Met meerdere mensen genieten van verschillende bieren is altijd leuk. Of het nu om je eigen biertjes gaat of je haalt wat bieren in huis. Met deze tips til je jouw bierproeverij naar een hoger plan.
Het is misschien niet iets wat je wekelijks doet, maar het organiseren van een geslaagde bierproeverij is eigenlijk niet heel erg moeilijk. Het is voornamelijk een kwestie van een aantal bieren in huis halen en deze vervolgens je gasten voorzetten. Toch kun je waarschijnlijk een dergelijke avond (of middag) iets meer gevoel en diepgang geven.
Ik ben overigens geen biersommelier of expert in het organiseren van bierproeverijen. De tips die ik hieronder beschrijf put ik uit eigen ervaring en ik hoop hiermee jouw proeverij tot een next-level te kunnen brengen. Enjoy!
Download gratis het bier proefformulier
Maak nu zelf tijdens het proeven eenvoudig notities met het gratis bier proefformulier
1. Verzin een leuk thema
De belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: welke bieren wil ik gaan serveren? Het antwoord op deze vraag kan namelijk het thema vormen. Natuurlijk kun je random een x aantal bieren in huis halen en de gasten voorschotelen.
Misschien is het veel leuker om een soort van rode draad te hebben. Enkele voorbeelden van thema’s zijn: Belgische bieren, Trappistenbieren of een seizoensgebonden thema met bijvoorbeeld Bockbieren. Het kan ook leuk zijn om een hoppige avond te organiseren door allerlei IPA’s te gaan proeven.
Het mooiste is om er een leuk verhaal om de bieren heen te breien. Dit hangt natuurlijk ook af van je publiek. Sommige mensen weten meestal niet heel veel van de verschillende soorten bier en deze mensen kun je dan lekker maken met wat mooie verhalen over het bier en de bierstijl zelf.
Als je een bierproeverij houdt met eigen gebrouwen bieren, dan kun je natuurlijk van alles vertellen over het bier zelf. Hoe ben je tot het recept gekomen, wat had je gehoopt van het bier en welke ingrediënten heb je gebruikt. Zo kun je mensen je eigen bier laten proeven en ontvang je met veel geluk ook nog eens waardevolle feedback.
2. Bouw de bierproeverij rustig op
Wanneer je een thema hebt gekozen kun je gaan nadenken over de opbouw van je proeverij. Het is namelijk aan te raden om te beginnen met de lichtere bieren om vervolgens naar het zwaarste bier te gaan.
Kies je voor een thema met trappistenbieren, dan begin je bijvoorbeeld met een blond en eindig je mogelijk met een quadrupel.
Als ik denk aan een bierproeverij met uitsluitend IPA’s, dan zou ik beginnen met een session IPA, wat verschillende soorten IPA’s ertussen om uiteindelijk te eindigen met een kneiter van een Triple IPA.
Belangrijk is om te zorgen voor een goede opbouw. Wanneer je van zwaar naar licht gaat, dan zul je zien dat het lichtere bier uiteindelijk weg zal drinken als water. Dit komt omdat het zware bier er best inhakt en ongemerkt zal de ‘alcohol’ ook beginnen te werken.
Mijn opbouw voor een dergelijke avond bestaat overigens meestal wel uit twee lichte bieren tot 6%, twee bieren die liggen tussen de 6 en 8% en twee bieren die rond de 10% liggen.
3. Zorg voor de juiste glazen
Bij een bierproeverij gaat het vooral om het proeven en daarbij drink je dus niet noodzakelijk hele flessen. Zorg daarom voor goede proefglazen met een volume van 20 tot 25 cl. Dit is een prima inhoud en geeft genoeg mogelijkheid om te proeven.
Zelf vind ik de AnDer 2.0 glazen uitermate geschikt om bier te proeven. Deze glazen worden ook op officiële bierkeuringen en wedstrijden gebruikt. De vorm van het glas is zo gemaakt dat je de aroma’s goed kunt opnemen.
