Naast het brouwen van bier maak ik zo nu en dan wel eens een uitstapje naar het maken van andere dranken. Zo heb ik vorig jaar een ‘lazy’ appelcider gemaakt. En het leek me wel leuk om dit recept voor een simpele cider te delen.
Appelcider maken als experiment
Ik heb dit vooral recept gemaakt om bij wijze van experiment eenvoudig een appelcider te maken. De eenvoud zit hem namelijk vooral in de gebruikte ingrediënten. Zo heb ik bijvoorbeeld gekozen om kant-en-klare appelsap uit de supermarkt te gebruiken.
Als je vaker cider maakt, dan gebruik je waarschijnlijk appels. En met een ciderpers haal je daar vervolgens het sap uit. Voor mijn probeersel vond ik de aanschaf van zo’n pers echter een beetje ver gaan. Als tweede optie kan ik me voorstellen dat een sappan ook zijn werk doet. Maar ook deze heb ik niet in huis, vandaar mijn keuze om het kant-en-klaar uit de supermarkt te halen.
ADVERTENTIE
De vergisting
Voor de vergisting heb ik gekozen voor een cider gist, namelijk de M02 van Mangrove Jack’s. Als goed alternatief kun je er overigens voor kiezen om bijvoorbeeld de SafAle US-05 te gebruiken van Fermentis.
Een andere overweging is het gebruik van gistvoeding. Hiermee voeg je wat voedingstoffen toe, waardoor de gist wat vitaler blijft tijdens de vergisting.
Tijdens de vergisting haalt de gist de suikers uit het sap. Je kunt er dus voor kiezen om bij het maken van cider suiker toe te voegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bruine suiker. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je eindigt met een zoete appelcider, want de gist zal deze suikers gewoon opeten. Overigens betekent de toevoeging wel dat het uiteindelijke resultaat hoger in alcohol zal zijn.
Lazy Appelcider recept
Maak een simpele appelcider op basis van appelsap.
Dit heb je nodig
- 5 liter appelsap
- M02 Cider gist van Mangrove Jack’s
- Kristalsuiker voor het bottelen
Dit moet je doen
- Giet de appelsap in een vergistingsemmer van 5 liter
- Belucht de appelsap, bijvoorbeeld met een garde
- Voeg de gist toe
- Laat het gist zo’n 2 weken zijn werk doen
- Vul de flessen en voeg per flesje (0,33 cl) 2 gram suiker toe
- Na twee weken op fles is het drinkbaar
Mijn overwegingen voor deze simpele appelcider
Ik heb er voor dit recept dus voor gekozen om appelsap uit pak te kopen. Bovendien bedraagt zo’n pak slechts een kleine euro per anderhalve liter en dat is qua kosten wel te overzien. Maar ik kan me ook goed voorstellen dat je met een aantal flessen Flevosap een betere en misschien zelfs ook wel een smaakvollere appelcider kunt maken.
En als laatste tip wil ik tenslotte het belang van schoon werken benadrukken. Net als met het brouwen van bier is ook hier hygiëne belangrijk. Je wilt de cider, hoe eenvoudige de basis ook mag zijn, immers geen infectie laten oplopen.
Welke gist gebruiken?
Mangrove Jack’s heeft een speciale gist voor het maken van appelcider. Dit zou wat mij betreft een goede eerste keuze zijn. Als alternatief kun je eventueel kiezen voor de SafAle US-05 van Fermentis. Ik zou overigens zelf geen cider maken met bakkersgist, want het nadeel hiervan is dat deze niet altijd alcohol-tolerant is. Het kan dus wel als een prima goedkoop alternatief klinken, maar het heeft geen garantie voor een goed eindresultaat.
Het eindresultaat
Na een tweetal weken vergisting en een tweetal weken op fles heb ik mezelf een goed glas appelcider ingeschonken. Het resultaat mocht er zijn. De cider was redelijk droog en ietwat aan de zuurdere kant.
