Bier brouwen: over zelf je eigen bier maken
Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.
Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.
Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.
Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.
-
Eindigen met het gewenste (eind) volume met de Easybrew
Ik brouw sinds 2018 mijn bieren met de Arsegan Easybrew. Helaas valt sinds ik deze ketel gebruik mijn rendement best wel tegen. Wat ik ook probeer, het rendement blijft gewoon laag. Daarnaast blijft er met de Easybrew bijna altijd wel minder volume aan wort over, dan wat vooraf is berekend.
-
Brouwzouten: alles wat je moet weten
Als je gaat brouwen, dan wil je mogelijk invloed uitoefenen op de uiteindelijke smaak. Door het water met brouwzouten aan te passen kun je dit voor elkaar krijgen.
-
Elektrisch brouwen, wat zijn de mogelijkheden?
Het klimaat is vandaag de dag een groot topic op dit moment en dat betekent ook dat er een transitie gaande is. Hierbij wordt het gas langzaam verruild voor stroom. Wat betekent dit voor het brouwen en wat zijn de mogelijkheden van bijvoorbeeld elektrisch brouwen?
-
Wanneer kun je hop toevoegen?
Er zijn tijdens het brouwen verschillende momenten waar je hop toevoegt aan het wort. Maar wanneer kun je dan de hop toevoegen?
- ADVERTENTIE
-
Zelf eenvoudig een cold brew maken van koffiebonen
Deze cold brew is ideaal als je met koffie gaat brouwen, maar je kunt hem natuurlijk ook zo drinken.
-
Waarom ik mijn eigen bier brouw en jij dat ook zou moeten doen
Ik had totaal niet verwachten dat deze brouwhobby zo uit de hand zou lopen. Zeker niet op het moment toen ik in 2015 mijn eerste biertje brouwde. Sindsdien heb ik vele batches gebrouwen en ik probeer eigenlijk altijd een stapje verder te gaan. Maar waarom vind ik het brouwen zo leuk?
-
Brewfather, moet je gaan voor de premium versie?
Als thuisbrouwer is het gebruik van brouwsoftware zeker geen overbodige luxe. Ik vind het persoonlijk zelfs onmisbaar. Onlangs ben ik brewfather gaan gebruiken en daarbij heb ik gekozen voor de premium versie. Maar is dat eigenlijk het geld wel waard?
-
Deze brouwboeken moet je zeker gelezen hebben
Ben je op zoek naar een goed boek over brouwen? Bijvoorbeeld voor jezelf of om een ander cadeau te doen. Ik heb een aantal tips van brouwboeken waarvan ik denk: deze moet je zeker lezen!
-
Overhevelen van het bier tijdens de vergisting
Als het bier staat te vergisten, dan kun je deze na een tijdje overhevelen naar een ander gistvat. Het overhevelen heeft namelijk een aantal voordelen, maar het hangt wel af van persoonlijke voorkeur.
-
Dubbel maischen: brouw zwaardere bieren in meerdere stappen
Soms is er voor een recept meer mout nodig dan je installatie aan kan. Je kan er dan voor kiezen om dubbel te maischen. Maar hoe werkt dat precies?