Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Het wort koken

Wort koken

Het wort koken wordt gedaan, nadat het maischen is voltooid en het beslag is ‘geklaard‘. Door middel van hopgiften gaat het bier zijn karakter van bitterheid en aroma krijgen.

Wort koken

Over het algemeen zal het koken van de wort tussen de 60 en de 90 minuten duren. Het koken heeft verschillende doeleinden.

Sterilisatie

Het belangrijkste doel is sterilisatie: de meeste bacteriën zullen namelijk worden gedood. Het is daarom belangrijk om, vanaf deze stap, alles wat in aanraking komt met de wort goed schoon te houden. Als er niet steriel wordt gewerkt is het mogelijk dat er infecties in het bier komen en zou zonde zijn.

Hete breuk

Er zal er tijdens het koken een hete breuk plaatsvinden, hierbij zal het eiwit in de wort uitvlokken en naar de bodem zakken.

Verdamping ongewenste stoffen

Naast de hete breuk en het steriliseren zullen ongewenste vluchtige stoffen verdampen. Het is daarom belangrijk om nooit de deksel op de ketel te doen, omdat deze stoffen anders niet weg kunnen.

Hop toevoegen

Het grootste deel van het kookproces zal de brouwer bezig zijn met het toevoegen van hop. Op specifieke momenten wordt hop toegevoegd aan de wort om bitterheid en aroma’s aan het uiteindelijke bier te geven.

Door het koken worden de alfazuren in de hop omgezet in bitterheid. Het is daarom belangrijk om de bitterhop vrij vroeg tijdens het koken toe te voegen en de aromahop vrij laat in het proces toe te voegen.

Andere ingrediënten toevoegen

Naast hop is het ook mogelijk om andere ingrediënten toe te voegen zoals koriander of sinaasappelschil. Ik heb onlangs kandijsuiker toegevoegd bij het brouwen van een tripel.

Na het koken

Nadat het koken is voltooid is het verstandig om de gekookte wort nogmaals te filteren. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden met een fijne zeef of door het gebruik van een kaasdoek. Door het filteren worden de uitgevlokte eiwitten en de gebruikte hop uit het wort gefilterd.

Als het filteren is gebeurd, dan is het zaak om de wort zo snel mogelijk af te koelen naar de ent-temperatuur van de gist. Dit is de temperatuur (meestal 20-24°C) die nodig is om de gist toe te voegen. Het koelen kan worden gedaan met een ijsbad of door middel van een dompelkoeler/platenkoeler.

 
Geef een reactie