Misschien ken jij Brouwerij de Man uit Tilburg al? Mocht het niet zo zijn maak dan kennis met deze brouwerij door het recept van de Zoethout Porter.
Het was op de kerstavond van 2017 toen twee Tilburgse idioten (eigen woorden) een naam voor een brouwerij bedachten: Brouwerij de Man. Sindsdien zijn er onder deze naam verschillende bieren uitgebracht: Neem nu de Man van je Dromen, Man in de morgen, Man met de Hamer of de Pannenkoekenman.
Het zijn stuk voor stuk bieren die boven de 8% liggen, want hey: Sterk bier, Sterke verhalen. Zeker als er wat biertjes achter de kiezen zijn komen de sterke halen vanzelf wel. En natuurlijk biedt een hoger alcoholpercentage ook de mogelijkheid om een biertje te delen.
Mooi om te zien hoe de brouwerij is begonnen. Namelijk eerst met een naam en vervolgens gewoon zijn ze het gewoon gaan doen. Leuke recepten verzinnen en daarna laten brouwen. Dit alles met succes, want alle bieren die ik tot nu toe heb geproefd smaken stuk voor stuk naar meer.
De inspiratie voor de recepten
Tot nu toe zijn de uitgebrachten bieren tamelijk braaf. De Man met de Hamer is bijvoorbeeld een bier gebrouwen met Zoethout, De man in de morgen is gebrouwen met koffie en voor de pannenkoekenman is maple syrup gebruikt.
Dat zijn toch best interessante ingrediënten, maar toch staan er zeker nog meer spannende bieren op de planning. De inspiratie voor deze bieren halen ze overigens overal wel vandaan: van de ijscowinkel tot de chocolaterie. Zelfs in de supermarkt zijn genoeg dingen te vinden, die ze tot bier willen of beter nog moeten omtoveren..
Overigens begint elk recept in het klein. Per keer wordt namelijk in het klein gebrouwen. Elke keer 15 liter en vervolgens net zo lang brouwen tot het recept perfect genoeg is om in het groot te laten brouwen.
De toekomstplannen van de brouwerij
Op dit moment worden de bieren dus nog niet in eigen ketels gebrouwen. Het is overigens wel de ultieme droom. Helaas kwam het welbekende corona virus de droom even oprekken. Dus het zal nog wel even duren voordat brouwerij de man met de roerstok in een eigen installatie staat te roeren.
Ondertussen komen er wel een drietal toffe collabs aan. Namelijk met Galea Craft Beers uit Antwerpen, met Zuyd Craft en met Brouwerij In De Nacht.
Belooft dus veel goeds…
Zoethout porter recept
Het originele recept is om een batch van 1000 liter te brouwen. Hieronder is het recept omgezet om een batch van 20 liter te brouwen.
Ingrediënten
- 5600 gram Pilsner (BE) – 2,75 EBC
- 500 gram Special B (BE) – 305 EBC
- 400 gram Black Malt (US) – 1335 EBC
- 500 gram Caramel / Crystal 150 L (US) – 400 EBC
- 500 gram Cara Pale (FI) – 9 EBC
- 80 gram First Gold – pellets 7,5% alfa
- Gist: Fermentis Safbrew – BE-256 Abbaye
- Zoethout (extract) 15 gram (basis is 7,5 gram per 10 liter)
Maischen
De maischdikte is 3 liter / kilo mout. Dit betekent dat het volume maischwater 22,50 liter bedraagt. De hoeveelheid spoelwater bedraagt dan zo’n 7,10 liter.
- 45 minuten op 62 graden
- 30 minuten op 72 graden
- 1 minuut op 78 graden
Koken
- 80 gram First Gold – 60 minuten
- Zoethout (extract): 15 gram – 10 minuten
Pak die roerstok!
Ik zou zeggen, brouw zeker dit bier! En bezoek verder sowieso ook de website van brouwerij de man. En ten slotte wil ik Kiki van Beerendonk bedanken voor het delen van het recept.
Dit lijkt me een heerlijk bier, echter beschik ik niet over een 20L brouwketel. Geldt dan de regel om gewoon het 20L recept door 4 te delen? Tevens valt me op dat de ingrediënten, zoals Pilsner uit BE afkomstig zijn. Maakt dit veel verschil als ik hiervan afwijk uit bv een ander land?
Het oorspronkelijk recept was voor 1000 liter en heb ik naar ratio omgezet naar 20 liter, dus je kan het gewoon delen om jouw gewenste volume te verkrijgen. Over de mouten zou ik zeggen: probeer gewoon het alternatief te vinden dat qua kleur het meest dichtbij komt. Zelf wil ik dit recept op termijn ook gaan brouwen en daarvoor heb ik voornamelijk Swaen mouten in huis.
Beste Andy,
Als eerste mijn complimenten voor je blog.
Zelf ben ik pas begonnen met bier brouwen en heb ik zo’n 2 weken geleden de zoethout porter gebotteld. Kun je mij advies geven na hoelang deze op een goede smaak is.
Alvast bedankt voor je reactie.
Mvg,
Fred
Hallo Fred. Dank je wel voor de complimenten. Normaal gesproken moet je het bier na 2 weken wel kunnen drinken. Bij sterkere bieren kan iets langer wachten wel helpen, dan denk ik aan 4 tot 6 weken wachten. Het is eigenlijk een kwestie van proberen en ervaren.
Hoi Andy,
Heb je zoethout wortel of echt extract gebruikt?
Heb je eventueel ook een hoeveelheid om zoethoutwortel te gebruiken?
Alvast bedankt voor het antwoord.
Ik heb zoethout wortel gebruikt. 7,5 gram per 10 liter werkt goed!