Bier brouwen: over zelf je eigen bier maken
Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.
Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediƫnten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.
Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.
Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.
-
Effectief wort koelen na het koken: Tips en technieken
Een van de belangrijkste en vooral niet te onderschatten stappen in het brouwproces is het koelen van het wort na het koken. Maar waarom is deze stap zo cruciaal?
-

Water: onmisbaar bij het brouwen van bier
Bier bestaat voor zo’n 90% uit water en daarmee kun je wel stellen dat het een erg belangrijk ingrediĆ«nt is van bier. Het is daarom onmisbaar bij het brouwen van bier.
-

Zelf kandijsiroop maken: zo makkelijk is dat
Zoals hierboven al gezegd kun je een kandijsiroop prima gebruiken bij het brouwen van abdijbieren. Zo heb ik recentelijk deze kandijsiroop gemaakt om een Belgische dubbel mee te brouwen. Het maken van de siroop was een erg leuke ervaring. Ik kan het dus van harte aanbevelen.
-
Co-fermentatie, mijn ervaring met het blenden van gist
Recentelijk heb ik me gewaagd aan het blenden oftewel het mengen van twee verschillende gisten. Dit concept is ook wel bekend als co-fermentatie. Voldeed het uiteindelijke resultaat aan de verwachtingen?
- ADVERTENTIE
-
Verschillende maischmethoden: een compleet overzicht
Bij het brouwen van bier speelt de maischmethode een cruciale rol. Deze techniek, die al eeuwenlang wordt toegepast, bepaalt niet alleen de smaak en kwaliteit van het bier, maar ook de efficiƫntie van het brouwproces.
-
Hoe maak je bier: het complete brouwproces uitgelegd
Een goed glas bier komt natuurlijk niet zomaar aanwaaien. Er moeten namelijk voor het brouwen ervan een aantal stappen worden gezet. Al deze stappen samen vormen het brouwproces.
-
Tips voor de beginnende hobbybrouwer: Hier begint jouw brouwreis
Wist je dat het thuisbrouwen een erg leuke hobby is? Het geeft je bovendien de kans om zelf je favoriete bierstijlen op ambachtelijke wijze te brouwen. Zo heb je altijd het lekkerste bier in huis. Ik heb voor jou als beginnende hobbybrouwer enkele tips op een rij gezet om je op weg te helpen.
-
Wat kan ik nu weer gaan brouwen? Inspiratie voor een recept!
Herken je de situatie dat je wel een bier wilt brouwen, maar eigenlijk niet precies weet wat je kunt gaan brouwen. Je wilt bijvoorbeeld iets nieuws proberen of je hebt even genoeg van het normale arsenaal dat je doorgaans maakt.
-
Basismouten: overzicht voor de beste basis van jouw bier
Brouw je zelf bier, dan is de kans groot dat je gebruik maakt van een van deze basismouten. Dit zijn bovendien de mouten die je bijna overal wel kunt verkrijgen.
-
Smaakafwijkingen in bier: leer ze stap voor stap kennen
Soms heb je al hobbybrouwer een smaak in het bier zitten dat je niet direct kan plaatsen. In dat geval heb je mogelijk te maken met een smaakafwijking in je bier. Maar hoe herken je de verschillende afwijkingen precies?







