Bier brouwen: over zelf je eigen bier maken
Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.
Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.
Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.
Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.
-
5 trucs om je brouwdag te verkorten
Een goede brouwdag kan toch al snel 6 uurtjes in beslag nemen. Tijd die je niet altijd hebt, terwijl je misschien wel een biertje wilt brouwen. Daarom heb ik 5 trucs om je brouwdag te verkorten.
-
7 ‘foutjes’ die elke thuisbrouwer kan maken
Bij het brouwen kan er van alles fout gaan, zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Zo heb ik zeven brouwfouten gemaakt, waar ik van heb geleerd.
-
Maischschema: welke gebruiken?
Bij het brouwen verwarmen we de mout voor een bepaalde tijd op een bepaalde maischtemperatuur. Dit is het maischschema. Maar welk schema moet je eigenlijk gebruiken?
-
Het whirlpoolen van het wort: dit is waarom ik niet zonder kan
Iedereen die begint met het brouwen van bier maakt ongetwijfeld mee dat er deeltjes meekomen in het gistvat. In principe niet erg, maar het bier kan hierdoor wat troebel worden. Je kan dit deels voorkomen door te whirlpoolen.
- ADVERTENTIE
-
Wat kost het om een biertje te brouwen?
Zoals bij vrijwel elke hobby zijn er ook bij het brouwen van bier ook terugkomende kosten. Deze bestaan voornamelijk uit de aanschaf van ingrediënten. Maar wat kost het nu om een eigen gebrouwen biertje te brouwen?
-
Gist oogsten en wassen: stappenplan voor hergebruik van gist
Gist is een levend organisme dat nadat de vergisting voltooid is meestal wordt weggegooid. Maar we kunnen de gist nogmaals gebruiken door deze te oogsten en te wassen.
-
Overzicht van brouw webshops in Nederland en België
Er zijn online een aantal brouw webshops te vinden. Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet.
-
Brouwen met kruiden en specerijen: hier moet je op letten
Bij het brouwen hoeven we ons niet te beperken tot mout en hop. Je kunt bij het brouwen prima namelijk prima gebruik maken kruiden en specerijen.
-
Hoe werkt het cold steepen van donkere mouten
Als je gaat brouwen met donkere en geroosterde mouten, dan heb je vast wel eens een wrange bitterheid kunnen waarnemen. Deze bitterheid kun je eenvoudig voorkomen door de mout koud te trekken: cold steepen.
-
Brouwen met tarwe, waar moet je op letten?
Een veelgebruikte graansoort is gerst. Veel bieren worden dan ook gebrouwen met gerstemout. Maar het is ook mogelijk om tarwe te gebruiken bij het brouwen.