Leer alles over het zelf brouwen van bier

Porter recept

geschreven door Andy Meerwaldt
Het maischen tijdens het brouwen van dit porter recept.

Sinds een tijdje kan ik porter bieren wel waarderen. Met dit porter recept is het me gelukt om een lichte smaakvolle porter te brouwen.

Wat is een Porter?

Porters staan bekend om een goede donkere kleur en gaan daarnaast veelal gepaard met de smaak van chocolade of koffie. Tevens zijn porters vol van smaak en hebben ze  een alcoholpercentage dat tussen de 5 en 7% ligt.

Het kan ook sterker. Meestal hebben we het dan over stout bieren. Zoals bijvoorbeeld een Russian Imperial Stout. Ik heb het verschil en de overeenkomsten tussen een porter en een stout elders beschreven.

Ik ben best een fan van smash recepten. Echter is het voor een porter niet te doen om slechts één moutsoort te gebruiken. Dit komt vanwege de kleur. Voor dit porter recept ben ik dus uitgegaan van meerdere soorten mout. Het zijn er drie geworden.

Het porter recept

Wat heb je nodig?

  • Mout: 2200 gram pale mout
  • Mout: 200 gram chocolate mout
  • Mout: 200 gram crystal pale mout
  • Hop: 20 gram Columbus (pellets)
  • Gist: 1 Zakje Lallemand Windor

Maischschema

Proteïnerust: 10 minuten op 52 graden

Maischen: 30 minuten op 62 graden

Maischen: 10 minuten op 73 graden

Uitmaischen: 10 minuten op 80 graden.

Hopschema

Ik heb voor dit porter recept gekozen voor columbus hop. Dit is een bitterhop met een subtiele aardse smaak.

10 gram columbus 60 minuten

10 gram columbus 10 minuten

Vergisting

Laat vergisting plaatsvinden op 21 graden. Na ongeveer een week zal de hoofdvergisting vrijwel voltooid zijn.  Als de hoofdvergisting is voltooid, dan kan je eventueel kiezen om het bier over te hevelen. Daardoor zal het bier helderder worden en minder vaste deeltjes bevatten.

Wacht vervolgens nog een extra weekje om er zeker van te zijn dat de vergisting zo goed als voltooid is.  Wanneer alles helemaal rustig is kan je beginnen met het bottelen. Hier ga je per liter bier 7 gram suiker toevoegen.

Zet de gevulde flessen eerst (warm) weg en na ongeveer twee weken zal het bier drinkbaar zijn. Voordat je het gaat drinken even in de koelkast zetten. Proost.

4 reacties op “Porter recept”

Henk de Haan schreef:

Even een vraag: na het uitmaischen, moet er dan niet gekookt worden en zo ja, hoelang?

Andy Meerwaldt schreef:

Jazeker. Dat is eigenlijk het hopschema. Dit recept gaat uit van 60 minuten koken. Als het kookt, dan voeg je de eerste hopgift toe en na 50 minuten voeg je de tweede hopgift toe.

Davy schreef:

Hoi,
Ik ben pas begonnen met brouwen dus ken er nog niet zoveel van.
Maar als je uiteindelijke batch 10 liter is hoeveel water gebruik je dan om te maischen en hoeveel spoelwater gebruik je?

Andy Meerwaldt schreef:

Hallo, de hoeveelheid is afhankelijk van wat je verdampt. Ik zou uitgaan van 10,5 liter maischwater en 5,4 liter spoelwater.


Geef een reactie