Home / Brouwrecepten / Brouw zelf een Sinterklaasbier voor de goedheiligman

Brouw zelf een Sinterklaasbier voor de goedheiligman

Het sinterklaasbier, lekker feestelijk voor de decembermaand

Een bier voor de koude winterdagen kennen we op zich wel, maar een biertje voor het sinterklaasfeest zie je nog niet zo veel. Wel jammer, zeker gezien de kruidigheid van speculaas. Daarom heb ik geprobeerd een sinterklaasbier te brouwen.

Dat je met kruiden kunt brouwen dat wist ik eigenlijk wel. Tot nu toe heb ik verschillende biertjes gebrouwen met daarin onder andere kaneel, anijs en koriander. Dus wat dat betreft moet het ook mogelijk zijn om met speculaaskruiden te brouwen.

De uitdaging zat hem deels in de verkrijgbaarheid van de kruiden. Bij de lokale supermarkt waar ik doorgaans kom kon ik namelijk de kruiden niet vinden. Gelukkig was er een andere supermarkt in de buurt met de kruiden in het assortiment. Supertof. Natuurlijk had ik als alternatief ook online kunnen kijken naar goede speculaaskruiden.

Mijn werkwijze voor het sinterklaasbier

Voor het brouwen van het onderstaande recept ben ik uitgegaan van 5 liter, je kunt natuurlijk het recept naar hartelust opschalen tot het gewenste volume.

Het recept heb ik verder gebrouwen met de brew-in-a-bag methode. Werkt super handig, mijn rendement lag wel iets lager dan vooraf geplanned. Maar zo gaat dat met deze methode.

Verder heb ik het koken ingeperkt tot 30 minuten, ook dat was bij wijze van experiment.

Tenslotte wil ik vermelden dat ik gebruik heb gemaakt van een gistdepot uit een eerder brouwsel, dit was overigens een persoonlijk experiment. Ik heb de gistkoek op de bodem opgevangen in weckpotten en later gewoon in deze vorm toegevoegd. Zo vet om te zien dat de gist ineens toch actief is geworden.

Sinterklaasbier recept

Brouw een lekker bier voor het sinterklaas feest.

Hoeveelheid5 liter
Start SG1,084
Eind SG1,006
Alcoholpercentage10,2%
Brouwzaalrendement65%
Calorieën per flesje (330 ml)265,61 g
Bottelsuiker / liter6 gram

Ingrediënten

 • 2000 gram Swaen Pale Ale (7 EBC)
 • 75 gram Swaen BlackSwaen Chocolate B (900 EBC)
 • 75 gram Swaen GoldSwaen Aroma (400 EBC)
 • 75 gram Swaen GoldSwaen Classic (120 EBC)
 • 16 gram Magnum (11% alfazuur)
 • 7,5 gram Mount Hood (5,3%)
 • 5 gram Koek en speculaaskruiden
 • Fermentis US-05 gist

Maischschema

Begonnen met 7 liter maischwater. Vervolgens gespoeld tot ik een pre-boil volume van 7 liter had.

 • Maischen 67°C – 45 minuten

Koken

Gekozen om korter te koken, namelijk 30 minuten.

 • 16 gram Magnum – 30 minuten
 • Speculaaskruiden – 10 minuten
 • 7,5 gram Mount Hood – 5 minuten

Vergisting

Gebruik gemaakt van gistdepot vorige brouwsel.

 • Aangehouden temperatuur 20°C voor 2 weken

Ik vond dit voor mezelf een super leuk experiment om te brouwen. Het resultaat mag er bovendien wel zijn: een vol bier met een goede kruidigheid. Achteraf gezien baal ik er wel van dat ik maar 5 liter heb gebrouwen. Dit sinterklaasbier recept vraagt dus om een jaarlijkse brouwdag.

Dit recept zelf brouwen?

Om het leven wat makkelijk te maken heb ik het recept voor 20 liter ingevoerd in brewfather. Op deze manier kun jij het makkelijk overnemen en eventueel aanpassen naar jouw situatie.

Aan de slag met dit recept?

Wil je dit recept brouwen, maar zit je nog met vragen. Voel je zeker vrij om deze hieronder te stellen. Om het wat gemakkelijker te maken hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wil je meer of juist minder brouwen dan het recept aangeeft, dan kun je de hoeveelheden van de ingrediënten met een gerust hart opschalen. En als je minder wilt, dan deel je gewoon alles naar rato.

Iedere ketel is anders en daarom vermeld ik niet altijd de hoeveelheden spoelwater. Jouw ketel verdampt mogelijk meer water dan het mijne, gebruik daarom altijd brouwsoftware, zoals bijvoorbeeld brewfather.

Ik voeg tijdens het koken van het wort niet altijd suiker toe. De meeste suikers haal ik uit de mouten. Bij een aantal bierstijlen is het overigens wel gebruikelijk om een suikertoevoeging te doen. Ik zal dit altijd vermelden.

Het overhevelen van bier tijdens de vergisting is geen must. Ik doe het zelf wel, omdat ik er goede resultaten mee behaal. Vind je het gedoe of niet nodig, dan kun je het overslaan.24 reacties op “Brouw zelf een Sinterklaasbier voor de goedheiligman”

 1. Andy avatar
  Andy

  Wat voor gist zou ik eventueel kunnen gebruiken

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik ben hier gegaan voor de SafAle US-05. Maar ik denk dat de S-33 ook wel een goed alternatief kan zijn.