Een volgende keer zal ik de cider wat minder eenvoudig maken door deze tijdens de vergisting te drooghoppen. Op de manier denk ik dat ik het een ietwat andere touch kan geven. En misschien maak ik het ook nog iets ambachtelijker door een sappan aan te schaffen en zelf aan de slag te gaan met appels.
En om het helemaal next-level te maken is het misschien wel leuk om zelf gist op te kweken, zodat je echt alles bij de supermarkt zelf haalt.
Andere overwegingen voor de toekomst
Ik heb in dit geval gekozen voor een eenvoudige appelsap. Als alternatief kun je kiezen voor vers geperst sap van appels. Dit geeft je wat meer controle over de smaak en het suikergehalte. Beiden leiden mogelijk tot een complexer en rijker ciderprofiel.
Daarnaast kun je ook nog spelen met fermentatietemperatuur. Deze heeft namelijk een significante invloed op de activiteit van de gist en daarmee ook op de smaak van de appelcider. Zo vertragen lagere temperaturen de fermentatie en dat kan leiden tot een subtieler smaakprofiel. Aan de andere kant bevorderen hogere temperaturen een snellere fermentatie en dit kan soms leiden tot meer bijproducten zoals hogere alcoholen of esters.
Ten slotte kun je ook nog eens gaan experimenteren met verschillende soorten zoetstoffen zoals honing, agavesiroop of een bruine suiker. Deze verrijken mogelijk de smaak van de cider. Verder kun je ook nog aan de slag met toevoegingen zoals kruiden en specerijen of zelfs andere fruitsoorten om zo een uniek karakter aan je cider te geven.
Zoals je leest zijn er ook bij het maken van appelcider best nog wel wat mogelijkheden om het allemaal nog iets spannender te maken.
12 reacties op “Maak zelf een simpele appelcider met dit recept”
Twee gram suiker per fles… Maar zijn dit flessen van 0,5 liter, 0,75 of 1 liter?
M.a.w.: Hoeveel suiker per hoeveelheid sap?
Dank voor je reactie. Ik heb het in de tekst aangepast. Het is 2 gram per flesje van 0,33 cl.
Als je nu 4 gram doet in een flesje van 500ml wordt de druk te hoog en kan de fles kapot springen of het bier spuit eruit als je de fles opent. Gr. Arno
Ik ga over het algemeen uit van zo’n 6 gram per liter (2 gram voor 0,33 liter). Dat komt in dit geval neer op 3 gram voor een halve liter.
Leuk recept, dank u.
Mag im vragen, heeft u het gehele zakje gist van ongeveer 10 gram in de 5 liter appelsap gevoegd, of afgewogen?
Mvg
Stefan
Dank voor de reactie. Ik heb een half zakje toegevoegd, dat was voldoende.
hoi ik ben voor het 2 e jaar appelcider proberen maken maar er gebeurd niks ik heb champagne gist toegevoegd,en natuurlijk de suikermaar na circa 3 maanden nog geen enkele vergisting saktie,ook geen beweging in waterslot wat moet ik nu doen???
Lastig in te schatten wat er precies aan de hand is. Je kunt het eventueel iets warmer wegzetten of eventueel nieuwe gist toedienen.
hoi s,ik heb gisteren een fles van 5 liter gevuld.
eerst een gist starter gemaakt van appelsap 3 gr en cidergist 6 uur laten staan.Restand van 4,5 liter appelsap (gewoon de 100% appelsap van de lidl) plussupergis voeding en pesto enzymen (wanneer je sap gebruikt 2x zoveel als je sap gebruikt.
ik heb de fles in een flysay deken gewikkeld lekkere constante temperatuur.
hij borrelt al sinds vanmorgen als een malle . misschien heb je hier iets aan.
Dank je wel voor het delen van jouw werkwijze!
Goedendag. Nogmaals een vraag.
Over het evt toevoegen van gistvoeding bij cider. Uit commercieel verkrijgbare appelsap.
Bij toevoegen aan wort word gistvoeding vaak verwarmd. Hoezit dat met cider. Die dus op kamertemperatuur fermerneert.
Mvg
Ik zou het oplossen in kokend water, even laten afkoelen en dan toevoegen.