Leer alles over het zelf brouwen van bier

Wat is trappistenbier?

geschreven door Andy Meerwaldt
Trappistenbier

Trappistenbier (ook wel trappist genoemd) is bier dat wordt gebrouwen door trappisten. Dit zijn monniken in de orde der cisterciënzers. De naam trappist geeft de herkomst van het bier aan en is dus niet een biersoort.

Wat is Trappistenbier?

Trappistenbier wordt gebrouwen in een abdij, waardoor het dus abdijbier is. Dit houdt niet in dat abdijbier dus ook trappistenbier is.

Bij trappist wordt vrij snel gedacht dat het een biersoort is, maar dat is niet juist. De naam geeft de herkomst aan en de monniken brouwen biersoorten die ook elders gebrouwen kunnen worden. Er zijn trappisten die dubbel, tripel of IPA brouwen.

Trappist is een beschermde naam en om deze te mogen gebruiken moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze voorwaarden zijn opgesteld door de Internationale Vereniging Trappist (IVT).

  1. Het bier moet binnen de eigen muren worden gebrouwen of in de nabijheid ervan. Kortom: het mag niet worden uitbesteed.
  2. Het brouwen wordt gedaan door of onder toezicht van de monniken en het exploiteren ervan moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  3. Alles wat wordt verdiend is voor het levensonderhoud van de monniken en voor onderhoud van het klooster. Het geld dat overblijft moet een sociaal doel dienen.

Als aan deze voorwaarden is voldaan, dan mag de naam Trappist en het bijbehorende logo “Authentic Trappist Product” gebruikt worden.

Welke trappisten zijn er?

In totaal zijn er 14 officiële trappistenbrouwerijen.

In Nederland zijn twee trappistenbrouwerijen te vinden: La Trappe en Zundert. La Trappe wordt gebrouwen door Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot en Zundert gebrouwen door abdij Maria Toevlucht in Zundert.

De meeste trappisten bevinden zich echter in België: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren.

Bekend onderAbdijLocatie
La TrappeAbdij KoningshoevenNederland
ZundertAbdij Maria ToevluchtNederland
AchelAbdij De Achelse KluisBelgië
ChimayAbdij van ScourmontBelgië
OrvalAbdij van OrvalBelgië
WestmalleAbdij Onze Lieve Vrouw van het Heilig HartBelgië
WestvleterenAbdij Sint-SixtusBelgië
RochefortAbdij Notre Dame de Saint-RemyBelgië
Mount St. BernardAbdij van Mount Saint BernardVerenigd Koninkrijk,
SpencerSaint Joseph’s AbbeyVerenigde Staten
Mont des CatsAbdij Mont des Cats-TrappistFrankrijk
Tre FontaneAbdij delle Tre FontaneItalië
CardeñaAbdij van San Pedro de CardeñaSpanje
Stift EngelszellStift EngelszellOostenrijk

Ik heb zowel Mont des Cats als Cardeña opgenomen in deze lijst. Ze worden weliswaar als trappist bestempeld door de Internationale Trappist Vereniging, maar ze mogen het Authentic Trappist Product logo niet voeren. Dit komt omdat het bier niet binnen eigen abdij wordt gebrouwen.

Westvleteren: een van de bekendste

Een van de meeste bekende trappistenbieren zijn die van Westvleteren. Enkele jaren geleden stonden zij in de 10 tien van de best beoordeelde bieren. Sindsdien is er een ware run op het bier van deze abdij.

Het is zelfs zo erg dat je een bepaald nummer moet bellen om een ophaalmoment te horen te krijgen. Op dat moment kun je dan een bepaalde hoeveelheid bier ophalen. Het nummer is echter zo drukbezet dat het heel lastig is om er doorheen te komen.

2 reacties op “Wat is trappistenbier?”


Geef een reactie