Home / Bier brouwen / Overnight mash: maischen terwijl je slaapt

Overnight mash: maischen terwijl je slaapt

De overnight mash: maischen terwijl je ligt te slapen

Heb je weinig tijd om te brouwen? Misschien kun je overwegen om de brouwdag op te splitsen door ’s nachts te maischen. Dit is de zogeheten overnight mash en het spoelen en koken doe je gewoon de ochtend erna.

Brouwen kan een tijdsintensieve klus zijn. Je moet het hele brouwproces tot de vergisting doorlopen en daar gaat wat tijd inzitten. Voordat het bier dus staat te vergisten ben je meestal wel zo’n drie uur verder. Soms heb je daar helaas niet echt de tijd voor. Natuurlijk kun je er dan voor kiezen om later te brouwen, maar je kunt ook de brouwdag opdelen.

Ik kwam niet zo lang geleden terecht bij een methode die overnight mash heet. Een echt Nederlandstalig woord kon ik er echter niet voor vinden, maar ik denk dat een “nachtelijke maisch” wel een goede vertaling is.

Wat is de overnight mash?

Bij een overnight mash verwarm je de ketel tot de inmaisch temperatuur en vervolgens vorm je het beslag. Hierbij voeg je dus de geschrote mout toe gaan het verwarmde water. Hierna roer je het beslag goed door om te voorkomen dat je klonten krijgt.

Na het vormen van het beslag laat je deze gewoon met rust. Je kunt gaan slapen of, als je dit overdag doet, iets anders gaan doen. Gedurende jouw afwezigheid zullen de enzymen aan het werk gaan en eindig je hopelijk met wort dat het juiste SG-heeft.

Door de dalende temperatuur kan het zijn dat het SG iets lager uit valt. Je kunt deze daling tegengaan door de ketel goed te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld met een slaapzak. Op deze manier voorkom je dat het beslag te snel afkoelt en geef je de enzymen voldoende tijd om het werk te doen.

De stap na het maischen

Omdat de overnight mash meestal in de nachtelijke uren plaatsvindt, dus terwijl je ligt te slapen ga je verder met het actieve brouwen in de ochtend. Dat betekent dus dat je eerst gaat spoelen en filteren alvorens je het wort gaat koken. Vanaf het maischen gaat het proces dus actiever verlopen.

Natuurlijk kun je ervoor kiezen om het spoelen over te slaan, neem dan het spoelwater extra op bij het beslagwater. Zo voorkom je dat je eindigt met een lager volume. En ook kun je wat tijd besparen door wat korter te koken. Dit ligt allemaal aan wat jij wil.

5 trucs om je brouwdag te verkorten

5 trucs om je brouwdag te verkorten

Overnight mash is meestal eenstapsmaisch

Omdat je werkt met een teruglopende temperatuur wordt het lastig om te kiezen voor een maischschema met allemaal verschillende temperaturen. Het passieve aspect zorgt ervoor dat een regeling van temperatuur wat lastiger wordt.

Kies je dus voor een overnight mash, dan is het verstandig om in je brouwrecept rekening te houden met het feit dat er een eenstapsmaisch gaat plaatsvinden.



Geef een reactie