Als alternatief kun je ook wat kleinere wijnglazen gebruiken en ook sommige cognac glazen zijn geschikt om te gebruiken. Wees creatief, maar zet in ieder geval geen simpele pils glazen of bierpullen voor.
4. Breng het gesprek op gang
Het gaat natuurlijk om het proeven van het bier. Dus pak gezamelijk de glazen op en bekijk, ruik en proef het bier. Deel met elkaar wat je proeft. Misschien herkennen anderen weer smaken die jij in eerste instantie nog niet had opgemerkt.
Een proeverij is een leuke manier om smaken uit te wisselen en om over bier te praten. Zelf vind ik het ook leuk om bieren in huis te halen die nog niemand heeft ingecheckt op Untappd. Zo gaat iedereen namelijk blanco de proeverij in.
Wil je het echt leuk maken, dan kun je proefformulieren maken waarbij je ruimtes biedt om notities op te schrijven over het zicht, geur en de smaak. En je kunt natuurlijk een score veld opnemen: ‘Hoeveel punten geef jij dit bier?’ Misschien kun je dan aan het einde van de avond een winnend bier aanwijzen.
5. Zorg voor verlichting tussendoor
Tussen de verschillende rondes door kun je droge crackers en water serveren. Hiermee reset je als het ware de smaakpupillen even. Zet dus een kan met water op tafel, zodat iedereen even het vorige biertje kan wegspoelen.
Deze pauze biedt overigens voldoende gelegenheid om de glazen uit te spoelen voor de volgende gang en natuurlijk kun je in de tussentijd lekkere bites en hapjes voorbereiden.
6. Voorzie de bierproeverij van bijpassende hapjes
Eten en drinken gaat zeker goed samen, zeker als het over bier gaat. Het is natuurlijk jouw proeverij, maar het is goed om te weten dat goede bijpassende bites ervoor zorgen dat het proeven beter behapbaar blijft. Ga dus niet voor zoute chips of goedkope nootjes, maar voorzie de proeverij van lekkere bijpassende hapjes.
Er zijn best veel mogelijkheden op het vlak van bier en foodpairing. Denk hierbij aan een kaasplankje, wat tapas en misschien wat toastjes met lekkere smeerseltjes. Alles is beter dan zoute chips of pinda’s. Je kunt natuurlijk ook uitpakken door mini burgertjes te bereiden of lekkere wrapjes.
Wat ik zelf heel gaaf vind is om goede donkere chocolade te serveren bij een fijne Imperial Stout dat van zichzelf al hinten heeft van chocolade. Je zult merken dat beide elkaar versterken. Proef dan eerst het bier zonder de chocolade en proef het daarna met. Zo merk je meteen het effect op het bier.
7. Maak het vooral niet te bont
Deze mag je natuurlijk helemaal zelf invullen. Maar een proeverij is natuurlijk een mooi moment om wat verschillende bieren te proeven, zonder dat je daarbij grote hoeveelheden bier wegtikt. Het gaat eigenlijk vooral om de gezelligheid. Dus ga je een bierproeverij organiseren, maak er dan vooral geen drinkgelag van. Het is zonde als je later niets meer herinnert van al die mooie bieren.
Uit eigen ervaring heb ik gemerkt dat een zestal verschillende bieren een goed aantal is om te proeven. Houdt ook rekening met dat je met één flesje bier ongeveer twee proefglaasjes kunt vullen. Dit geeft meteen weer hoeveel je ongeveer in huis moet halen.
Na de proeverij kun je uiteraard doorgaan met het drinken van bier, dat is natuurlijk helemaal aan jou. Maar de objectiviteit van het proeven zal wat achteruit gaan.
Tip: Zo kom je aan interessante bieren
Het is natuurlijk leuk om zelf naar de slijter te gaan om daar wat mooie bieren uit te zoeken. Je kunt ook kiezen voor een maandelijks bierabonnement, zoals die van My Dear Beer. Hierbij krijg je elke maand verschillende bieren thuisgestuurd en je weet zelf niet welke. Dat maakt het verrassingseffect des te groter natuurlijk.