Wat is trappistenbier?

Trappistenbier

Trappistenbier (ook wel trappist genoemd) is bier dat wordt gebrouwen door trappisten. Dit zijn monniken in de orde der cisterciënzers. De naam trappist geeft de herkomst van het bier aan en is dus niet een biersoort.

Wat is Trappistenbier?

Trappistenbier wordt gebrouwen in een abdij, waardoor het dus abdijbier is. Dit houdt niet in dat abdijbier dus ook trappistenbier is.

Bij trappist wordt vrij snel gedacht dat het een biersoort is, maar dat is niet juist. De naam geeft de herkomst aan en de monniken brouwen biersoorten die ook elders gebrouwen kunnen worden. Er zijn trappisten die dubbel, tripel of IPA brouwen.

De naam Trappist is beschermd

Trappist is een beschermde naam en om deze te mogen gebruiken moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze voorwaarden zijn opgesteld door de Internationale Vereniging Trappist (IVT).

  1. Het bier moet binnen de eigen muren worden gebrouwen of in de nabijheid ervan. Kortom: het mag niet worden uitbesteed.
  2. Het brouwen wordt gedaan door of onder toezicht van de monniken en het exploiteren ervan moet ondergeschikt zijn aan het klooster.
  3. Alles wat wordt verdiend is voor het levensonderhoud van de monniken en voor onderhoud van het klooster. Het geld dat overblijft moet een sociaal doel dienen.

Als aan deze voorwaarden is voldaan, dan mag de naam Trappist en het bijbehorende logo “Authentic Trappist Product” gebruikt worden.

Is Trappist altijd bier?

Nee, de naam Trappist geldt voor de abdij en alleen als deze is aangesloten bij de orde der Cisterciënzers. Daarnaast zijn er verschillende manieren om te voorzien in het levensonderhoud. Dit betekent dus dat het brouwen van bier niet de enige manier is.

Enkele manieren waarmee trappisten voorzien in het levensonderhoud zijn onder andere de productie van wijn, zeep, likeur, kazen en chocolade.

Welke trappisten zijn er?

In totaal zijn er 21 abdijen aangesloten bij de IVT, hiervan mogen er 14 zich officieel trappistenbrouwerij noemen.

In Nederland zijn twee trappistenbrouwerijen te vinden: La Trappe en Zundert. La Trappe wordt gebrouwen door Abdij Koningshoeven in Berkel-Enschot en Zundert gebrouwen door abdij Maria Toevlucht in Zundert.

De meeste trappisten bevinden zich echter in België: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren.

Bekend onderAbdijLocatie
La TrappeAbdij KoningshoevenNederland
ZundertAbdij Maria ToevluchtNederland
AchelAbdij De Achelse KluisBelgië
ChimayAbdij van ScourmontBelgië
OrvalAbdij van OrvalBelgië
Westmalle Abdij Onze Lieve Vrouw van het Heilig HartBelgië
WestvleterenAbdij Sint-SixtusBelgië
RochefortAbdij Notre Dame de Saint-RemyBelgië
Mount St. Bernard Abdij van Mount Saint BernardVerenigd Koninkrijk
Spencer Saint Joseph’s AbbeyVerenigde Staten
Mont des Cats Abdij Mont des Cats-TrappistFrankrijk
Tre FontaneAbdij delle Tre FontaneItalië
CardeñaAbdij van San Pedro de CardeñaSpanje
Stift EngelszellStift EngelszellOostenrijk

Ik heb zowel Mont des Cats als Cardeña opgenomen in deze lijst. Ze worden weliswaar als trappist bestempeld door de Internationale Trappist Vereniging, maar ze mogen het Authentic Trappist Product logo niet voeren. Dit komt omdat het bier niet binnen eigen abdij wordt gebrouwen.

Westvleteren: een van de bekendste

Een van de meeste bekende trappistenbieren zijn die van Westvleteren. Enkele jaren geleden stonden zij in de 10 tien van de best beoordeelde bieren. Sindsdien is er een ware run op het bier van deze abdij.

Het is zelfs zo erg dat je een bepaald nummer moet bellen om een ophaalmoment te horen te krijgen. Op dat moment kun je dan een bepaalde hoeveelheid bier ophalen. Het nummer is echter zo drukbezet dat het heel lastig is om er doorheen te komen.

