Home / Bier brouwen / Zelf een bier etiket maken: zo maak je jouw biertje af

Zelf een bier etiket maken: zo maak je jouw biertje af

Flesjes zonder bieretiket

Het is eigenlijk de kroon op de fles, alleen zit hij er dan om heen: het etiket. In de winkel zorgt het bier etiket voor erkenning, maar zelf voor thuis maakt het je biertje weer net een beetje meer af.

Om maar met de deur in huis te vallen. Het kan best een intense klus zijn om een hele batch met bier te voorzien van mooie etiketten. Dit is zeker het geval als je veel hebt gebrouwen, want er gaat best wel wat tijd in zitten als je bijvoorbeeld 60 of 90 flesjes moet voorzien van een bieretiket.

Zelf heb ik een aantal badges voorzien van een etiket, maar ik ben daar mee gestopt omdat ik het best wel een intensief klusje vond. De reden dat ik was begonnen met het plakken van etiketten was het makkelijker herkennen van de bierstijlen die ik heb gebrouwen.

Waarom een bier etiket maken?

Een bier etiket maakt eigenlijk gewoon het biertje af. Al het werk dat je erin hebt gestoken bekroon je dus met een mooi jasje. Het voordeel is dat je daardoor snel herkent over welk biertje het gaat. Daarnaast is het gewoon mooi als je het thuis serveert aan je gasten. Het is toch even dat momentje pakken om te shinen.

Vind je het zelf maken van een etiket te veel gedoe? Hiervoor zijn er gelukkig genoeg online oplossingen te vinden. Zo zijn er verschillende websites waar je etiketten kunt laten afdrukken. Een goed voorbeeld hiervan is Avery.

Het alternatief voor etiketten is de kroonkurk voorzien van een batchnummer of een afkorting van de bierstijl dat in de fles zit. Er zijn zelfs kleine ronde stickers die je kunt beschrijven of waarop je wat info kunt afdrukken.

Wat ik ook wel eens heb gezien is dat er met een krijtstift of witte stift de omschrijving van de inhoud op de fles zelf is geschreven. Er zijn dus voldoende mogelijkheden om je bier herkenbaar te maken.

Wat is het beste formaat voor een bier etiket?

Over het algemeen is een bieretiket 180 mm breed en 90 mm hoog. Dit is tevens ook het gangbare formaat dat bij de meeste drukkerijen gekozen kan worden. Het formaat is daarnaast voldoende om het grootste deel van de fles te voorzien van een mooi artwork en informatie over het bier.

Natuurlijk is het een richtlijn en kun je er als thuisbrouwer van afwijken. Om eerlijk te zijn gebruik ik een random vierkant formaat, gewoon omdat ik dat mooi genoeg vindt.

Het etiket: wat zijn de wettelijke eisen?

Ga je echt kijken naar een professioneel bier etiket dan moet het aan de volgende wettelijke eisen voldoen:

  1. De benaming of een omschrijving van het product
  2. Lijst van de ingrediënten
  3. Netto hoeveelheid
  4. Het alcoholpercentage
  5. Voedingswaarde
  6. Gegevens van de brouwerij
  7. Minimale houdbaarheidsdatum
  8. Batchnummer

Daarnaast is bij wet verplicht om een aantal waarden in hetzelfde gezichtsveld te plaatsen. Dat is namelijk de benaming van het product, netto-hoeveelheid, minimale houdbaarheidsdatum en het alcoholpercentage.

Overigens ben je als thuisbrouwer dus niet verplicht om al deze zaken te vermelden. Het bier mag je namelijk niet verkopen en officieel gezien mag het zelfs je huis niet verlaten. Dus het etiket maak je in dat geval dus alleen voor jezelf en eventuele visite.

Zelf je etiketten ontwerpen en afdrukken

Er zijn een aantal sites zoals Canva of Beerlabelizer waar je etiketten kunt ontwerpen en vervolgens kunt downloaden. Deze etiketten kun je vervolgens afdrukken en uitknippen. Als alternatief kun je ervoor kiezen om de bier etiketten uit te snijden met een snijapparaat.

Omdat het bier in een mogelijke vochtige omgeving komt te staan is het handiger om het etiket af te drukken met een laserprinter. Maar een inktjet werkt in principe ook prima, het enige risico is dat de inkt door vocht gaat uitlopen.

Ik heb zelf wel eens een etiket voorzien van een laagje haarlak om zo de opdruk te beschermen. Dit was helaas wel wat extra werk, dus daar ben ik uiteindelijk wel mee gestopt.

Overigens kun je het jezelf ook wat makkelijker maken en de etiketten online bestellen. Er is namelijk best een groot aanbod etiketten en hierbij is er vaak ook de optie om voor waterbestendige etiketten te kiezen. Brouw je echter kleine batches, dan kun je er ook voor kiezen om de naam en het alcoholpercentage van het bier op het etiket zelf te schrijven. Op deze manier kun je wat grootser inkopen, maar de etiketten wel divers inzetten.

Hoe plak je een bieretiket?

Je kunt natuurlijk etiketten online kopen en deze zijn over het algemeen al voorzien van lijm. Eigenlijk plak je dus als het ware een ‘sticker’.

Als je ervoor kiest om het zelf af te drukken, dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een prittstift te gebruiken, maar (volle) melk is een goed alternatief. Het etiket is er dan bovendien ook iets makkelijker af te halen. Dus je kunt na gebruik het flesje nogmaals gebruiken zonder sporen van het vorige etiket.

Om de flesjes van een bier etiket te voorzien moet je volgende stappen doorlopen.

  1. Etiket natmaken met melk

    Vul een plat bord met een laagje melk. Haal de achterkant van het etiket voorzichtig door het laagje melk.

  2. Plak het etiket

    Begin van links naar rechts (of andersom) met het plaatsen van het etiket. Probeer deze recht te houden en zorgt dat de opdruk niet nat wordt.

  3. Afdeppen met een doek

    Dep het flesje voorzichtig met een doek om het overtollige melk te verwijderen en je bent klaar.

Wanneer is een goed moment om etiketten te plakken?

Als je het slim wilt aanpakken, dan plak je de etiketten tijdens het bottelen van het bier. Dit is namelijk het grote moment dat je met de bierflessen aan de slag gaat. Houdt er wel rekening mee dat het een tijdrovend klusje kan zijn. Natuurlijk kun je het ook op een later moment doen, maar het risico bestaat dan wel dat de motivatie op dat moment wat minder is. Dit geldt zeker als de flessen zijn weggezet om te conditioneren in bijvoorbeeld de kelder. Mijn grote tip is dan ook om de klus vooral niet uit te stellen en de koe meteen bij de hoorns te vatten.

Start met zelfgemaakte bieretiketten ontwerpen

Het ontwerpen van zelfgemaakte bier etiketten geeft je een mooie kans om de persoonlijkheid van jouw bier te laten zien. Begin hierbij eerst met een concept dat spreekt tot de essentie en het karakter van jouw brouwsel weergeeft. Dit kan bijvoorbeeld de herkomst, maar ook het smaakprofiel of een bijzondere anekdote zijn.

Vervolgens kun je gaan experimenteren met verschillende designelementen zoals kleuren, lettertypen en afbeeldingen. Zo creëer je een etiket dat niet alleen informatief, maar dat daarnaast ook visueel aantrekkelijk en uitnodigend is. Met deze creatieve aanpak maak je eenvoudig elk bierflesje uniek en persoonlijk.



Geef een reactie