Home / Bierige mening / Thuis bier brouwen van Greg Hughes

Thuis bier brouwen van Greg Hughes

Het boek thuis bier brouwen van Greg Hughes

Er zijn verschillende boeken te verkrijgen over het brouwen van bier. Zo ook het boek Thuis bier brouwen geschreven door Gregh Hughes.

Als je begint met brouwen, dan kan de eerste brouwdag nogal overweldigend zijn. Er zijn verschillende stappen te zetten en je wordt vooral geleid door de handleiding die bij een brouwpakket zit. Tenminste als je een dergelijk pakket gebruikt.

Natuurlijk kun je jezelf van de voren inlezen door het bezoeken van blogs of het lezen van een boek over het brouwen van bier. Zo is er het boek Thuis bier brouwen geschreven door de Amerikaan Greg Hughes.

Zoals elk boek begint ook deze met uitleg over de geschiedenis van het bier, de ingrediënten en het brouwproces. Het is goed om te weten hoe deze in elkaar zit en de uitleg hierover is helder.

Boek details

Titel Thuis bier brouwen

ISBN 9789048311408

Taal Nederlands

Auteur Greg Hughes

Bindwijze Hardcover

Publicatiejaar 2015

Beknopt en toch af en toe de diepte in

Wat ik goed vind van het boek is dat alles beknopt is. Elk onderwerp lijkt twee pagina’s te beslaan, maar toch wordt de basis van alles goed uitgelegd. Zo is er een stukje over de behandeling van het water. Iets wat als brouwer zeker niet onmisbaar is.

Goede en heldere uitleg, gepaard met duidelijke foto's
Goede en heldere uitleg, gepaard met duidelijke foto’s

Daarnaast geeft de auteur goede uitleg over het maken van een giststarter en hoe je flessen kan voorzien van etiketten. Het zijn net deze extra’s die het boek interessant maken.

Als beginnende brouwer hoef je hier niet direct mee aan de slag, maar weten dat het er is kan helpen om te groeien in de verslavende hobby dat brouwen heet.

Vrij veel recepten

Wat ik echt tof vind aan het boek is dat het vrij veel recepten heeft. Daarnaast zijn deze gericht op volmout brouwen. Geen gedoe met moutextract. Dit vond ik bij het boek van Brian Kunath soms wel een dingetje.

De recepten zijn onderverdeeld in verschillende categorieen en de stijlen worden helder uitgelegd. Er is zelfs een uitleg hoe je een recept moet lezen.

Voorbeeld van een recept
Voorbeeld van een recept

Verder is het onderscheid in bierstijlen vrij groot. Er zij vrij veel brouwrecepten te vinden voor bijvoorbeeld ondergistende bieren, maar ook voor stoutbieren en mengstijlen.

Alles bij elkaar geeft een goede manier om een eigen bier te brouwen op basis van de beschreven receptuur. En daarnaast biedt het inspiratie om een eigen brouwrecept te maken.

Conclusie

Het boek Thuis bier brouwen van Greg Hughes is een goed boek dat goed uitlegt hoe je moet beginnen met bier brouwen en biedt op veel vlakken voldoende handvaten om iets de diepte in te gaan.

De kwaliteit van het boek is degelijk. Het heeft een harde kaft en de teksten gaan gepaard met mooie foto’s. Verder vind ik het een groot voordeel dat het boek zoveel recepten bevat, die ook nog eens een zeer gevarieerd scala aan bierstijlen omvatten.

Zoek je een goed boek om zelf de verdieping in het brouwen op te doen, dan is dit boek zeker een aanrader.2 reacties op “Thuis bier brouwen van Greg Hughes”

 1. Appie avatar
  Appie

  mijn 1ste bierboek…kon er goed mee uit de voeten

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Dank je wel voor de reactie. Goed om te horen, inderdaad een prima boek 🙂

Geef een reactie