Leer alles over het zelf brouwen van bier

Jopen – Mooie Nel IPA

geschreven door Andy Meerwaldt

In Haarlem bevindt zich de Jopenkerk. Hier wordt door brouwerij Jopen onder andere de Mooie Nel IPA gebrouwen, een IPA gebrouwen in Amerikaanse stijl.

Sinds de eerste keer dat ik het dronk ben ik verkocht. Tezamen met de Lagunitas IPA staat de Mooie Nel dan ook hoog in mijn lijstje van favoriete IPA’s. Het bier is niet heel zwaar met zijn alcoholpercentage van 7,5%.

Jopen heeft een aantal oude recepten nieuw leven ingebracht. Zo hebben ze een kuitbier naar oud recept gebrouwen. De meeste bieren in het vaste assortiment zijn dan ook echt bieren met een verhaal en dat spreekt me wel aan.

Naast de Jopenkerk brouwt de brouwerij ook in een brouwfaciliteit in de Waarderpolder. Deze bevindt zich tegenover brouwerij ’t Uiltje.

Ik heb ooit de locatie in de Waarderpolder bezocht en daar een rondleiding gehad. Mocht je ooit in de buurt zijn, dan is dat een echte aanrader. Ook in het bijbehorende proeflokaal is het goed vertoeven. Vooral de bitterballen zijn aan te bevelen.

Proefnotities

De Mooie Nel IPA is helder en heeft een mooie blonde kleur. De schuimkraag is wit en heeft fijne bolletjes.

In de neus ruik ik tropische citrusachtige geuren. Ik neem vooral de mango waar, daarnaast ruik ik een klein zoetje.

Qua smaak heeft de Mooie Nel IPA een mooie hopbitterheid. De koolzuur is zacht en streelt als het ware de tong. Ook hier proef ik weer citrus. Een bittertje blijft achter in de nasmaak.

Conclusie

Sinds ik de Mooie Nel IPA van brouwerij Jopen voor het eerst dronk probeer ik ervoor te zorgen dat ik hem zo nu en dan in huis haal.

Het is voor mij echt een persoonlijke favoriet die nooit gaat vervelen of teleurstelt.

Naast de Mooie Nel heeft de brouwerij nog een aantal andere bieren die ook zeker de moeite waard zijn. Zo hebben ze het Hoppenbier, de Extra Stout, Trinitas tripel en een Lentebier. Allen zijn stuk voor stuk goede bieren.

Jopen – Mooie Nel IPA

8.2
8.0

Zicht

8.0

Geur

8.5

Smaak

pluspunten

  • Vol van smaak
  • Lekker hoppig

Geef een reactie