Bier brouwen

Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.

Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediƫnten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.

Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.

Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.

advertentie
Het spoelen van het beslag

Klaren: het spoelen en filteren van het beslag

Na het maischen moeten we het wort van de mout scheiden. Daarnaast willen we het beslag spoelen om de laatste suikers uit de mout te halen.
Hop in mijn tuin

Hop, wat is het?

Naast water en mout is hop een van de ingredienten die het bier karakter geeft. We gebruiken hop al een tijdje bij het brouwen van bier, maar wat is het nu eigenlijk?
Het maischen van bier

Maischen: wat is het?

De eerste stap in het brouwproces is het maischen. Hierbij wordt de mout in water verwarmd, waardoor de basis van het bier ontstaat: wort.