Home / Bier brouwen / Voorkom simpel een aangebrande bodem van jouw brouwketel

Voorkom simpel een aangebrande bodem van jouw brouwketel

Zo voorkom je een aangebrande bodem

Als je gaat brouwen met een elektrische brouwketel, dan heb je zomaar kans dat je eindigt met een aangebrande bodem. Nu zijn er gelukkig een aantal manieren om dat simpel te voorkomen.

Het is mezelf eigenlijk nog niet zo vaak gebeurd, maar toch heb ik een aantal keren na het brouwen een aangebrande bodem van mijn brouwketel moeten schoonmaken. Gelukkig zijn er bij het brouwen van bier dus een aantal verschillende factoren zijn om het aanbranden te voorkomen.

Wist je trouwens dat je bij het aanbranden van de bodem zelfs een grotere kans hebt dat de brouwketel uitvalt. De ketel kan zijn warmte dan niet goed kwijt en door de beveiliging schakelt deze dan automatisch uit. Dat wil je dus koste wat kost voorkomen, want het is nogal zonde van de tijd en moeite van het brouwproces.

Mogelijke oorzaken van een aangebrande bodem bij brouwketel

Er zijn zoals eerder gezegd een aantal factoren die een rol spelen bij het mogelijk aanbranden van de bodem. Zo kun je bijvoorbeeld beter niet te fijn schroten en ook de snelheid van het pompen is mogelijk een van de oorzaken. En ten slotte kan het ingestelde wattage een oorzaak zijn. Dit zijn overigens slechts drie van de dingen die de kans op aanbranden verhogen.

Doorloopsnelheid pompen

Zeker met een all-in-one ketel wil je het wort laten circuleren over het beslag. Als het beslag nogal compact is, dan kan je de snelheid van het circuleren beter reguleren. Doe je dit niet dan loop je namelijk het risico dat de bodem droog komt te staan. Door het verwarmen van de brouwketel kan dit gaan resulteren in een aangebrande bodem.

Bij de Easybrew / Brewmonk en Klarstein ketels kun je gelukkig de doorvoersnelheid van de pomp knijpen en daardoor dus verlagen. Zo blijft de doorstroom van het wort in balans en wordt het risico op aanbranden lager.

Brouw je met tarwe? Dan kun je in veel gevallen het beslag minder compact maken door het gebruik van rijst hulzen. Dit zorgt ervoor dat de doorstroom verbeterd.

Fijnheid van het schroten

Bij het brouwen wil je de mout natuurlijk op de juiste fijnheid schroten. Zo haal je een zo’n optimaal mogelijk rendement. Schroot je te fijn, dan is de kans groot dat het schrootsel door de filterplaat komt. Dat wil je natuurlijk niet, want het komt mogelijk op de bodem terecht en gaat daar aanbranden. Of veel erger nog: het gaat je pomp verstoppen.

Het schroten van de mout en vooral de fijnheid is dus een factor om rekening mee te houden.

Wattage van de ketel

De laatste oorzaak van een aangebrande bodem is mogelijk het vermogen van de brouwketel. Deze kun je instellen tot een wattage van maximaal 2500 watt. Hoger betekent niet altijd beter en het is goed om hiermee te spelen. Soms bereik je hetzelfde op een lagere instelling.

Hoe hoger het vermogen hoe meer je bijvoorbeeld verdampt. Bijkomend effect is dat bezinksel van de mout of gebruikte kruiden in de ketel op de bodem gaan aanbranden en dat wil je natuurlijk niet.

Mijn advies is daarom ook om niet op al te hoge wattages te gaan maischen en koken.

Welk wattage gebruik ik zelf?

Zelf ben ik al enkele jaren in het bezit van een Easybrew brouwketel. Deze ketel is samen met de Brewmonk en Klarstein een van de ketels die ik het meest voorbij zie komen bij hobbybrouwers. Het mooier is bovendien dat je deze ketel zelf kun voorprogrammeren om zo jouw recept te kunnen brouwen. Denk hierbij aan de temperatuur, tijdsduur en het wattage. Maar welk wattage biedt voldoende vermogen en voorkomt daarnaast in een aangebrande bodem van de brouwketel?

Bij het maischen ga ik meestal uit van een vermogen dat ligt tussen de 1300 en 1800 watt. Bij een redelijk licht beslag kun je meestal wel maischen met een wattage van 1200 watt. Het vermogen zou eventueel nog wat lager kunnen. Zo heb ik onlines wel eens een vermogen van 800 watt voorbij zien komen.

Ga je het wort koken, dan kun je een wat hoger wattage gebruiken. Denk hierbij aan een vermogen dat ligt op zo’n 1800 tot 2200 watt. Begin vooral wat lager en verhoog vooral het vermogen als je juist daarmee een rollende kook krijgt. Onthoud: Hoe hoger het vermogen, hoe meer wort je uiteindelijk gaat verdampen. Dat is dus ook iets om rekening mee te houden.

Wattage
Maischen1300 – 1800
Koken1800 – 2200
Optimaal vermogen van de ketel, op basis van eigen ervaring

Hoe maak je een aangebrande bodem schoon?

Eindig je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch met een aangebrande bodem van de brouwketel? Dan zijn er gelukkig verschillende manieren om de bodem schoon te maken.

Is het niet al te erg aangebrand, gebruik dan wat schuurmiddel en een schuursponsje. Ga voorzichtig te werk en probeer zo de vuiligheid weg te poetsen. Als het wat heftiger is, dan kun je het eens proberen met soda. Laat het goedje even staan en met een beetje gelukkig poets je de vervuiling zo weg.

Voor de rest zijn er genoeg schoonmaakmiddelen te verkrijgen die speciaal voor het brouwen zijn bedoeld. Denk hierbij aan EnzyBrew of StarSan. Er is gelukkig altijd wel een middel om een aangebrande bodem van je brouwketel weer schoon te krijgen.



Eén reactie op “Voorkom simpel een aangebrande bodem van jouw brouwketel”

  1. Rob van Regteren avatar
    Rob van Regteren

    Hoi Andy, wederom veel informatie.
    Ik had bij mijn eerste brouwsel ook een zwarte bodem. Binnenkort ga ik mijn 2e brouwsel maken, met deze info zal het zeker beter gaan.
    Inmiddels ook het boek Thuis bierbrouwen van Greg Hughes aangeschaft. Veel informatie en recepten echt een aanrader!
    Jammer dat er nog weinig of geen boeken zijn over de all in one brouwketels. Wellicht zullen die er nog wel komen in de toekomst.

Geef een reactie