Home / Bier brouwen / Brouwen met beperkt budget? 5 simpele tips om geld te besparen

Brouwen met beperkt budget? 5 simpele tips om geld te besparen

Ook met een beperkt budget kun je brouwen

Ben jij op zoek naar een leuke en verslavende hobby zonder dat je er een geldboom in je tuin voor nodig hebt? Dan heb ik zeker goed nieuws! Wist je dat je gewoon bier kunt brouwen met een beperkt budget?

Er is op dit moment best veel gaande in wereld. Zaken die helaas ook invloed hebben op het dagelijkse leven. En met alles wat duurder wordt wil je zeker niet dat je favoriete hobby hier ook de pijn van gaat voelen. Daarom heb ik een aantal tips om zelf bier te brouwen, ook al is je budget beperkt.

1. Koop de ingrediรซnten in grotere hoeveelheden

Of je nu grote of juist kleine volumes brouwt, je hebt toch mout, hop en gist nodig. Door deze ingrediรซnten in grotere hoeveelheden in te kopen betaal je per kilo een relatief lagere prijs. En dat kan schelen op de langere termijn, zeker als je voor het brouwen over een beperkt budget beschikt.

Natuurlijk moet het wel allemaal binnen je brouwritme passen. Als je niet al te vaak brouwt of juist in kleinere volumes, dan kan het juist verstandig zijn om kleine hoeveelheden te kopen.

In de praktijk heb ik gemerkt dat ik met zo’n 25 kilo aan basismout zo’n 3 tot 5 biertjes kan brouwen. Qua hop kies ik meestal wel voor de wat gangbaardere hopsoorten. Zo probeer ik er ook voor te zorgen dat ik er verschillende bierstijlen mee kan brouwen. Een alternatief is overigens het gebruik van een dubbeldoelhop. Deze kun je namelijk voor zowel het bittere als het aromatische aspect gebruiken.

Wat kost het om een biertje te brouwen?

Wat kost het om een biertje te brouwen?

Probeer in ieder geval de brouwrecepten zo te kiezen dat je deze kunt brouwen met dat wat je al in huis hebt. Soms is een voorgeschreven mout of hopsoort namelijk vrij eenvoudig te vervangen door een andere soort. Op deze manier voorkom je bovendien dat je voor een eenmalig brouwsel extra ingrediรซnten in moet aanschaffen.

2. Sommige zaken zijn gewoon in de supermarkt te verkrijgen

Ik heb wel eens bier gebrouwen met havermout uit de supermarkt. Dit is een prima bier geworden. Ook koop ik altijd de kristal,- en basterdsuiker bij de lokale buurtsuper. En als ik de prijs vergelijk met dat van de webshops online, dan scheelt dat best wel in de kosten.

Naast havermout en de suiker is de supermarkt ook goed voor het inslaan van bepaalde kruiden. Zeker als je maar kleine hoeveelheden nodig hebt loont het zich de moeite om eens bij het kruidenrek te kijken. Op deze manier kun je wat extra’s gebruiken in je bier ook als je budget voor het brouwen wat beperkt is.

3. Begin met een eenvoudige brouwpan

Er is gelukkig voor elk budget wel een bijpassende brouwketel te vinden. Als beginnende brouwer is het in mijn ogen niet heel handig om direct veel geld voor een mooier brouwketel uit te geven. Begin daarom met een simpele pan, bijvoorbeeld eentje waarmee je 10 liter kunt brouwen. Leer vervolgens het brouwproces beter kennen en ga op termijn voor een mooie fancy ketel.

Het brouwproces wordt overigens niet anders als je een totaal andere ketel aanschaft. Alle stappen die je moet doorlopen blijven namelijk hetzelfde. Door iets meer geld uit te geven investeer je eigenlijk vooral in een stukje gemak. Sommige zaken worden misschien iets makkelijker uit te voeren.

Is het bier lekkerder als je duizend euro uitgeeft aan een mooie elektrische all-in-one ketel? Ik denk van niet. Het ligt vooral aan de brouwer en zijn recept of zijn bier uiteindelijk goed smaakt. En met een beperkt budget kun je gelukkig prima bier brouwen.

4. Herbruik je gist of kweek het op

Als je wat vaker hebt gebrouwen, dan kun je overwegen om de slurry op de bodem van het gistvat nogmaals te gebruiken. Zo bespaar je, weliswaar minimaal, op de aanschaf van gist.

Het alternatief is om gistdepot uit een bierflesje op te kweken en te gebruiken voor een brouwsel. Dit is mogelijk interessant als je een bepaalde stijl wilt benaderen. Het is misschien best wel leuk om zelf een abdij-achtig bier te brouwen met opgekweekt gist uit bijvoorbeeld een flesje Westmalle.

5. Brouwen met anderen

Heb je nu echt een beperkt budget om zelf je bier te brouwen? Overweeg dan om met meerdere mensen, zoals vrienden, bier te gaan brouwen. Dit is erg gezellig en bovendien verdeel je de kosten onderling. Daarnaast maken vele handen licht werk en verloopt een brouwdag wat soepeler dan wanneer je het alleen zou doen.

Ten slotte: Beperk zelf je budget om bier te brouwen

Als ik 21 liter bier brouw, dan ben ik tijdens de brouwdag gemiddeld zo’n 5 tot 8 euro kwijt. Dat hangt natuurlijk wel af van hoe complex het recept is. In mijn ogen is dat gezien de kosten wel te overzien. En je kunt het allemaal zo gek maken als je zelf wilt.

Zelf heb ik in het verleden wel gemerkt dat online shoppen heeft geleid tot de zogeheten impuls uitgaven. Zo heb ik allemaal dingetjes aangeschaft om het wat stappen uit het brouwproces wat makkelijker te maken. Waren deze dingen nodig? Nee niet echt.

Dit is wat heb je nodig hebt om je eigen bier te brouwen

Dit is wat heb je nodig hebt om je eigen bier te brouwen

Om mezelf tegen impulsen te beschermen heb ik voor mezelf een maandelijks budget ingesteld. En sindsdien probeer ik alleen te kopen wat ik echt nodig heb. Want toegegeven een brouwketel van het merk Speidel ziet er best mooi uit, maar in principe kan ik hetzelfde ook wel met mijn huidige Easybrew ketel.



Geef een reactie