Home / Bierige mening / Zelf bier brouwen doe je zo

Zelf bier brouwen doe je zo

Voorkant van het boek: Zelf bier brouwen doe je zo.

Onlangs kwam ik het boek zelf bier brouwen doe je zo tegen. Het is geschreven door Matthieu Goemaere, Linda Louis en Thomas Mousseau. In het boek leer je stap voor stap om zelf bier te brouwen.

Zelf bier brouwen doe je zo

Het boek heeft een harde cover en de teksten zijn rijkelijk gevuld met begeleidende foto’s en mooie infographics. De opzet van het boek is in beginsel gelijk als vergelijkbare brouwboeken. Het begint namelijk met een korte geschiedenis van bier en vervolgens worden de chemie en ingrediënten van bier nader uitgelegd.

Voorbeeld van pagina in het boek
Het boek is mooi vormgegeven en de teksten worden rijkelijk vergezeld door mooie foto’s.

Wat het boek goed maakt is dat er helder uitgelegd wordt wat je nu precies nodig hebt om bier te brouwen. Daarnaast is er een hoofdstuk, waarin verschillende metingen uitgelegd worden. Ideaal voor de beginnende brouwer.

Een van de laatste hoofdstukken gaat in op de hobbyist. In dit hoofdstuk staan kleine stappenplannen om bijvoorbeeld zelf een filter of een wort koeler te maken.

Biochemische processen beter uitgelegd

De uitleg van wat er gebeurd tijdens de verschillende processen van het brouwen vond ik echt super verhelderend. Dit is één van de weinige boeken dat er in slaagt om het op een goede manier uit te leggen, zonder dat het ingewikkeld wordt.

Recepten

Een brouwboek is pas een brouwboek als er enkele recepten in staan. Het zijn er niet veel, 15 stuks, maar de recepten zijn wel leuk en uitdagend genoeg om een keer te proberen.

Het onderdeel begint met een basisrecept. Dit zijn de stappen en schema’s die voor veel recepten van toepassing zijn. Bij de recepten zelf staat verder precies beschreven op welke vlakken er wordt afgeweken.

Voorbeeld van een recept
De recepten zijn goed beschreven en de opzet is totaal niet technisch.

Aan de hand van het basisrecept worden de recepten stap voor stap wat complexer. Hier is goed over nagedacht. Zodoende kunnen beginnende brouwers de stappen van het brouwen beter leren kennen.

Conclusie

Zelf bier brouwen doe je zo is een goed boek voor iedereen die wil beginnen met brouwen. De inhoud wordt goed vergezeld door mooie foto’s. Deze foto’s zijn overigens voor het grootste deel gemaakt door een van de auteurs (Linda Louis).

Ik vind dit een van de betere boeken die ik over het brouwen heb gelezen. Ondanks mijn redelijke ervaring heb ik toch het een en ander opgestoken.

Het boek kostte 24,95 toen ik het kocht en dat is een redelijke prijs. Je krijgt er een mooi boek voor terug.

Mocht je toch nieuwsgierig zijn naar een ander boek over brouwen lees dan mijn reviews over brouw het zelf of verander water in bier.

Meer weten over het boek zelf? Hij is onder andere te koop via Bol.com.Geef een reactie