Er zijn tijdens het brouwen verschillende momenten waar je hop toevoegt aan het wort. Maar wanneer kun je dan de hop toevoegen?
Hop is echt een goede smaakmaker in het bier. Door te kiezen voor specifieke momenten waarop je een hopgift doet kun je best veel aroma uit de hop halen.
Er zijn in het hele brouwproces een aantal momenten waarop je hop kunt toevoegen:
- Na het maischen: First Wort Hopping
- Tijdens het koken
- Vlamuit / whirlpoolen
- Gedurende de vergisting: het drooghoppen
First Wort Hopping (FWH)
Bij First Wort Hopping ga je de hop toevoegen na het maischen en dus voor het koken. Eigenlijk dus op het moment dat het spoelwater in de ketel loopt. De temperatuur is hierbij laag genoeg om wel de aroma’s uit de hop te onttrekken, maar niet de bitterheid.
Hop toevoegen tijdens het koken
De meeste brouwrecepten gaan uit van een of meerdere hopgiften tijdens het koken van het wort. Dit is eigenlijk het standaard moment voor het toevoegen van de hop.
Zo zie je vaak dat de bitterhop aan het begin van het koken wordt toegevoegd, deze moet namelijk zo lang mogelijk mee koken om de bitterstoffen goed af te kunnen geven.
Een aromahop wordt over het algemeen juist zo kort mogelijk meegekookt. 10 tot 5 minuten meekoken is hierbij vrij normaal. Er zijn echter ook andere momenten die je kunt aangrijpen om een hopgift te doen.
Bij de vlamuit / whirlpoolen
Je kunt ook een hopgift doen na het koken. Dit is tijdens de zogeheten vlamuit, ook wel flameout genoemd. Het moment is dus wanneer het fornuis wordt dichtgedraaid en bij elektrische ketels dus het verwarmen stopt. Vrijwel in de meeste gevallen valt de flameout ook samen met het whirlpoolen. Dat kan zeker gelden als je handmatig een whirlpool draait.
In een aantal gevallen valt het moment van de whirlpool iets later. Dat geldt bijvoorbeeld wanneer je een elektrische ketel met een pomp gebruikt voor de whirlpool. In dat geval moet je rekening houden met de maximum temperatuur van het wort dat de pomp aankan.
Vaak is het wel aan te raden om te wachten tot het wort is afgekoeld tot onder de 80 graden. Laat het wort na het toevoegen van de hop rusten voor een korte tijd, ongeveer 30 minuten. Dit is voldoende om genoeg aroma’s te onttrekken. Na een half uurtje kun je vervolgens beginnen met het verder koelen van het wort tot de temperatuur waarop je de gist gaat pitchen.
Drooghoppen tijdens de vergisting
Het toevoegen van de hop is ook mogelijk tijdens de vergisting. Dit is het zogeheten drooghoppen (dryhoppen) en deze hopgift is echt ideaal voor de goed hoppige bieren.
Je kunt je voorstellen dat bij het brouwen van een IPA vaak gekozen wordt om het bier te drooghoppen. Door veel hop te gebruiken kun je namelijk echt mooie hopbommen creëren.
Je voegt de hop dan toe na de hoofdvergisting, dus tijdens de navergisting. Een goed moment is wanneer je het jongbier overhevelt naar een ander vat. Als je niet kiest voor het overhevelen, dan wacht je rustig tot de vergisting rustiger verloopt.
Eén reactie op “Wanneer kun je hop toevoegen?”
Hoi Andy, over de first wort hop is wel discussie: je onttrekt bij lagere temperatuur de lichte etherische oliën maar daarna ga je weer koken, waardoor je die er weer uit kookt. Aan de andere kant zeggen voorstanders dat het een duidelijk andere smaak geeft. De oplossing is dus het gewoon zelf eens te proberen. Ik proef het verschil niet.