Home / Bier brouwen / 3 handige tips en trucs om hop te filteren

3 handige tips en trucs om hop te filteren

Een hopspider is een goed middel om de hop na het koken goed te filteren

Bij het koken van je wort voeg je meestal best wel wat hop toe. Deze hop kun je natuurlijk los in de ketel gooien, maar dat maakt het filteren er na het koken waarschijnlijk niet makkelijker op. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het er eenvoudiger uit te filteren.

Of je nu met hoppellets of met bloemen brouwt, het los toevoegen ervan aan je wort zorgt er wel voor dat er van alles gaat rondzwerven. Pellets vallen namelijk meestal wel uit elkaar in kleine losse deeltjes en gedroogde hopbloemen krijgen juist weer het oude volume terug door het opnemen van vocht. Als je dan klaar bent voor de vergisting dan wil je juist zo min mogelijk vaste deeltjes mee overhevelen naar het gistvat. Daarom heb ik enkele tips en trucs om de hop zo goed als het kan te filteren.

1. Filteren van de hop met hopzakjes

Je hebt van die zakjes waarin je de hop kunt doen. Hierdoor blijft de hop mooi bij elkaar, maar komt het wel goed in contact met het wort. Na het brouwen haal je eenvoudig de hopzakjes uit de ketel en hoef je de hop in principe niet meer te filteren.

Qua betaalbaarheid valt het ook wel mee. Voor een paar euro heb je een aantal hopzakjes in huis en deze kun je vervolgens gaan hergebruiken. Na verloop van tijd zul je wel gaan merken dat de bovenkant wat gaat rafelen. En dat is weer een goed moment om een nieuwe te pakken.

Bij kleine hopgiften gebruik ik vooral deze methode. Het handig is dat ik per hopgift een eigen zakje kan gebruiken. Wat ik wel een aantal keren heb gemerkt is dat bij het gebruik in de Easybrew de zakjes worden aangetrokken door de pomp. Waarschijnlijk komt dit door het gebruik van de koeler die de hopzakjes vasthoud.

Zelf vind ik de zakjes ook handig om te gebruiken bij het drooghoppen van mijn bier. Met wat knikkers erin zakt het prima naar de bodem van het gistvat. En zo heb je ineens twee doelen waarvoor je de hopzakjes kan inzetten. Het is voor mij een prima manier om de hop uit het wort te filteren.

2. Door het gebruik van een hopspider

Ga je veel hop toevoegen? Dan is een hopspider het overwegen waard. Het is een kokervormig filter dat je eenvoudig in je ketel kunt hangen. De hop voeg je vervolgens toe in de hopspider. Door het fijnmazige van het filter komt alles goed in contact met het wort. Na het brouwen haal je de spider eenvoudig uit de ketel en hoef je de hop er niet meer apart uit te filteren.

Overigens kun je het filter naast hop ook gebruiken voor het toedienen van bijvoorbeeld kruiden en specerijen. Alles blijft dan mooi bij elkaar. Een nadeel van de hopspider vind ik echter wel het schoonmaken. Het vergt namelijk wat handigheid om alles er goed uit te spoelen. Eigenlijk is het een kwestie van de hop spider op de kop zetten en de tuinslang erop.

3. Een hopbazooka voor bij het overhevelen

Ik heb er gemengde ervaringen mee, maar het principe van een hopbazooka is dat je filtert bij het overhevelen van je afgekoelde wort naar het gistvat. De bazooka is een fijn filter dat aan de binnenkant van de ketel aan de aftapkraan is geschroefd. Hiermee filter je eigenlijk alle vaste deeltjes zoals hop en laat helder wort door.

Mijn ervaring is dat het filter vooral dichtslaat door alle kleine deeltjes en hierdoor uiteindelijk niets meer doorlaat. Het filter vervolgens vrijmaken van alles betekende juist weer een extra kans op besmetting, omdat het wort al aan het afkoelen was. Voor mij is het filteren van de hop met een hopbazooka daarom geen ‘wapen’ meer dat ik inzet.

Een whirlpool als bonus

Het draaien van een whirlpool aan het einde van de kook kan helpen om de vaste deeltjes in het midden van de ketel te laten samenkomen. Als je de bodem vervolgens met rust laat zou je deze mooi achter kunnen laten. Het draagt ook weer bij om een goed helder bier te brouwen. Ik gebruik de whirlpool overigens vooral als bonus, dus naast het gebruik van de hopzakjes en de hopspider.

Brand los: ik ben wel benieuwd naar jouw manier om het hop uit je wort te filteren. Laat het vooral achter in de reacties. Want ik ben me bewust dat er nog alternatieve manieren zijn om te filteren.



4 reacties op “3 handige tips en trucs om hop te filteren”

  1. Hans avatar
    Hans

    Ik gebruik voor drooghoppen, beter koudhoppen genoemd, 2 sterke neodymium magneten. Een gaat in de hopzak en de 2e aan de buitenkant van het gistvat. De zak met hop klem ik dan aan de wand boven de wort. Na de hoofdvergisting schuif ik de magneet rustig naar beneden. Zo kun je koudhoppen tijdens de nagisting zonder de deksel van het vergistingsvat te halen. Na een dag of 5 trek ik de magneet weer rustig omhoog zodat de hopzak weer boven de vloeistof zit. De hop zit dan niet te lang in het bier. Dit type magneten is zo sterk dat het werkt bij kunststof en rvs gistvaten.

    Wat filteren betreft. Gewoon snel de hopspider schoonspoelen en inspuiten met een starsan oplossing om besmetting te voorkomen. Na 2 minuten kun je dan de gekoelde wort via de hopspider in het gistvat laten kletteren.

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Dank je voor de tips!

  2. menno avatar
    menno

    Leuke tips Andy, heb wel 2 correcties: de hopzakjes die je bij punt 1 noemt zijn niet van nylon maar van elastiek. Bij mij gaat daar vaak nog het fijne poeder door.
    2e puntje: ik gebruik wél een nylon zak, nl de hopspider bag. Die rekt niet waardoor hij het fijne spul wel tegenhoudt. Ik hang hem aan de rand met een knijker en doe er steeds de volgende hopgift bij. Bij einde kook voor ik ga koelen til ik de zak voorzichtig op en laat hem uitlekken, dat scheelt weer een halve liter wort. Ik gebruik hem ook voor dryhoppen. Even ontsmetten met starsan, knikkers er in dan de hop en dan dichtknopen.
    Heb hem ook al eens gebruikt om fruit na de hoofdvergisting toe te voegen, werkt ook prima.
    Nog 2 tips: als je rond de bazooka een soort randje op de bodem legt komt de drab niet in je bazooka filter. Zo’n randje kun je bv van zo’n platte steel van een heel goedkope soeplepel of schuimspaan maken. Beetje ruim maken. Ik leg hem er in als ik de brouwketel klaar maak voor het brouwen. Je hebt dan wel iets meer verlies.
    2e tip: hopspider schoonmaken gaat goed met een nagelborsteltje. Eerst de hop er uit kieperen en even spoelen met water. Dan met de borstel de fijne prut er uit borstelen en naspoelen met schoon water. Veel sterkte met je hopblog site!

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Hallo Menno, dank je wel voor je toevoeging en tips!

Geef een reactie