Home / Brouwrecepten / Brouw zelf een Blonded Wheat ale met dit recept

Brouw zelf een Blonded Wheat ale met dit recept

Het eindresultaat van de blonded wheat

Soms stel je een recept samen en dan geeft brouwsoftware aan dat je niet binnen de kaders valt voor een bepaalde bierstijl. Het overkwam mij met dit recept voor een blonded wheat, dat qua cijfers tussen een blond en een wheat ale viel.

Als ik een recept ga samenstellen dan heb ik meestal wel een bepaalde bierstijl voor ogen. Zo wilde ik een stevige wheat ale brouwen, maar mijn brouwsoftware vond dat ik iets buiten de lijntjes aan het kleuren was. Dan maar de stijl veranderen naar een blond bier, want het bier was toch wel blond.

Ook hierbij vielen enkele waarden buiten de kaders voor de bierstijl. Ach dan maken we er toch een blonded wheat van. Op zich is het ook geen grote ramp dat er niet eenduidig een stijl aan te hangen is. Bier wordt het toch wel en soms moet je gewoon even buiten de gewaande paden lopen.

Blond of Tarwe?

Volgen we de richtlijnen, die zijn opgesteld om kaders te geven aan bierstijlen dan is de stijl misschien wat lastig te definiëren. Want het begin sg is eigenlijk iets te hoog om officieel te mogen spreken van een wheat beer.

Aan de andere kans is datzelfde soortelijke gewicht echter weer aan de lage kant om te mogen spreken van een blond bier. Dus maken we er maar het beste van twee werelden van: De blonded Wheat.

Wat ik zo fijn vind aan dit bier is dat de gebruikte tarwe een fris zuurtje geeft daarnaast het bier licht troebel troebel maakt. Voor mij maken beide factoren dus dat dit een goede wegdrinker is voor in de zomer.

Blonded Wheat recept

Brouw een lekkere hybride tussen een tarwe en een blond bier.

Volume10 liter
Begin SG1,058
Eind SG1,011
Alcoholpercentage6,1%
Brouwzaalrendement75%
Calorieën per flesje (330 ml)189,75
Bottelsuiker / liter7 gram

Wat heb je nodig?

  • Water: 17 liter water (hiervan is 5 liter spoelwater)
  • Mout: 900 gram tarwemout
  • Mout: 1000 gram pilsmout
  • Mout: 500 gram crystal pale
  • Mout: 150 gram havervlokken
  • Hop: 30 gram Willamette (pellets)
  • Gist: fermentis SafAle US-05

Maischen en spoelen

  • Verwarm 12 liter water naar een temperatuur van 62 graden Celsius.
  • Voeg de mout (geschroot) toe en houdt deze temperatuur 45 minuten vast.
  • Verwarm vervolgens naar een temperatuur van 72 graden Celsius.
  • Na 10 minuten uit maischen op 78 graden Celsius en houdt deze temperatuur 5 minuten vast.
  • Verwarm in de tussentijd 5 liter water naar 78 graden Celsius.
  • Spoel en filter het beslag met de 5 liter water.

Hopschema

  • Breng de wort aan de kook. Als het kookt, voeg dan 10 gram hop toe.
  • Voeg na 30 minuten 10 gram hop toe.
  • Voeg na 55 minuten 10 gram hop toe.

Vergisting en bottelen

  • Na 60 minuten is het koken klaar.
  • Koel de wort zo snel mogelijk af naar een temperatuur van 22 graden celsius.
  • Ent de gekoelde wort met het zakje Safale US-05 gist van Fermentis.
  • Laat de wort vergisten op kamertemperatuur.
  • Als de activiteit afneemt (na ongeveer 1 week) kan het bier gebotteld worden.
  • Gebruik bij het bottelen 7 gram suiker per liter.
  • Zet de gebottelde flessen op een warme plek weg.
  • Na 1,5/2 weken is het bier klaar om te drinken.

Dit blonded wheat recept is een leuke volgende stap, nadat je de American Pale ale hebt gebrouwen.

Aan de slag met dit recept?

Wil je dit recept brouwen, maar zit je nog met vragen. Voel je zeker vrij om deze hieronder te stellen. Om het wat gemakkelijker te maken hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Wil je meer of juist minder brouwen dan het recept aangeeft, dan kun je de hoeveelheden van de ingrediënten met een gerust hart opschalen. En als je minder wilt, dan deel je gewoon alles naar rato.

Iedere ketel is anders en daarom vermeld ik niet altijd de hoeveelheden spoelwater. Jouw ketel verdampt mogelijk meer water dan het mijne, gebruik daarom altijd brouwsoftware, zoals bijvoorbeeld brewfather.

Ik voeg tijdens het koken van het wort niet altijd suiker toe. De meeste suikers haal ik uit de mouten. Bij een aantal bierstijlen is het overigens wel gebruikelijk om een suikertoevoeging te doen. Ik zal dit altijd vermelden.

Het overhevelen van bier tijdens de vergisting is geen must. Ik doe het zelf wel, omdat ik er goede resultaten mee behaal. Vind je het gedoe of niet nodig, dan kun je het overslaan.



8 reacties op “Brouw zelf een Blonded Wheat ale met dit recept”

  1. Dennis avatar
    Dennis

    hou van blond en van wheat, ga hem zeker een x proberen te maken!

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Ik ben benieuwd naar je ervaring

    2. Edwin avatar
      Edwin

      Hey Dennis, ik heb nog 1 vraag. Ik zie dat je 2 x 10 graam Hop hebt gebruikt, maar in je recpet staat 30 gram. Wanneer gebruikte je de overige 10 gram? Ik hoor het grasg. Wat een leuk berichtje heb je gemaakt.

      Gr Edwin (trapper bier Zeist)

      1. Andy Meerwaldt avatar
        Andy Meerwaldt

        Hey Edwin. Dank je wel! Groeten Andy

  2. Eric avatar
    Eric

    Ik heb dit recept gemaakt, en moet zeggen dat ik het een lekker biertje vind. En dat hij zeker lekker door drinkt

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Super om te horen 🙂 Cheers!

  3. menno avatar
    menno

    Heel erg lekker biertje geworden, vandaag ben ik het weer aan het brouwen. Het was te snel op 😉
    Kan ik trouwens het recept zonder probleem gewoon verdubbelen?

    1. Andy Meerwaldt avatar
      Andy Meerwaldt

      Super om te horen! Bij kleine hoeveelheden kun je in principe gewoon verdubbelen.

Geef een reactie