Het eindresultaat van de blonded wheat

Blonded Wheat recept

leestijd: 2 minuten

Is het nu een blond of een tarwebier? Dit Blonded Wheat hangt er een beetje tussen in.

Blond of Tarwe?

Het begin sg is te hoog om officieel te morgen spreken van een wheat beer en eveneens te laag om te spreken van een blond bier. Dan maar het beste van twee werelden: Blonded Wheat.

Het tarwe geeft een fris zuurtje aan het bier en maakt het daarnaast lichtelijk troebel. Het biertje is naar mijn idee een goede weg drinker voor in de zomer.

Deze blonded wheat was voor mij het eerste recept waarvoor ik havermout vlokken heb gebruikt. Havermout? Schrik niet, voor nog geen euro koop je dit bij de betere supermarkten.

Het Blonded Wheat recept

Wat heb je nodig?

  • Water: 17 liter water (hiervan is 5 liter spoelwater)
  • Mout: 900 gram tarwemout
  • Mout: 1000 gram pilsmout
  • Mout: 500 gram crystal pale
  • Mout: 150 gram havervlokken
  • Hop: 30 gram Willamette (pellets)
  • Gist: fermentis Safale US-05

Stappenplan

  • Verwarm 12 liter water naar een temperatuur van 62 graden Celsius.
  • Voeg de mout (geschroot) toe en houdt deze temperatuur 45 minuten vast.
  • Verwarm vervolgens naar een temperatuur van 72 graden Celsius.
  • Na 10 minuten uit maischen op 78 graden Celsius en houdt deze temperatuur 5 minuten vast.
  • Verwarm in de tussentijd 5 liter water naar 78 graden Celsius.
  • Spoel en filter het beslag met de 5 liter water.
  • Breng de wort aan de kook.
    • Als het kookt, voeg dan 10 gram hop toe.
    • Voeg na 30 minuten 10 gram hop toe.
    • Voeg na 55 minuten 10 gram hop toe.
  • Na 60 minuten is het koken klaar.
  • Koel de wort zo snel mogelijk af naar een temperatuur van 22 graden celsius.
  • Ent de gekoelde wort met het zakje Safale US-05 gist van Fermentis.
  • Laat de wort vergisten op kamertemperatuur.
  • Als de activiteit afneemt (na ongeveer 1 week) kan het bier gebotteld worden.
  • Gebruik bij het bottelen 7 gram per liter.
  • Zet de gebottelde flessen op een warme plek weg.
  • Na 1,5/2 weken is het bier klaar om te drinken.

Dit blonded wheat recept is een leuke volgende stap, nadat je de American Pale ale hebt gebrouwen.

1 reactie op “Blonded Wheat recept”

Geef een reactie