Home / Brouwrecepten / Aan de slag met een Smoked Porter

Aan de slag met een Smoked Porter

Glas smoked porter op tafel

Brouwen met rookmout stond al een tijdje op mijn lijstje. Niet zo lang geleden heb ik daarom maar een kleine hoeveelheid van deze speciaal mout in huis gehaald om er een smoked porter mee te brouwen.

Rookbieren, je moet er van houden! Soms is het gerookte gewoonweg te overweldigend en is een bier niet meer lekker. Maar goed, dat berust natuurlijk allemaal op persoonlijke smaak. Zelf kan ik een subtiel vleugje rook wel waarderen en daarom ben ik eens aan de slag gegaan met een Smoked Porter. Sowieso is de porter een bierstijl die ik niet heel vaak brouw, maar wel vaker zou moeten doen.

Mijn basis voor de Smoked Porter

De basis voor mijn smoked porter bestond in het begin eigenlijk alleen uit de pale, aroma en de gebrande zwarte mout. Dit alles met een kleine percentage rookmout in de storting. Dat was dus mijn oorspronkelijke idee.

Uiteindelijk heeft het iets anders uitgepakt en ben ik voor wat meer verschillende moutsoorten gegaan. De reden hiervoor was dat ik wat kleine restjes mout wilde opmaken. Zo had ik bijvoorbeeld nog wat koffie mout liggen. Hier deed ik namelijk niets mee. Het plan voor deze mout was om deze samen met een cold brew te gebruiken in een koffie porter.

Gaandeweg werd de moutstorting dus iets complexer dan wat ik in gedachten had. Gelukkig heeft dit alles goed uitgepakt. De smaken van koffie met op de achtergrond een subtiel rookje maakt dat vooral het niet gaat tegenstaan. Eigenlijk vraagt elke slok van deze smoked porter weer om de volgende.

Smoked Porter

Brouw een heerlijke porter met een vleugje rook in de smaak.

Goed voor20 liter
Start SG1,072
Eind SG1,012
Alcoholpercentage7,9%
Brouwzaalrendement70%
Calorieën per flesje (330 ml)207
Bottelsuiker / liter6,15 gram

Ingrediënten

 • 5100 gram Swaen Ale (7,1 EBC)
 • 450 gram Premium Swaen Smoke (5,9 EBC)
 • 450 gram BlackSwaen Coffee (600 EBC)
 • 225 gram BlackSwaen Black (1325 EBC)
 • 150 gram GoldSwaen Aroma (400 EBC)
 • 100 gram BlackSwaen Chocolate B (900 EBC)
 • 20 gram Brewer’s Gold (4,0% alfa)
 • 10 gram Magnum (14,5% alfa)
 • 25 gram Mount Hood (5,3%)
 • 1 zakje Fermentis SafAle US-05 gist

Maischschema

Begonnen met 24,5 liter maischwater. Gespoeld met ongeveer 4 liter water.

 • Maischen 66°C – 60 minuten

Koken

 • 20 gram Brewer’s Gold – 60 minuten
 • 10 gram Magnum – 60 minuten
 • 25 gram Mount Hood – 10 minuten

Vergisting

 • Aangehouden temperatuur 22°C voor 2 weken

Prima eindresultaat

Normaal gesproken heb ik altijd wel zaken die ik zou willen aanpassen. In dit geval is het recept gewoon prima en mag het eindresultaat er dus zeker zijn. Voor mij staat wel vast dat ik deze smoked porter echt nog wel vaker wil brouwen.

Aan de slag met dit recept?

Wil je dit recept brouwen, maar zit je nog met vragen. Voel je zeker vrij om deze hieronder te stellen. Om het wat gemakkelijker te maken hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wil je meer of juist minder brouwen dan het recept aangeeft, dan kun je de hoeveelheden van de ingrediënten met een gerust hart opschalen. En als je minder wilt, dan deel je gewoon alles naar rato.

Iedere ketel is anders en daarom vermeld ik niet altijd de hoeveelheden spoelwater. Jouw ketel verdampt mogelijk meer water dan het mijne, gebruik daarom altijd brouwsoftware, zoals bijvoorbeeld brewfather.

Ik voeg tijdens het koken van het wort niet altijd suiker toe. De meeste suikers haal ik uit de mouten. Bij een aantal bierstijlen is het overigens wel gebruikelijk om een suikertoevoeging te doen. Ik zal dit altijd vermelden.

Het overhevelen van bier tijdens de vergisting is geen must. Ik doe het zelf wel, omdat ik er goede resultaten mee behaal. Vind je het gedoe of niet nodig, dan kun je het overslaan.4 reacties op “Aan de slag met een Smoked Porter”

 1. Roy Lodewijk avatar
  Roy Lodewijk

  Hoi Andy,

  2 vraagjes.
  Gebruik je bloemen of pellets?
  Maisch je alleen op 66 graden?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Ik gebruik eigenlijk alleen pellets bij het brouwen. Voor dit recept is alles op 66 graden gemaischt.

 2. Dennis Verwegen avatar
  Dennis Verwegen

  hallo Andy,
  Hoe lang laat je deze porter op de fles staan voordat ze goed zijn?

  1. Andy Meerwaldt avatar
   Andy Meerwaldt

   Meestal is het na 2-3 weken wel op dronk.

Geef een reactie