Home / Bier brouwen / Tips voor de beginnende hobbybrouwer: Hier begint jouw brouwreis

Tips voor de beginnende hobbybrouwer: Hier begint jouw brouwreis

Tips voor de beginnende hobbybrouwer

Wist je dat het thuisbrouwen een erg leuke hobby is? Het geeft je bovendien de kans om zelf je favoriete bierstijlen op ambachtelijke wijze te brouwen. Zo heb je altijd het lekkerste bier in huis. Ik heb voor jou als beginnende hobbybrouwer enkele tips op een rij gezet om je op weg te helpen.

Zoals met alle nieuwe dingen in het leven baart voldoende oefening kunst en datzelfde geldt ook voor het brouwen van bier. En het maakt ook helemaal niet uit of je nu een beginnende hobbybrouwer bent of al wat jaren ervaring hebt. Iedereen die start met het zelf brouwen van bier begint op dezelfde manier.

Het mooie aan deze hobby vind ik dat je bierstijlen kunt brouwen die je graag drinkt. En daarnaast kun je zelf voor een heel klein volume gaan of toch wat meer brouwen. Zo heb je altijd een voorraad van je favoriete bier in huis. En als een lekkere batch op is, dan heb je direct een goede reden om de brouwketel weer uit het vet te halen.

1. Begin eerst met de basis

Als beginnende hobbybrouwer is het belangrijk om eerste de basis van het brouwproces te leren. Duik dus vooral niet te diep in het proces en leer eerst de basisprincipes te begrijpen. Hierbij hoort het kennen van de vier hoofdingrediënten van bier: water, mout, hop en gist. Leer daarnaast ook hoe deze ingrediënten samenwerken in de wording van bier. Verder is het ook goed om te weten uit welke stappen het complete proces bestaat en hoe je hier invloed op kunt uitoefenen.

2. Kies de juiste uitrusting

Ga vooral niet te fanatiek aan het werk door van alles en nog wat in te slaan. Het is beter om in een startpakket te investeren. Zo zijn er voor de beginnende hobbybrouwer tal van thuisbrouwkits beschikbaar. Hierin zit vaak al wat je nodig hebt om te beginnen met je eerste brouwsel.

Kies verder voor een ingredienten pakket waarmee je jouw favoriete bierstijl kunt brouwen en ga vooral niet aan de slag met het brouwen van een pils. Deze stijl is namelijk erg uitdagend. Een goed brouwpakket neemt je mee in de stappen van het complete proces en zo leer je om zelf bier te brouwen.

3. Hygiëne is cruciaal

Het brouwen van bier is een proces waarbij schoon werken een must is. Onderschat daarom nooit het belang van goede hygiëne. Het is dus goed om ervoor te zorgen dat alle uitrusting grondig is gereinigd en ontsmet is voordat je gaat beginnen. Het is namelijk erg zonde om veel tijd in het brouwen bier te steken als je bacteriën al een voorsprong hebt gegeven.

4. Begin eenvoudig

Als beginnende hobbybrouwer kies je voor je eerste brouwsel het beste voor een eenvoudig brouwrecept. Het is natuurlijk verleidelijk om met een complex recept te beginnen. Toch is het beter om eenvoudig te starten, want dat helpt je om het proces beter te begrijpen. Daarnaast verklein je de kans op eventuele beginnersfouten.

5. Controle over het proces

Zonder geduld is er geen goed bier. Het brouwen is namelijk een kunst die je niet moet overhaasten. Leer daarom over de juiste temperaturen en de timing in het proces. De fermentatietemperatuur en de tijd die je steekt in elk stadium van het brouwproces zijn namelijk cruciaal voor het eindresultaat.

6. Notities en aanpassingen

Het bijhouden van een logboek kan je als beginnende hobbybrouwer erg goed helpen. Noteer elke detail in het brouwproces, inclusief de recepten, temperaturen en stappen die je hebt gezet. Het bijhouden kan je namelijk helpen om te leren van elk brouwsel en geeft je de kans om aanpassingen te maken voor toekomstige batches.

7. Sluit je aan bij een brouwgilde

Je kunt zelf prima van start gaan, maar er zijn ook brouwgildes waar je kunt leren van ervaren brouwers. Dit is de ideale plek om als beginnende hobbybrouwer nieuwe kennis op te doen. Naast gildes zijn er ook talloze online forums en facebookgroepen waar je vragen kunt stellen en leert van ervaren brouwers.

8. Experimenteer en geniet

Wees vooral niet bang om nieuwe dingen uit te proberen. Begin na een aantal basisbrouwsels met het aanpassen van bestaande recepten. Natuurlijk kun je ook zelf recepten gaan samenstellen. Verder is het erg leuk om te gaan experimenteren met nieuwe ingrediënten. Maar het allerbelangrijkste is om te blijven genieten van deze mooie hobby, maar vooral ook van je zelfgebrouwen bier!


Ik hoop dat je als beginnende hobbybrouwer met deze tips een goede start kunt maken in een erg verslavende hobby. Laten we daarom vooral hopen dat je snel het lekkerste bier uit de brouwketel laat rollen!



Geef een reactie