Home / Bier brouwen / Seizoensgebonden brouwen: voor elk weer een biertje

Seizoensgebonden brouwen: voor elk weer een biertje

Plan je brouwsels en ga voor het seizoensgebonden brouwen. Zo heb je voor elk seizoen een passend biertje

Je kunt natuurlijk spontaan brouwen wat je leuk vindt, maar heb je wel eens gedacht over het seizoensgebonden brouwen? Zo heb je namelijk voor elk weertype wel een bijpassend biertje.

Ik zelf brouw meestal zoals het komt. Heb ik zin in een tripel dan maak ik deze gewoon. Maar toen ik hartje zomer een pilsener ging brouwen merkte ik toch wel dat mijn klimaatkast moeite had om zo koel te blijven. Ook voor een brouwsel met kveik afgelopen winter was het best wel lastig om de temperatuur juist zo hoog mogelijk te krijgen.

Sinds deze beide uitersten probeer ik er wel een beetje over na te denken: Ga ik brouwen met een ondergist dan is het najaar / winter wellicht de beste periode. En aan de andere kant, ga ik bijvoorbeeld met kveik aan de slag, dan is dit weer een prima gist voor de lente / zomer.

Hoe zit het nu met seizoensgebonden brouwen?

Over het algemeen drinken we graag een wat lichter en juist een verfrissend biertje in de zomer. In de winter pakken we vaker een wat voller en donkerder bier. Kijken we naar de schappen in de supermarkt dan zien we dit ook wel terug. Elk kwartaal staan er over het algemeen andere soorten bier in het vak. Een bockbier in de herfst en een lentebock in de zomer.

We kunnen hier met het brouwen ook rekening mee houden. Een winterbier brouw je namelijk niet in de winter, maar iets daarvoor. En een fris zomerbiertje wil je ook al klaar hebben als de zomer gaat beginnen. Je kunt je brouwschema dus afstemmen op het komende seizoen. Met de zwaardere bieren kan het juist goed zijn om deze even te laten rijpen.

Wat te brouwen in het voorjaar?

Ga je in het voorjaar brouwen, dan kun je eigenlijk alvast rekening houden met het hete zomerweer. Frisse en lichte bieren zoals Witbier, Weizen of een goede (India) Pale Ale zijn allemaal prima bierstijlen om te brouwen. Maar wat te denken van een bier dat is gebrouwen met (zomers) fruit. En ook het brouwen van een saison past goed in het seizoensgebonden werken. Sterker nog: saison is de Franse vertaling voor het woord seizoen.

Kom je in de zomer aan dan is het al tijd om wat verder te kijken naar bijvoorbeeld de herfst en misschien al winter. Herfstbieren zoals een bockbier zijn prima bieren voor het najaar. Ga vooral van de wat lichtere mouten langzaam naar de wat donkere mouten.

Denk ik aan de herfst, dan kom ik snel uit op smaken als karamel en rood fruit. Een ander voorbeeld is het brouwen met bijvoorbeeld pompoen. Ook een oktoberfest bier kan prima aan het einde van de lente en zelfs al in de zomer gebrouwen worden.

Het brouwen in het najaar

De temperatuur gaat gestaag naar beneden en het seizoensgebonden brouwen in het najaar vraagt toch wel om de zwaardere en donkere bieren. Haal daarom de geroosterde mouten maar vast in huis en ga vooral aan de slag met stijlen als quadrupel, winterbier of barleywine.

Als je gaat brouwen met kruiden en specerijen, dan zijn steranijs en bijvoorbeeld kaneel prima kruiden om te gebruiken. Het is niet voor niets dat ik deze zelf in een winterbier heb gebruikt. Heb je echt zin in iets unieks, dan zou ik zeker een sinterklaasbier gaan brouwen in de herfst.

En in de winter het is langzaam weer tijd om je alvast klaar te stomen voor het voorjaar. Brouw zeker eens een frisse lentebok of juist een bier met bijvoorbeeld vlierbloesem.

Moet je seizoensgebonden brouwen?

Nee, zeker niet! Zoals ik eerder al schreef mag je natuurlijk brouwen waar je zelf zin in hebt. En als dat betekent dat je een winterbier midden in de zomer drinkt, dan is dat natuurlijk prima.

Maar het is in mijn ogen wel leuker om het type bier dat je brouwt te laten afhangen van het seizoens waarin je deze gaat drinken. En wat dat betreft helpt het plannen ervan je wel om een wat meer seizoensgebonden bier op het juiste moment op tafel te zetten.

Zelf houd ik nu vooral meer rekening met het weer qua temperaturen waarop ik mijn bier wil laten vergisten. Daarom laat ik mijn vergistingskast niet meer hard werken om het koel te krijgen hartje zomer omdat ik bijvoorbeeld een ondergist gebruik. Dat scheelt overigens ook weer in het energieverbruik.



2 reacties op “Seizoensgebonden brouwen: voor elk weer een biertje”

  1. Gerald avatar
    Gerald

    Hoi Andy, leuk artikel!
    Is het mogelijk te dry-hoppen met vlierbloesem? En gebruik je hiervoor dan de verse bloemen of gedroogde vlierbloesem uit de brouwwinkel?

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Dank je wel! Ik heb zelf nog geen ervaring met vlierbloesem. Gezien de kans op eventuele besmetting zou ik zelf niet snel kiezen om te dryhoppen met vlierbloesem.

Geef een reactie