Enkele trappistenbieren geproefd

Ik heb de afgelopen tijd een aantal trappisten bieren gedronken en hiervan proefnotities vastgelegd. Over het algemeen zijn deze goed beschikbaar en te vinden in de betere supermarkten of gewoon bij de slijter.

Mount Saint Bernard – Tynt Meadow

De Tynt Meadow van de Mount Saint Bernard abdij.
De Tynt Meadow van Mount Saint Bernard

De abdij van Mount Saint Bernard bevindt zich in het Verenigd Koninkrijk, in Coalville (Leicestershire) en mag zich sinds september 2018 een trappistenbrouwerij noemen. Het is dus een relatief jonge brouwerij.

Het allereerste bier dat hier uit de abdij komt is de Tynt Meadow. Het is English Trappist Ale, een strong ale van 7,4%.

8.2

Allereerst het zicht. De Tynt Meadow is een donkerbruin bier met een mooie rode gloed. Tevens heeft het een stevige crèmekleurige schuimkraag.

In de neus een vrij zoete geur, wat in mijn ogen typisch is voor trappistenbier. Daarnaast ruik ik chocolade en heel lichtjes wat fruitgeuren.

Smaak. Het is volmondig en zoet van smaak, misschien iets te zoet. Ik proef vooral de chocolade. Ook heeft het bier ook iets kruidigs met een karamelachtige nasmaak. Kortom: Erg lekker.

Tre Fontane en Spencer – Sinergia ’19

De Sinergia ‘ 19 gebrouwen door Tre Fontane en Spencer

Een collaboration tussen twee Trappisten gebeurt niet heel vaak. Maar afgelopen jaar (2019) gebeurde het tussen het Italiaanse Tre Fontane en het Amerikaanse Spencer. Het resultaat is de Sinergia ’19, een stevige IPA met een alcoholpercentage van 7,3%. 

De Sinergia is donker oranje van kleur en mooi helder. Her bier heeft een stevige witte schuimkraag die heel langzaam inzakt.

In de neus een goede hoppigheid. Deze ontpopte zich overigens al bij het openen van de fles. Ik ruik citrus, ananas, mango en limoen. Daarnaast herken ik ook iets pineys (dennen). Ten slotte heeft het bier een lichte fruitige zurigheid in de neus.

De smaak is zoet en moutig, maar ook fruitig. Ook heeft het bier een romig mondgevoel. Ik proef perzik en mango. Daarnaast heeft de Sinergia een harsige smaak en neem ik de smaak van dennen waar. Vooral dat laatste proef ik goed. Het bier is goed bitter en licht zurig. In de nasmaak is het bier kruidig.

8.1

Tre Fontane – Scala Coeli

De scale coeli van tre fontane
De scale coeli van tre fontane

De Scala Coeli is het tweede bier van de Italiaanse trappistenbrouwerij Tre Fontane (2015). Kwamen de monniken eerst met een tripel, ditmaal is het een blond bier.

De Scala Coeli is een blond bier met een alcoholpercentage van 6,7%. Bij het brouwen is gebruik gemaakt van bittere sinaasappelschil.

7.2

Bij het openen van de Scala Coeli viel me gelijk op dat het koolzuur maar wat graag wil ontsnappen, dit uit zich vooral in veel schuim dat de fles wil verlaten.

Het bier is mooi blond en heeft een fijne witte schuimkraag met kleine belletje. Verder is het koolzuur heel fijntjes.
In de neus ruik ik citrus en sinaasappel. Een lichte hoppigheid en een subtiele moutzoetigheid op de achtergrond. Ik vind dat het bier ook wel iets kruidigs heeft, maar dat kan ik niet helemaal duiden.

Het fijne koolzuur streelt de tong. Ik proef vooral de sinaasappel. Daarnaast neem ik een karamelachtige zoetigheid waar in de nasmaak. Het bittere van de sinaasappel blijft uiteindelijk echt hangen.


Mijn naam is Andy, ik woon in Gennep, Limburg en ik ben een groot liefhebber van speciaalbier. Saison, Porter en IPA zijn mijn favoriete biersoorten. Naast liefhebber ben ik ook enthousiast hobbybrouwer.


2 reacties op “Wat is trappistenbier?”
Geef een antwoord