Hopblog.nl

Leer alles over het zelf brouwen van bier

TVtip – 2Doc: Ons Bier

| geschreven door Andy Meerwaldt

De Twentse brouwerij Huttenkloas is ruim 20 jaar geleden begonnen met het brouwen van bier. Ooit, als droom, om vooral het bier op de markt te brengen. Maar nu zijn het vooral de huurbrouwers, waarvoor gebrouwen wordt.

Brouwerij Huttenkloas is opgericht in 1998 door de brouwers Ruud van de Gevel en Johan Nijhoff. De droom was om vooral eigen ambachtelijk bier op de markt te zetten, maar helaas viel dit vies tegen.

In 2010 kwam de omslag. De craft bier revolutie waaide over naar Nederland en vele hippe biermerken (uit vooral de Randstad) zagen het licht. Dit zijn vooral merken met mooie fancy etiketten en ‘bijzondere’ smaken, en bovendien met een goed gevoel voor marketing op bijvoorbeeld social media.

Ondanks dit alles hadden deze biermerken een ding niet en dat was een eigen brouwerij of ketels. Maar ook dat was natuurlijk op te lossen: door te huurbrouwen. Gewoon de capaciteit elders inhuren.

Eigen droom wordt andersmans droom

Voor huttenkloas was deze revolutie dus aanvankelijk de oplossing. Door te brouwen voor anderen konden ze hun eigen brouwerij ‘draaiende’ houden. De oplossing was helaas iets te goed.

In plaats van het brouwen voor het eigen merk Huttenkloas, was het tweetal eigenlijk alleen maar bezig om te brouwen voor anderen (inmiddels 30 huurbrouwers.).

De droom die de vijftigers destijds hadden kwam steeds verder uit het zicht te staan. Er is dus een omslag nodig.

Het keerpunt

Door de tactiek van de huurbrouwers over te nemen probeert het duo nog een keer om het eigen merk op de markt te zetten. Zo hebben ze een trendy marketing bureau in de arm genomen en is er nieuwe apparatuur aangeschaft.

Geeft de tactiek van de huurbrouwers voldoende inspiratie om het eigen merk te redden. Kan een nieuw fris etiket en het gebruik van social media helpen om de droom van Ruud en Johan weer binnen handbereik te brengen.

Je ziet dit alles op maandag 13 april om 20.25 uur op NPO 2 in 2Doc: Ons bier.

Ons Bier is geregisseerd en geproduceerd door Olivier van der Zee (Encierro 3D, Bull Running In PamplonaHelse Pijn) in samenwerking met KRO-NCRV.


Geef een reactie