Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Tre Fontane – Scala Coeli

| geschreven door Andy Meerwaldt
De scale coeli van tre fontane

De Scala Coeli is het tweede bier van de Italiaanse trappistenbrouwerij Tre Fontane. Kwamen de monniken eerst met een tripel, ditmaal is het een blond bier.

Tre Fontane mag zich sinds 2015 officieel trappist noemen. Eerder brouwden de monniken van de abdij al een tripel van 8,5%.

De Scala Coeli is het tweede bier dat sinds een tijdje op de markt is. Het is een blond bier met een alcoholpercentage van 6,7%. Bij het brouwen is gebruik gemaakt van bittere sinaasappelschil.

Ik heb destijds de tripel al eens geprobeerd en deze vond ik ook best wel goed. Daarom was ik dan ook best benieuwd naar de Scala Coeli. Juist vanwege de tripel had ik van dit blond bier dan ook vrij hoge verwachtingen.

Proefnotities

Bij het openen van de Scala Coeli viel me gelijk op dat het koolzuur maar wat graag wil ontsnappen, dit uit zich vooral in veel schuim dat de fles wil verlaten.

Het bier is mooi blond en heeft een fijne witte schuimkraag met kleine belletje. Verder is het koolzuur heel fijntjes.

In de neus ruik ik citrus en sinaasappel. Een lichte hoppigheid en een subtiele moutzoetigheid op de achtergrond. Ik vind dat het bier ook wel iets kruidigs heeft, maar dat kan ik niet helemaal duiden.

Het fijne koolzuur streelt de tong. Ik proef vooral de sinaasappel. Daarnaast neem ik een karamelachtige zoetigheid waar in de nasmaak. Het bittere van de sinaasappel blijft uiteindelijk echt hangen.

Conclusie

De scala coeli is een leuke uitbreiding van het portfolio van Tre Fontane. Het is een fris en, een klein beetje, fruitig blond bier, waarbij het bittere van de sinaasappel uiteindelijk blijft hangen.

Ik vind het verder geen spannend bier. Het is een solide blond bier, maar niet meer dan dat.

Verder hoop ik ergens dat de brouwerij met een dubbel of quadrupel gaat komen. Ik denk dat dat net iets spannender is dan een blond bier.

Tre Fontane – Scala Coeli

7.2
7.5

Zicht

7.0

Geur

7.0

Smaak

pluspunten

  • Sinaasappel is subtiel aanwezig

Geef een reactie