Home / Bier brouwen / Een cold crash van je bier kan voor helder bier zorgen

Een cold crash van je bier kan voor helder bier zorgen

Bij het cold crashen van het bier breng je de temperatuur flink omlaag.

Wil je echt een helder bier brouwen, dan kun je ervoor kiezen om na de navergisting een cold crash uit te voeren.

Er zijn bij het brouwen verschillende manieren en acties die je kunt uitvoeren om je bier zo helder mogelijk te krijgen. Zo kun je bij het koken bijvoorbeeld Iers mos toevoegen en eventueel kun je het bier whirlpoolen na het koken.

Verder is er de optie om het wort dat het vat in gaat te filteren, dit is echter wel risicovoller gezien de lagere temperatuur en de kans op besmetting. Drie mogelijke opties al om het wort al iets helderder het vat in te laten gaan voordat het vergistingsvat in gaat.

Een andere mogelijkheid is het cold crashen van je bier. Dit doe je een aantal dagen voordat je gaat bottelen.

Wat is cold crash precies?

Bij het cold crashen van je bier breng je in vrij korte tijd de temperatuur van het bier terug. De temperatuur komt hierbij dus vrij dicht bij de 0 graden te liggen. Het effect van de daling is dat de gist, eiwitten en andere vaste deeltjes naar de bodem van het gistvat zakken. Dit met als mogelijk resultaat een iets helderder bier.

Je voert de cold crash uit vlak voor het bottelen. Belangrijk is om zeker zijn dat de gist klaar is met de fermentatie. Doe je dit niet, dan zal de lage temperatuur de gist tijdelijk inactief maken. De gist kan meekomen in het bier dat je gaat bottelen en door het hergisten op hogere temperatuur zal de inactieve gist weer actief worden. Het resultaat is dat je mogelijk eindigt met spuitflessen of flesbommen.

Hoe lang cold crashen?

Ik voer zelf meestal een cold crash uit enkele dagen voor ik het bier ga bottelen. Hierbij laat ik gedurende twee tot drie dagen de temperatuur zakken en als de temperatuur is bereikt, dan kun je na een aantal dagen gaan bottelen.

Om de temperatuur goed te kunnen laten dalen en vervolgens vast te houden is het handig om een vergistingskast te gebruiken. Zo kun je namelijk de temperatuur goed beheersen en brouw je verder stabielere bieren.

Let op drukverschil

Waar je wel op moet letten is dat het jongbier tijdens het cold crashen een hogere dichtheid krijgt, hierdoor zal de druk binnen het vat zakken. Het kan hierbij gebeuren dat er zuurstof en vloeistof in het waterslot naar binnen wordt gezogen. Dit wordt ook wel backflush genoemd.

Je kunt een backflush mogelijk voorkomen door het waterslot te vervangen door een ballon, deze vult zich tijdens de vergisting met koolzuur. En juist dat koolzuur wordt tijdens het cold crashen weer naar binnen gezogen.

Is een cold crash wel nodig?

Zoals gezegd is het cold crashen slechts een manier om het bier wat helderder te krijgen. Het is daarom dus niet noodzakelijk om uit te voeren. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om het bier wat langer te lageren of om tussentijds het bier over te hevelen. En bovendien we zijn thuisbrouwers, een kraakhelder bier is natuurlijk mooi, maar geen must.



Geef een reactie