Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

Brood gemaakt van bierbostel

Bierbostel, wat kun je ermee?

Nadat het maischen is voltooid en de wort bruikbaar is om bier van te brouwen, blijft er één goedje over: bierbostel, ook wel draf genoemd. Dit zijn de mouten waaruit de suikers zijn gehaald. Wat kun je hier eigenlijk mee?

Wat is bierbostel?

Het brouwen van bier begint bij het maischen. Hierbij wordt het mout gedurende een bepaalde periode verwarmt. Hierdoor komen er suikers in het mout vrij. Na een tijd is dit proces klaar en wordt de mout van het suikerwater (wort) gescheiden. De wort is het product dat nodig is voor het verdere proces. De ‘ontsuikerde’ mout oftewel het bierbostel is niet meer nodig.

In eerste instantie lijkt deze moutdrab overbodig en zal het daarom snel in de afvalcontainer eindigen. Een alternatief is de bostel weggeven aan de lokale kinderboerderij. Dieren zijn er namelijk dol op.

Bak er een brood van

Ik vind het idee om bierbostel weg te gooien zonde en ik vroeg me af of ik er geen brood van kon bakken. Zowel brood als bier worden gemaakt van granen. Er zijn brouwers die bier brouwen van broodresten, dus waarom zou het niet andersom kunnen?

Recept voor een bierbostel brood

Dit is een recept dat ik op internet heb gevonden.

225 gram bostel
400 gram bloem
200 ml water/bier
7 gram bakkersgist
50 ml olijfolie

Doe de bierbostel in de keukenmachine. Scherpe randjes van het mout verdwijnen hiermee. Als je bier gebruikt doe dan de gist met een beetje suiker in het bier. Hierdoor begint het gist actief te worden.

Kneed alle ingrediënten samen tot het een luchtige bal wordt. Laat deze deegbal vervolgens anderhalf uur reizen op een warme plek in een kom dat is afgedekt met plastic of een theedoek. Tenslotte kneed je het deeg nog heel even laat je het nog een half uur rusten.

Verwarm de oven voor op 200º C. Vervolgens plaats je het deeg in het midden van de oven. Na ongeveer een uur zou het brood klaar moeten zijn. Dit is te checken door op het brood te kloppen, klinkt deze hol dan is het brood klaar.
Geef een reactie