Brew in a bag is een manier van brouwen, waarbij de mout tijdens het maischen in een zak wordt verwarmd. Dit heeft als voordeel dat het beslag niet meer gefilterd hoeft te worden. Het is slechts een kwestie van de zak uit de pan trekken en laten uitlekken.
Toen ik mijn eerste stappen zette in het zelf brouwen van bier vond ik de stap waarbij ik het beslag ging spoelen niet de meeste leuke stap. Het was zo’n gedoe met overscheppen naar een vergiet om er vervolgens water overheen te gieten.
Toen hoorde ik van de Brew in a Bag methode. Bij deze methode maisch je het beslag in een fijnmazige zak. Het grote voordeel is dat je de zak eenvoudig uit de pan kunt trekken en dat het wort gelijk is gefilterd. De moutdeeltjes blijven immers achter in de zak. Vervolgens kun je direct het fornuis aansteken om te gaan koken.
Het lijkt ergens wel op de all-in-one ketels zoals de Easybrew/Brewmonk die vandaag de dag vrij populair zijn. Het enige verschil is dat bij deze ketels het maischen gebeurd in een moutkorf die van boven op is en waarbij je alsnog moet spoelen.
Rendement is mogelijk iets lager
De brew in a bag methode maakt het brouwen dus mogelijk iets eenvoudig. Deze eenvoud is misschien wel een voordeel, er zit echter wel een kanttekening aan de methode. Het nadeel is namelijk dat je rendement iets lager kan uitvallen.
Doordat je eigenlijk direct van maischen naar koken gaat sla je namelijk een stap over en dat is het spoelen. Deze stap gebruik je normaal gesproken om extra suikers uit de mout onttrekken. Door het spoelen haal je dus over het algemeen nog wat suikers uit de bostel. Door het overslaan mis je deze suikers dus.
Wat je kunt doen is voorzichtig heet water over de zak gieten. Hierbij haal je toch nog wat suikers uit de mout. Doordat de zak het geheel wat compacter maakt, zal de opbrengst waarschijnlijk niet al te hoog zijn.
Een andere manier om het lagere rendement op te vangen is de mout nog iets fijner te schroten. De zak werkt namelijk als een filter en je hoeft dus geen filterbed te hebben. Hierdoor kun je wat fijner schroten.
Brew in a bag methode als springplank naar meer
Als je begint met de brew in a bag methode, dan heb je eigenlijk maar 1 grote pan nodig en een goede brouwzak. Het voordeel is dus dat je minder spullen hoeft aan te schaffen. Door de stap van het spoelen en het filteren over te slaan bespaar je bovendien ook nog eens wat tijd. Dat je rendement misschien lager zal zijn neem je dus voor lief.
Voor mij is de ‘eenvoud’ van het brouwen in een zak een goede springplank geweest naar meer. Ik vond het wel prettig dat ik niet alles hoefde over te scheppen naar de filterkuip om vandaar uit weer verder te werken. Om deze reden kan ik de BIAB-methode aanbevelen als je gaat beginnen met het brouwen van bier.
Tip: let op het aanbranden
Doordat de zak op de bodem van de pan ligt loop je het risico dat deze door de verhitting gaan aanbranden. Het is raadzaam om daarom iets op de bodem van de pan te leggen wat een buffer vormt. Een rooster uit de magnetron is een manier om afstand tussen de zak en de bodem te creëren. Alternatief is zorgen dat de zak niet op de bodem komt door deze wat strakker te houden.
Ik gebruik zelf kleine klemmetjes om de brouwzak op de plek te houden. Wat ik eigenlijk doe is ervoor zorgen dat de zak iets boven de bodem komt te hangen. De zak haal ik ver genoeg over de rand en de klemmetjes zorgen dat het zo blijft.
Het aanbranden is in mijn ogen een klein risico en tot nu toe is het mij gelukkig nog niet overkomen. Ik heb in het verleden met de brew in a bag methode gebrouwen en ook onlangs heb ik een kleine testbatch gebrouwen door een zak te gebruiken.
Kies de juiste zak
Wil je aan de slag met de brew in a bag methode, dan raad ik aan om een goede brouwzak aan te schaffen. Deze hoeven namelijk niet heel duur te zijn. Voor ongeveer 30 euro heb je een goede en kwalitatieve brouwzak die past bij de ketel die je gebruikt.
Het is dus belangrijk dat de brouwzak past bij de ketel die je gebruikt. Is de zak te klein, dan past hij niet over de rand van de ketel heen. Daardoor heb je kans dat het beslag buiten de zak komt. Bij een te grote brouwzak heb je kans dat deze te ver over de rand heen komt.
Verder is het goed om te weten dat je de zak na meermaals kunt gebruiken. Na gebruik was je gewoon hem mee met de rest van de was en hij is weer schoon voor de volgende brouwdag.
Bij de meeste brouw webshops zijn verschillende zakken te verkrijgen voor de meest gangbare ketelformaten. Neem altijd de diameter van je ketel op en zoek hierbij de juiste brouwzak.
10 reacties op “De Brew in a bag (BIAB) methode: Brouwen in een zak”
Hoi Andy, bij een Porter voeg ik bruine suiker toe in de laatste 10 minuten van het brouwproces maar moet ik dan ook nog suiker toevoegen bij het bottelen? (7 gr. per liter)?
Ja, de toevoeging van suikers bij het bottelen zorgt er voor dat je koolzuur op de fles krijgt.
Hi,
Ik heb met de Biab methode wel gespoeld. Hoewel dit wat onhandig ging niet onmogelijk.
Het spoelen ging ook hier wat onhandig. Denk ergens een kwestie van handigheid in krijgen.
Laatste keren dat ik brew in Bag heb gedaan heb ik de zak er uit getild en op een oven rooster laten uitlekken. soms stom ik de zak gewoon in de pan met spoelwater, en dan nog ff flink roeren.
Wel een goede tip van het rooster. Ik heb om eerlijk te zijn de laatste paar keren zitten rommelen met de brouwzak en alles leek wel mis te gaan. Het was voor mij iets de lang geleden dat ik gebrouwen heb met de BIAB methode.
Ik gebruik een goedkoop BBQ rooster van de action.leg deze op de pan .daarna leg ik de zak op het rooster zodat deze kan uitlekken in de pan en overgiet het geheel dan met mijn spoelwater.
Thnx, goede tip! Ik ga snel eens rondsnuffelen bij de Action 🙂
Dag Andy,
Volg je bij de BIAB methode ook de geadviseerde temperatuurstappen bij het maischen of (zoals ik veel lees) doe je standaard het hele maischproces op één temperatuur (bijv. 63 graden)
Ik heb beiden wel eens gedaan. Dus het recept gevolgd met verschillende temperaturen en ook eens met een eenstapsmaisch. Dat hangt echt af van het recept en persoonlijke voorkeur. Over het algemeen maisch ik op slechts één temperatuur.