Bier brouwen: over zelf je eigen bier maken
Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.
Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.
Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.
Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.
-
Het lageren van bier: laat je bier perfect rijpen en klaren
Een optionele stap bij het brouwen van bier is het lageren. Meestal gebeurt dit vooral bij ondergistende bieren. Tijdens dit lageringsproces zal het bier vervolgens rijpen en klaren, waardoor het uiteindelijk helderder wordt.
-
De kleur van bier: leer simpel hoe je deze zelf kunt berekenen
Elk bier heeft een bepaalde kleur. Het ene bier is goudkleurig, de andere blond en een ander is weer donker. Maar hoe bereken je nu zelf de kleur van het bier?
-
Een perfect bier brouwen? Met deze 5 geheimen lukt het zeker!
Een bier brouwen dat lukt iedereen wel, maar een perfect bier dat vergt wat tijd en inspanning. Met deze vijf geheimen krijg jij ook een perfect bier uit de ketel.
-
Maischen, de eerste stap richting jouw bier
De eerste stap richting bier is het maischen. Hierbij wordt de mout verwarmd in warm water en daardoor ontstaat de basis van het bier. Deze suikerrijke vloeistof is de start van het verdere proces.
- ADVERTENTIE
-
Bier brouwen met verse hop in 2023: De chinook pale ale
De hop stond er goed bij het afgelopen jaar en begon door de warmte zelfs al wat bruin te kleuren. Daarom werd het eens tijd om te oogsten. Maar vooral ook om een bier met de verse hop te brouwen.
-
Zo lang duurt het om zelf bier te brouwen
Als je een bier gaat brouwen, leer je om geduld hebben. Je kunt helaas niet op de dag zelf al genieten van het eindresultaat. Maar hoe lang duurt het dan voordat het gebrouwen bier klaar is?
-
Wanneer is de hopoogst: het juiste moment om hop te plukken
De meeste hobbybrouwers hebben een of meerdere hopplanten in de tuin staan. Tijdens de zomer vormen zich de welbekende hopbellen. Na een tijdje is het het moment van de hopoogst daar. Belangrijkste vraag: wanneer kun je de hop gaan oogsten?
-
Seizoensgebonden brouwen: voor elk weer een biertje
Je kunt natuurlijk spontaan brouwen wat je leuk vindt, maar heb je wel eens gedacht over het seizoensgebonden brouwen? Zo heb je namelijk voor elk weertype wel een bijpassend biertje.
-
Het alcoholpercentage berekenen in 3 stappen
De kroon op je brouwdag is toch wel dat geslaagde biertje. Om te weten of het brouwen van het recept echt goed is gelukt wil je zeker ook wel het weten hoeveel alcohol er in het biertje zit. Maar hoe kun je nu zelf het alcoholpercentage berekenen?
-
3 handige tips en trucs om hop te filteren
Bij het koken van je wort voeg je meestal best wel wat hop toe. Deze hop kun je natuurlijk los in de ketel gooien, maar dat maakt het filteren er na het koken waarschijnlijk niet makkelijker op. Gelukkig zijn er een aantal manieren om het er eenvoudiger uit te filteren.