Leer alles over het zelf brouwen van bier

Hoger rendement halen met de Easybrew en Brew Monk

| geschreven door Andy Meerwaldt
Hoger rendement met de easybrew

Heb je eindelijk een mooie all-in-one ketel en ineens vallen je recepten lager uit qua alcoholpercentage. Een laag rendement is natuurlijk vervelend, maar hoe haal je dan een beter rendement met de EasyBrew en Brew Monk.

Ik brouw nu een kleine twee jaar met de Arsegan Easybrew en mijn rendement ligt nog steeds aan de lage kant. Het gemiddelde is ongeveer 62%. Bij de zwaardere bieren is dit meestal wat lager.

Ondanks het lagere rendement ben ik wel blij. Ten opzichte van twee jaar geleden heb ik een stijging behaald van 2% en voor dit jaar heb ik als doel gesteld om een gemiddelde van 65% te halen. Maar het ultieme doel is om op den duur naar de 70-75% te gaan.

Persoonlijk wil ik dus gewoon een hoger rendement uit mijn Arsegan Easybrew halen. Ik heb gezien dat er mensen zijn, die getallen halen van rond de 80-85%, dus het moet zeker mogelijk zijn.

Mijn stappenplan

Ik hanteer sinds enkele maanden bij het brouwen eigenlijk het volgende stappenplan. Dit heb opgesteld op basis van tips en ervaringen die ik online (o.a. via hobbybrouwen) heb gevonden. Op deze manier probeer ik een hoger rendement uit mijn Easybrew te halen.

  1. Fijner, langzamer en klam schroten

    Ik schroot met een walsenmolen. De afstand die ik nu hanteer is creditcard formaat. De kaart moet zonder al te veel weerstand tussen de walsen door kunnen.

    Naast het fijner schroten, zorg ik er ook voor dat mijn mout klam is. Ik gebruik zo’n 10 tot 15 ml water per kilo mout.

    Ten slotte schroot ik wat langzamer. Het lijkt mooi om een accuboor op volle kracht te gebruiken, alleen dan gaat het mogelijk te snel. Door rustiger te schroten krijgt de schrootmolen echt de kans om goed te schroten.

  2. Goede beslagdikte en rustig inmaischen

    Ik probeer altijd een beslagdikte van 4 liter water per kilo mout te hanteren. Dus drie kilo mout is dus 12 liter water. Soms gebruik ik maar 4,5 liter / kilo.

    Het inmaischen doe ik op 66 graden celsius en de mout voeg ik kilo voor kilo toe. Tussendoor roer ik goed om klonten te voorkomen.

  3. Corrigeren Ph

    De optimale Ph-waarde bij het maischen ligt tussen de 5,2 en 5,6. De enzymen doen dan goed hun werk. Meet na 10 minuten maischen de Ph en corrigeer deze indien nodig. Over Ph waardes en aanzuren volgt binnenkort een apart artikel.

  4. Veel roeren

    Je kunt natuurlijk de bovenste filterplaat gebruiken en de pomp vol aanzetten. Let er wel op dat het water dat door de overlooppijp verdwijnt niet in aanraking komt met de mout.

    Ik zet de pomp dus niet voluit en probeer om de 10 minuten goed te roeren. Door veel te roeren wordt kanaalvorming in het moutbed voorkomen.

  5. Langer maischen

    Ik gebruik doorgaans een eenstaps,- of tweestaps maischschema. In totaal probeer ik 60 minuten te maischen. Door tussendoor het SG goed in de gaten te houden kan ik de tijd bijsturen. Dit komt er op neer dat ik de tijd op een bepaalde temperatuur soms verleng met 15 tot 30 minuten.

  6. Rustig spoelen

    Het spoelen doe ik liter voor liter en het water voeg ik pas toe als het filter droog staat. Aanbevolen is om spoelwater van 78 graden te gebruiken. Zo weet je vrijwel zeker dat er geen ongewenste bitterstoffen vrijkomen.

    Zelf gebruik ik doorgaans spoelwater met een temperatuur van 90-95 graden. Het is idee is dat de suikers dan goed opgenomen worden. Ik heb dit gebaseerd op meerdere ervaringen op het hobbybrouwen forum.

Ten slotte

Ik gebruik bovenstaand stappenplan de laatste maanden en heb mijn rendement voor sommige brouwsels zien stijgen naar 66%. Helaas ligt het voor zwaardere bieren juist wat lager, maar ik heb ook gelezen dat het normaal is.

Elke brouwsessie schrijf ik op wat ik heb gedaan, om zo te kijken waar eventuele resultaten vandaan komen. Ik ben dus eigenlijk niet heel obsessief bezig om mijn rendement met de Easybrew.

Wat ik eigenlijk wil is het beste uit mijn mout halen en natuurlijk wil ik mijn brouwsessie zo goed mogelijk optimaliseren. Volg gewoon mijn stappen en misschien heb jij dadelijk ook gewoon een hoger rendement met je Easybrew, Brew Monk of een van de vele andere namen die dit type ketel heeft.

Tips?

Heb jij nog goede tips om meer uit de Easybrew / Brew Monk te halen? Laat een reactie achter!


Geef een reactie