Porter recept

Het maischen tijdens het brouwen van dit porter recept.

Sinds een tijdje kan ik porter bieren wel waarderen. Met dit porter recept is het me gelukt om een lichte smaakvolle porter te brouwen.

Wat is een Porter?

Porters staan bekend om een goede donkere kleur en gaan daarnaast veelal gepaard met de smaak van chocolade of koffie. Tevens zijn porters vol van smaak en hebben ze  een alcoholpercentage dat tussen de 5 en 7% ligt.

Het kan ook sterker. Meestal hebben we het dan over stout bieren. Zoals bijvoorbeeld een Russian Imperial Stout. Ik heb het verschil en de overeenkomsten tussen een porter en een stout elders beschreven.

Ik ben best een fan van smash recepten. Echter is het voor een porter niet te doen om slechts één moutsoort te gebruiken. Dit komt vanwege de kleur. Voor dit porter recept ben ik dus uitgegaan van meerdere soorten mout. Het zijn er drie geworden.

Porter recept

Brouw een lichte smaakvolle porter

Volume10 liter
Begin SG1,061
Eind SG1,015
Alcoholpercentage6,0%
Brouwzaalrendement7,5%
Calorieën per flesje (330ml)200,64
Bottelsuiker / liter7 gram

Wat heb je nodig?

 • Mout: 2200 gram pale mout
 • Mout: 200 gram chocolate mout
 • Mout: 200 gram crystal pale mout
 • Hop: 20 gram Columbus (pellets)
 • Gist: 1 Zakje Lallemand Windor

Maischschema

 • Proteïnerust: 10 minuten op 52 graden
 • Maischen: 30 minuten op 62 graden
 • Maischen: 10 minuten op 73 graden
 • Uitmaischen: 10 minuten op 80 graden.

Hopschema

Ik heb voor dit porter recept gekozen voor columbus hop. Dit is een bitterhop met een subtiele aardse smaak.

 • 10 gram columbus 60 minuten
 • 10 gram columbus 10 minuten

Vergisting

Laat vergisting plaatsvinden op 21 graden. Na ongeveer een week zal de hoofdvergisting vrijwel voltooid zijn.  Als de hoofdvergisting is voltooid, dan kan je eventueel kiezen om het bier over te hevelen. Daardoor zal het bier helderder worden en minder vaste deeltjes bevatten.

Wacht vervolgens nog een extra weekje om er zeker van te zijn dat de vergisting zo goed als voltooid is.  Wanneer alles helemaal rustig is kan je beginnen met het bottelen. Hier ga je per liter bier 7 gram suiker toevoegen.

Zet de gevulde flessen eerst (warm) weg en na ongeveer twee weken zal het bier drinkbaar zijn. Voordat je het gaat drinken even in de koelkast zetten. Proost.


10 reacties op “Porter recept”
Henk de Haan schreef:

Even een vraag: na het uitmaischen, moet er dan niet gekookt worden en zo ja, hoelang?

Andy Meerwaldt schreef:

Jazeker. Dat is eigenlijk het hopschema. Dit recept gaat uit van 60 minuten koken. Als het kookt, dan voeg je de eerste hopgift toe en na 50 minuten voeg je de tweede hopgift toe.

Davy schreef:

Hoi,
Ik ben pas begonnen met brouwen dus ken er nog niet zoveel van.
Maar als je uiteindelijke batch 10 liter is hoeveel water gebruik je dan om te maischen en hoeveel spoelwater gebruik je?

Andy Meerwaldt schreef:

Hallo, de hoeveelheid is afhankelijk van wat je verdampt. Ik zou uitgaan van 10,5 liter maischwater en 5,4 liter spoelwater.

Eric schreef:

Hallo Andy,ik wil graag je porter brouwen maar ben beginnend.Ik snap namelijk niet precies de proteine rust van 10 minuten.Kun je me deze stap toelichten aub?De rest is duidelijk.bvd

Andy Meerwaldt schreef:

Dat is de eiwitrust, maar deze is niet perse nodig. In de tijd dat ik dit recept heb gebrouwen deed ik altijd eerst een eiwitrust, zodat de eiwitten wat werden afgebroken. Met de wijsheid van nu zou ik deze stap gewoon overslaan.

Chris van Beem schreef:

Hoi Andy, Wat een mooie blog heb je met duidelijke info. Ik ben ook een beginnende brouwer en wil met kleine proefrecepten een mooie reeks gaan uitproberen. nu kan mijn ketel ( Speidel 10 Liter ) maar 2.8Kg mout verwerken dus voor sommige bieren wordt het een uitdaging.
Nu zie ik je porter recept en zou een mooi begin kunnen zijn voor een basis en hiermee gaan expirimenteren. Heb je toevallig ook een mooi basis recept waarmee je kan uitproberen met smaakjes zoals oaked en bourbon ?

Andy Meerwaldt schreef:

Dank je wel 🙂 Ik heb zelf nog niet al te veel ervaring met oak aging, maar ik zou denk ik gewoon dit recept pakken en kijken wat het doet. Voor wat adviezen kun je kijken op een stuk dat ik eerder geschreven heb.

Jacob schreef:

Beste Andy, ik zou graag een batch van 5 liter willen maken om te proberen, welke hoeveelheden heb ik dan nodig? En ik mis in jouw recept nog te toevoeging van suiker, ik zie alleen maar 7 gr. per liter voor het bottelen!

Andy Meerwaldt schreef:

Hallo Jacob. Voor dit recept hoeft geen extra suiker toegevoegd te worden. Je hebt dus alleen de suiker voor het bottelen nodig. En verder kun je de ingrediënten gewoon naar rato delen om op 5 liter uit te komen.

Geef een antwoord