Westvleteren – 12

Westvleteren 12, de kroonkurk.

De Westvleteren bieren zijn bij de meeste bierdrinkers bekend. Er hangt een hype rondom de bieren. Mede mogelijk gemaakt door het ‘bestelproces’ en de hoge prijzen die slijters ervoor durven te vragen. Maar hoe smaakt de Westervleteren 12 nu eigenlijk?

De bieren van Westvleteren worden gebrouwen bij de monikken van de Sint Sixtus abdij in Westvleteren. Deze abdij is een trappistenabdij. Ooit kregen de bier een hoge beoordeling in de app Ratebeer. Door deze hoge rating is een ware run ontstaan op het bier.

Het grappige is het bestelproces, waarbij een bepaald nummer gebeld moest worden. Doordat veel mensen belden was het soms lastig om erdoor te komen. Als je er doorheen kwam, dan kreeg je een tijdstip te horen dat je het bier kon komen ophalen. Je moest overigens ook je kenteken doorgeven en je kon een beperkte hoeveelheid meenemen.

Inmiddels is het bestel proces sinds dit jaar vernieuwd en kun je online een afspraak plannen. Door de grote populariteit en het ‘cultgehalte’ ligt het bier ook bij een groot aantal slijters die er met gemaakt tussen de 9 en 15 euro voor durven te vragen. Best jammer, gezien je er omgerekend nog geen 2 euro per flesje voor betaald bij de abdij zelf.

Ik was wel nieuwsgierig naar het bier en heb via een collega een flesje kunnen bemachtigen. De westvleteren 12 is een quadrupel van 10,2%.

Proefnotities

Mooie sisser met het openen. Erg veel schuim dat de fles uit wil. Zeer romige en stevige fijne schuimkraag die creme kleurig is. Het bier is donker van kleur en heeft een dieprode gloed. Erg mooi. Verder het heeft bier een helderheid (tegen het licht gehouden) met een mistige waas.

Dan de geur. Het bier ruikt er alcoholisch. Verder is hij moutig en ruik ik donker fruit. Verder is het zoet en bespeur ik de geur van koffie, rozijnen en karamel. Daarnaast vind ik hem licht kruidig in de neus. Maar bovenal voert de moutigheid toch de boventoon.

Dan de smaak. Deze is erg complex. Ik proef koffie, chocolade en karamel. hij is kruidig en scherp op de tong. Vol en romig mondgevoel. In de nasmaak karamel en het moutiger. Erg fijn en zalig! Verder is het bier licht bitter en proef ik rozijnen op de achtergrond. In tegenstelling tot de geur is hij totaal niet alcoholisch in de smaak.

Conclusie

Door wat je hebt gehoord ga je automatisch met een ander gevoel naar het bier kijken. Ik beoordeel hem dan ook vrij hoog, maar ik denk niet dat dit de allerbeste quadrupel ooit is. Maar toch denk ik dat de Westvleteren 12 de lat voor quadrupels wel wat hoger legt. Wat een complex bier is dit zeg!

Online zie ik vergelijking met de Bernardus Abt 12, die van een vergelijkbaar kaliber schijnt te zijn. Wellicht ga ik deze op termijn ook beoordelen om te kijken wat ik daarvan vind.

Westvleteren 12

8.8
9.0

Zicht

8.5

Geur

9.0

Smaak

pluspunten

  • Complex van smaak


Geef een antwoord