  2. Robbert de Bruijn avatar
   Robbert de Bruijn

   Hey Andy, vorige week kwam ik op jouw blog terecht omdat voor het einde van 2021 het brouwen weer wil oppakken. Ik ben nu bezig met onderzoek.

   Wat me opvalt aan jouw recepten is dat je het start en eind sg noteert. Wat zijn de redenen hiervan? Is de eerste meting het sg na mouten, koken of voor het vergisten?

   1. Andy Meerwaldt avatar
    Andy Meerwaldt

    Hallo Robbert, dank je wel voor je reactie. Het start sg is de waarde voor vergisten. Een echte reden voor het vernoemen ervan heb ik niet echt. Ik meet eigenlijk altijd voor vergisten en ook erna, dat geeft mij voldoende richting voor een volgende keer.

 2. Peter Dirkx avatar
  Peter Dirkx

  hoi Andy,

  ik heb een vraag over jou recept voor sinterklaas bier.
  In de kruiden die jij aangeeft van de kruidenbaron, zit nogal veel vet in.
  Maakt dat niks uit voor de smaak van het bier of voor de houdbaarheid?

  groet Peter

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Peter, dank je wel voor de reactie. Ik heb zelf in ieder geval geen negatieve effecten gemerkt van de vet die in de kruiden zitten. Gezien de hoeveelheid die je uiteindelijk gebruikt voor het recept is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.

 3. Erwin avatar
  Erwin

  Dag Andy,

  Voeg je geen suiker toe?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Jawel, 6 gram / liter bier. Dus ongeveer 2 gram per flesje.

 4. Philipp avatar
  Philipp

  Hey Andy wat een leuk recept. Hoe lang moeten de gebottelde flessen nog na gisten, voordat je er van mag snoepen/genieten?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel voor de reactie. Bij mij waren ze na twee weken ongeveer wel drinkbaar 🙂

 5. Nique avatar
  Nique

  Andy, de gist zit in zakjes van 11.5gr. Helemaal toevoegen ? Hoor graag !

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Als je 5 liter brouwt, dan is een half zakje eigenlijk al genoeg.

 6. herwig avatar
  herwig

  Hoi Andy, voeg je bij het koken geen suiker meer toe? Haal je alles uit de mouten?
  Grtz

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik haal alle suikers uit de mouten die ik gebruik.

 7. Glenn avatar
  Glenn

  Op welk moment heb je de kruiden toegevoegd?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb deze 10 minuten meegekookt. Je kan er ook voor kiezen om de kruidigheid iets subtieler te houden door deze slechts 5 minuten mee te laten koken.

 8. Sint Nicolaas avatar
  Sint Nicolaas

  Hoi Andy,
  Ik zou dit recept van je willen proberen maar ik tot een iets lager alcohol percentage willen komen. Je gebruikt relatief veel mout wat denk ik voornamelijk zorgt voor het hoge alc%. Ik zou 1800gr Vienna malt(ECB 5-9) doen en daar zou ik dan nog 200gr Weyermann Carafa(ECB 800-1000) aan toevoegen. Denk je dat dit een paar procent alcohol zou kunnen schelen?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik denk dat minder basis mout wel gaat schelen in het alcoholpercentage. Je kunt het recept eventueel in brouwsoftware zetten en zo berekenen wat je nodig hebt om lager uit te komen.

 9. Martin avatar
  Martin

  Hoi Andy,

  Mooi recept! Ik heb er een batch van gebrouwen. Ik ben benieuwd naar het resultaat.
  Hoe lang heb jij het bier op fles laten rijpen?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik heb na twee weken een eerste flesje gedronken en dit is de periode erna geleidelijk opgegaan. Dus minimaal twee weken rijpen en als je iets meer geduld heb dan zou ik het een maandje wegzetten.

 10. Arjan avatar
  Arjan

  Hi Andy,

  Ik wil dit recept graag maken en heb het meeste inmiddels besteld. Toch heb ik wel een vraag. In jou recept op deze site maak je gebruik van 1 hop, maar als ik in Brewfather kijk dan zie ik er 2 staan. De Magnum zie ik in beide recepten terug komen en de Mount Hood (overigens nergens voorradig) alleen in Brewfather.

  Ik hoop dat jij me verder kunt helpen

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Oeps, vergeten de mount hood over te nemen. Je kunt als vervanging eventueel kiezen voor een hop als Crystal, Strisselspalter of Hersbrucker.

 11. Dirk Paul avatar
  Dirk Paul

  Dag Andy,

  Je gebruikt best veel mout, bijna twee keer zoveel als in een ‘gewoon’ 5L recept. Is dat vanwege de brew-in-a-bag methode? Of is dat echt nodig bij dit specifieke recept?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Hallo Dirk. De hoeveelheid komt deels door het rendement (65%) waarvan ik in beginsel ben uitgegaan en het is best een stevig biertje, doel was 10% in alcohol behalen.

Geef een reactie