Hoe lang duurt bier brouwen?

Hoe lang duurt bier brouwen

Regelmatig als ik vertel dat ik bier heb gebrouwen afgelopen weekend, dan krijg ik de vraag of het bier lekker is. Helaas gaat het brouwen van bier niet zo snel, maar hoe lang duurt het dan wel voordat het bier klaar is?

Eigenlijk is de vraag niet eenduidig te beantwoorden. Als je begint met brouwen ga je zien dat het ene bier wat langer de tijd nodig, dan het andere bier. Over het algemeen is mijn ervaring dat er minimaal vier weken nodig zijn voordat een bier genuttigd kan worden.

Maar waar gaat nu de tijd in zitten en hoeveel tijd is dat dan precies? Er zijn in mijn ogen drie stadia in het brouwproces met elk zijn tijdsduur. Het brouwen zelf, de vergisting en hergisting op de fles.

Het eerste stadium: brouwen

Bij het brouwen is het de bedoeling dat er wort overblijft. Dit is het water de suikers die uit de mout zijn onttrokken. Daarbij is dit suikerwater gekookt en is daar hop aan toegevoegd om het bier zijn bitterheid en smaak te geven.

Bij het brouwen zelf zou ik uitgaan van ongeveer zes uren. De tijd is nodig om de spullen klaar te zetten, het mout te schroten, het maischen, het filteren en het koken van de wort. Tevens neemt het afkoelen van het wort ook nog tijd in beslag.

advertentie

Het tweede stadium: de vergisting

Nadat het wort klaar is wordt deze geënt om te vergisten. Dit stadium neemt over het algemeen tussen de 1 à 2 weken in beslag. Uit ervaring heb ik geleerd dat het eerder neigt naar de 2 weken.

Meestal duurt de hoofdgisting een aantal dagen, na een week hevel ik het jong bier over na een schoon vat. De trüb en dode gist blijven dan achter in het oude vat. Hierdoor wordt mijn bier wat helderder. Na het overhevelen laat ik het bier nog een week nagisten.

Er zijn biersoorten die nog gelagerd moeten worden. Deze bieren worden op een koude temperatuur weggezet, zodat alle deeltjes goed naar de bodem kunnen zakken. Het bier wordt dan als het ware geklaard met als gevolg dat het echt super helder zou moeten zijn.

Het lageren is echter optioneel. Met vergisten en overhevelen zelf heb ik tot nu toe goede resultaten geboekt.

Het derde stadium: Bottelen

De laatste stap van het brouwen is het bottelen zelf. Afhankelijk van de hoeveelheid duurt dit tussen de 1 tot 2 uurtjes van de tijd. Daarna is het een kwestie van het bier warm neerzetten en afwachten tot het drinkbaar is.

Na ongeveer een week open ik een biertje om te kijken of deze al naar wens is. Uit ervaring weet ik dat twee weken wachten beter is. Het bier zal dan minder zoet zijn en er zal meer koolzuur op de fles zitten.

Samengevat: Hoe lang duurt bier brouwen?

Ik heb nu vrij veel verteld over hoeveel het bier brouwen in beslag neemt.

Qua actieve tijd ben je met het brouwen zelf zes uren bezig. Het overhevelen naar een vat duurt ongeveer 30 minuten en het bottelen zelf neemt tussen de 1 à 2 uren in beslag. Actief gezien ben je dus ongeveer 9 uren bezig.

Voor de rest is het veel afwachten. De vergisting dus ongeveer 2 weken en het conditioneren op de fles duur ook ongeveer 2 weken. Dus al met al duurt het ongeveer een maandje tot het bier echt gedronken kan worden.6 reacties op “Hoe lang duurt bier brouwen?”
Xavier Chaignaeu schreef:

Hi, Fantastisch blog ik ga deze ook zeker blijven volgen. Ik heb zojuist mijn eerste ”grote batch gedaan en dat is Weizen. Ik kan alleen nergens vinden hoe lang ik dat moet nagisten op de fles. ik heb het ook niet gelagerd of overgeheveld, want ja Weizen moet troebel zijn ;). Ik vraag mij alleen af of u misschien weet hoe lang Weizen op de fles moet nagisten. Ik heb hem eerst 2 weken op het vat gegist en daarna gebottelt. Ze staan nu ook al bijna een week.

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Over het algemeen laat ik mijn bier twee weken op fles conditioneren, voordat ik er eentje open. Heel heel soms probeer ik na 1 week al een flesje.

Hoi Andy, ik lees heel veel over het overhevelen naar een ander vat. Mag een dergelijk vat ook een 30 liter emmer zijn of laten deze juist teveel aan zuurstof door?

Bericht auteur
Andy Meerwaldt schreef:

Ik gebruik zelf een brouwemmer van 20 liter, dus op zich moet het geen probleem zijn. Als je de emmer na het overhevelen laat staan, dan zou ik wel zorgen voor zo min mogelijk kopruimte. Dit voorkomt dat er teveel zuurstof op je wort komt te staan.

Geef een reactie

Blijf op de hoogte!

Wil jij zo nu en dan updates ontvangen over nieuwe artikelen op Hopblog.nl? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!