Home / Bierige mening / Zelf bier brouwen – Brian Kunath

Zelf bier brouwen – Brian Kunath

Het boek zelf bier brouwen van Brian Kunath

Een van de eerste brouwboeken die ik heb gelezen is het boek zelf bier brouwen van Brian Kunath.

Toen ik begon met het brouwen van bier wist ik helemaal niets en ik was op zoek naar een goed betaalbaar boek over bierbrouwen. Ik kwam uit op het boek zelf bier brouwen van Brian Kunath.

Het boek is van origine een Amerikaans boek, maar het is vertaald naar het Nederlands. De auteur schrijft ook vanuit een Amerikaans perspectief. Dit is niet slecht, maar het brouwen met moutextract komt meermaals voor.

Qua schrijfstijl richt de auteur zich echt op de beginnende brouwer. De hoofdstukken zijn vlot geschreven (vertaald) en dat leest makkelijk weg.

Opzet van het ‘Zelf bier brouwen’

Veel boeken over bierbrouwen volgen over het algemeen hetzelfde patroon, zo ook dit boek. Het begin namelijk met uitleg over de verschillende bierstijlen en hoe bier wordt gebrouwen. Daarnaast wordt er dieper ingegaan op de ingrediënten van bier.

De volgende stap is meer uitleggen over de uitrusting die je nodig hebt bij het brouwen. Een goed deel van dit hoofdstuk de uitleg over tappen vanuit een fust en hoe dit werkt.

Het boek zelf bier brouwen wordt vergezeld met heldere illustraties
Het boek zelf bier brouwen wordt vergezeld met heldere illustraties

Na dit hoofdstuk wordt de stap gezet naar de voorbereidingen voor het brouwen. Er wordt dieper ingegaan op onder andere de hygiëne.

Met al deze kennis is het tijd om dieper in de gaan op het brouwen: een heel hoofdstuk voor de gevorderde amateurbrouwer. In dit hoofdstuk wordt dieper ingegaan op verschillende methodes, kleurbepalingen, hopbitterheid e.d.

Werkbladen, schema’s en tabellen

Het zesde hoofdstuk bevat allerlei opzetten voor werkbladen. Deze werkbladen zijn bedoeld om de ingrediënten en het brouwproces vast te leggen. Het helpt de brouwer om grip te krijgen op het brouwen van een goed bier.

Het achtste hoofdstuk bevat verschillende tabellen. Hierin zijn de eigenschappen van de verschillende mouten en hoppen vastgelegd. Daarnaast is er een tabel met oplossingen voor verschillende brouwproblemen.

Recepten

Dit boek bevat een aantal recepten. Deze zijn onderverdeeld in twee soorten. Er is een reeks aan recepten voor extractbrouwen, maar ook een aantal recepten voor de volmoutbrouwer.

Ik vind het altijd wel goed om een onderdeel met recepten te zien. Wat ik jammer vind is dat de recepten in dit boek niet van de auteur zelf zijn. De meeste komen van het internet, gezien de bronnen die erbij staan. Gemiste kans!

Ten slotte

Het boek is een leuk beknopt boek voor de beginnende brouwer. In 200 pagina’s leer je meer over het zelf brouwen van bier. Ik beveel dit boek daarom ook van harte aan. En voor de prijs van 15 euro hoef je het in ieder geval niet te laten.

De teksten gaan mooi vergezeld met leuke foto’s en illustraties. Dit geeft een boek altijd wat extra’s. Het mindere vind ik de recepten, die niet van de auteur zelf zijn.

Ikzelf zou eerder gaan voor het boek Verander water in bier, omdat dat boek net iets dieper op het brouwen ingaat.Geef een reactie