. Zeker ook op groeiend en professioneel niveau. Het zijn tips en fouten waar anderen juist van kunnen leren.
Als fanatiek thuisbrouwer vind ik het ook tof dat het recept van de Tricky Tripel in het boek staat. Deze wil ik dus zelf ook een keer proberen te brouwen. Wil je meer weten over het bier of gebrouwen door vrouwen, bezoek dan zeker de website.