Home / Bierige mening / Home-brewing problem solver: 100 oplossingen

Home-brewing problem solver: 100 oplossingen

Elke brouwer heeft wel eens een situatie die niet optimaal is. Gelukkig is er het boek Camra’s home-brewing problem solver. In dit boek vind je 100 oplossingen voor net zo veel problemen bij het brouwen.

Naast het lezen van Nederlandse brouwboeken lees ik zo nu en dan een Engels boek dat gaat over het brouwen van bier. Mijn idee is namelijk dat elke opgedane kennis weer nieuwe inzichten geeft. Dat geldt ook voor het boek home-brewing problem solver. Zo heb ik best wel wat gehad over de mogelijke smaakafwijkingen in bier, die mooi beknopt zijn beschreven in het boek.

Camra’s home-brewing problem solver

In het boek home-brewing problem solver neemt Erik Lars Myers je mee in de 100 meest voorkomende problemen die je kunt tegenkomen bij het brouwen. Of het nu gaat over smaakafwijkingen, een te hoog of juist laag SG na het brouwen of een te vlotte vergisting. Voor elk probleem in het boek lees je meer over de mogelijk oorzaak en de oplossing om het probleem te verhelpen.

De problemen in het boek zijn onderverdeeld over meerdere categorieën, waaronder: ingrediënten, het maischen, koken, de vergisting, apparatuur en het bier zelf. Deze onderverdeling maakt het makkelijk om zelf een oplossing te zoeken als je bijvoorbeeld met een laag rendement zit bij het maischen.

Heldere en beknopte opzet

De auteur slaagt er in home-brewing problem solver redelijk goed in om elk mogelijk probleem goed te beschrijven. Hierbij lees je gelukkig ook meer over de mogelijke oorzaak en kun je vervolgens zien hoe je het probleem oplost. De informatie is naar mijn idee wel redelijk beknopt, maar het is wel helder beschreven.

Het boek gaat overigens goed gepaard met mooie foto’s om de onderwerpen te ondersteunen. Dit geeft het lezen een extra dimensie. Daarnaast wordt er waar mogelijk door middel van kleine kaderblokjes iets meer de diepte in gegaan.

Oplossingen voor alle problemen?

Een getal van 100 problemen klinkt natuurlijk best indrukwekkend, maar toch zal het niet elk mogelijk probleem raken. Maar gelukkig zijn er voor die gevallen goede blogs (zoals deze) en verder zoekmachines en brouwcommunities waar je met vragen terecht kunt.

Voor wie is het home-brewing problem solver dan bedoeld?

Ben je echt een beginnende brouwer en wil je kennismaken eventuele problemen die je kunt tegenkomen bij het brouwproces. Dan is dit boek zeker een aanrader. Ik beveel het boek overigens ook aan als je een leuk en snel naslagwerk zoekt voor enkele van de meeste voorkomende problemen bij het brouwen.

Ik zie het boek dus zelf ook meer als naslagwerk. Vanwege de diversiteit van de beschreven problemen leest het niet echt weg als een roman. Maar goed, dat is mijn beleving.

Kortom: los je brouw problemen nu makkelijk op!

Het boek home-brewing problem solver is uitgegeven door CAMRA. De Amerikaanse tegenhanger van ons Nederlandse Pint. De auteur is er goed in geslaagd om de meest voorkomende problemen te beschrijven. Ik kan het boek daarom zeker aanbevelen en ik ga er gelijk vanuit dat enkele problemen je waarschijnlijk meteen herkend. Al is het maar omdat je er zelf een keer tegenaangelopen bent. Interesse? Koop dan zeker het boek. En op het moment van schrijven kost deze je slechts zo’n 15 euro.Geef een reactie