Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Trappistenbier

Wat is trappistenbier?

Trappistenbier (ook wel trappist genoemd) is bier dat wordt gebrouwen door trappisten. Dit zijn monniken in de orde der cisterciënzers. De naam trappist geeft de herkomst van het bier aan en is dus niet een biersoort.

Wat is Trappistenbier?

Trappistenbier wordt gebrouwen in een abdij, waardoor het dus abdijbier is. Dit houdt niet in dat abdijbier dus ook trappistenbier is.

Bij trappist wordt vrij snel gedacht dat het een biersoort is, maar dat is niet juist. De naam geeft de herkomst aan en de monniken brouwen biersoorten die ook elders gebrouwen kunnen worden. Er zijn trappisten die dubbel, tripel of IPA brouwen.

Trappist is een beschermde naam en om deze te mogen gebruiken moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze voorwaarden zijn opgesteld door de Internationale Vereniging Trappist (IVT).

  1. Het bier moet binnen de eigen muren worden gebrouwen of in de nabijheid ervan. Kortom: het mag niet worden uitbesteed.
  2. Het brouwen wordt gedaan door of onder toezicht van de monniken en het exploiteren ervan moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  3. Alles wat wordt verdiend is voor het levensonderhoud van de monniken en voor onderhoud van het klooster. Het geld dat overblijft moet een sociaal doel dienen.

Als aan deze voorwaarden is voldaan, dan mag de naam Trappist en het bijbehorende logo “Authentic Trappist Product” gebruikt worden.

Welke trappisten zijn er?

In totaal zijn er 13 officiële trappistenbrouwerijen.

In Nederland zijn twee trappistenbrouwerijen te vinden: La Trappe en Zundert. La Trappe wordt gebrouwen door Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot en Zundert gebrouwen door abdij Maria Toevlucht in Zundert.

De meeste trappisten bevinden zich echter in België: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren.

De resterende vijf trappisten zijn: Mount St. Bernard uit het Verenigd Koninkrijk, Spencer uit de Verenigde Staten, Tre Fontane uit Italië Mont des Cats uit Frankrijk en Engelszell uit Oostenrijk.

Westvleteren: een van de bekendste.

Een van de meeste bekende trappistenbieren zijn die van Westvleteren. Enkele jaren geleden stonden zij in de 10 tien van de best beoordeelde bieren. Sindsdien is er een ware run op het bier van deze abdij.

Het is zelfs zo erg dat je een bepaald nummer moet bellen om een ophaalmoment te horen te krijgen. Op dat moment kun je dan een bepaalde hoeveelheid bier ophalen. Het nummer is echter zo drukbezet dat het heel lastig is om er doorheen te komen.2 reacties op “Wat is trappistenbier?”


Geef een reactie