Brouwerij de Halve Maan in Brugge

Close up van een brouwketel bij brouwerij de Halve Maan

In het mooie Brugge bevindt zich een brouwerij dat qua opzet zowel een moderne brouwerij als een museum is. Ik heb het over brouwerij de Halve Maan, bekend van Straffe Hendrik en Brugse Zot.

In het verleden heb ik al verschillende Belgische steden aangedaan. Zo heb ik in Leuven de brouwerij van Stella Artois bezocht. Toen er een weekendje in Brugge op de planning stond aarzelde ik geen moment: gelijk een rondleiding bij de Halve Maan reserveren.

Korte geschiedenis van de Halve Maan

De brouwerij is een familiebedrijf dat is begonnen rond 1856. In de loop der jaren is het uitgebreid en continu gemoderniseerd.

In de jaren ’30 ging de Halve Maan langs bij de huizen om het bier aan de man te brengen. Door de opkomst van supermarkten en warenhuizen kreeg de Halve Maan het was lastiger. Voor extra inkomsten werd de brouwerij opengesteld voor bezoekers.

In 2005 is de brouwerij helemaal gemoderniseerd en is er voor de eerste maal de Brugse Zot gebrouwen. Dit bleek de redding te zijn voor de Halve Maan. Er is dus zelfs een extra locatie bijgebouwd.

Een van de vier ketels uit het brouwhuis bij Brouwerij de Halve Maan
Een van de vier ketels in het brouwhuis

Het moderne brouwhuis is nog steeds in gebruik. Daarnaast zijn er vrij veel rondleidingen. In het gebouw staat nog veel oude brouwapparatuur. Er staat bijvoorbeeld nog een oude beslagkuip. Daarnaast zijn de oude open vergistingstanks nooit weggehaald en komen ook de oude lagertanks voorbij.

Brouwerij de Halve Maan: de rondleiding

De rondleiding start in het brouwhuis van de brouwerij. Hier staan vier grote moderne RVS ketels, waar de eerste stappen van het brouwproces plaatsvinden: maischen, filteren en het koken.

Na het brouwhuis worden we naar boven geleid. Via een trap passeren we een grote tank, waarschijnlijk voor vergisting. Hierna komen we uit op de moutzolder. Hier is de moutopslag en gebeurt het schroten.

Tanks waarin de hop wordt opgeslagen.
Tanks waarin de hop wordt opgeslagen.

Tot dusver de ‘moderne’ brouwerij. De eerste stappen van het brouwen gebeuren op deze locatie. Dan gaat het wort, via de bekende pijpleiding, naar de nieuwe locatie van de Halve Maan. Hier vindt voor een groot deel de vergisting, het lageren en het bottelen plaats.

Naast het brouwhuis bevinden zich ook nog een drietal RVS (vergistings) tanks op de oude plek van brouwerij de Halve Maan. Als ik het goed heb begrepen zijn deze tanks zijn nog in gebruik. Maar de rest van het brouwproces gebeurd dus elders.

Opzet van de brouwerij

Tijdens het rondleiding viel het me op dat we best veel trappen hebben gelopen. Dit komt, omdat de Halve Maan is gebouwd in de vorm van een toren.

De opzet maakte het destijds mogelijk om het brouwen (maischen, filteren en koken) beneden te doen. Door het wort naar boven te pompen kan het op de bovenste verdieping afkoelen. Om het koelproces te versnellen kunnen de ramen worden opengezet, zodat koele lucht naar binnen kan.

Daarna ging het afgekoelde wort naar de vergistingstanks een verdieping lager. Na het vergisten kon het jong bier in de ruimte ernaast (of eronder) lageren in kleine lager tanks.

Ten Slotte

Mocht je ooit in Brugge zijn, dan is een bezoek aan brouwerij de Halve Maan zeker aan te raden. De rondleiding duurt ongeveer 45 minuten. Het is mogelijk dit in combinatie met een proeverij te doen. Deze proeverij duurt ook 45 minuten en dan krijg je drie bieren geserveerd.

Al met al een leuke ervaring en een mooi moment om de Brugse Zot te herontdekken. Voor meer informatie bezoek de website van de brouwerij.


Geef een antwoord