Home / Bierige mening / Unwrapp: Blind bier proeven met alleen de bierstijl als basis

Unwrapp: Blind bier proeven met alleen de bierstijl als basis

Unwrapp, black ipa box

Het proeven van bier is een leuke bezigheid. Vooraf de bieren kopen en vervolgens uitschenken. Wat als je vooraf niet weet er in de blikjes zelf zit: maak kennis met Unwrapp.

In 2023 zag ik ineens de blikken van Unwrapp voorbij komen. Het zijn bierpakketten met daarin blikjes, maar om de blikjes zelf is nog een extra verpakking toegevoegd. Op deze manier zie je vooraf niet wat voor bier je gaat proeven. Ideaal dus voor een ‘blind tasting’.

Mijn eerste ervaring, met dank aan de lokale slijter, was een random ontvangen blikje met de Unwrapp verpakking. Ik wist vooraf totaal niet wat ik ging drinken en ik dacht eigenlijk bezig te zijn met een Black IPA. Dit vanwege de hoppigheid. Het bleek echter een bokbier te zijn van de Kaapse brouwerij. Goed voor de gek gehouden dus! Ook mooi om te ervaren hoe je zintuigen werken of in mijn geval misschien juist niet werken.

Deze ervaring smaakte wat mij betreft naar meer, maar het kwam er eigenlijk niet van. Tot afgelopen maand, toen heb ik de stoute schoenen maar eens aangetrokken en een doosje besteld. Erg spannend!

Hoe werkt Unwrapp precies?

Bij Unwrapp kun je meerdere boxen bestellen. Elke box vertegenwoordigt een specifieke stijl. Denk hierbij aan Tripel, Blond of in mijn geval de Black IPA. Voor elke bierstijl zijn er acht bieren geselecteerd door biersommeliers. Van deze acht worden er per box 4 verpakt. Dit maakt dat elke box andere bieren kan bevatten en dat maakt het interessant.

Het is de bedoeling dat je een blikje uitserveert in een bierglas. Vervolgens ga je kijken, ruiken en proeven. Op basis hiervan probeer je te gokken welke bier je nu in je glas hebt. Als hulpmiddel zijn er daarom kaartjes van alle mogelijke bieren in de box te vinden. Vervolgens kun je de Unwrapp wikkel van het blikje halen om te kijken wat voor bier het precies is. Erg tof!

De blikjes van Unwrapp in de doos, wachtend om gedronken te worden.

Mijn ervaring: Black IPA

Voor mijn ervaring heb ik de Unwrapp box gekozen met de Black IPA. Deze box is gemaakt in samenwerking met de facebook groep van Beergeeks. Door het kopen van de box ondersteun je meteen de stichting ALS. Voor mij was dit de voornaamste reden voor deze keuze. Andere reden is dat ik de Black IPA als bierstijl erg kan waarderen.

Ondanks dat de box al tijdje meegaat, sinds 2023, heb ik toch prima bieren mogen drinken. Mooi kennisgemaakt met lekkere bieren. Het mooie is het metalen wandbord dat in de box te vinden is. Een echt mooi collectors item, dat zijn plekje in mijn brouwschuurtje zeker gaat vinden.

Is de Unwrapp box het geld waard?

In mijn geval waren de bieren wat ouder, omdat de Black IPA editie begin 2023 is uitgebracht. Toch was het die 17,99 zeker waard. Voor het geld krijg je namelijk vier mooie bieren, het wandbord en vooral de ervaring. Je weet niet wat je precies drinkt, dus je zintuigen worden daardoor extra aan het werk gezet. Wat mij betreft een erg leuke manier om bier te proeven.

Wil je kennismaken met Unwrapp, dan is mijn advies om een recentere box te kiezen. Op deze manier ben je echt verzekerd van (relatief) vers bier. Zelf ben ik al aan het broeden op mijn volgende bestelling, want ik vond deze Black IPA namelijk een erg leuke ervaring.



Geef een reactie