Brouwerij Jopen uit Haarlem

Het proeflokaal van Jopen aan de Waardepolder

Brouwerij Jopen is een vrij bekende brouwerij dat is gevestigd in Haarlem. De brouwerij is sinds 1992 actief.

Korte geschiedenis van Jopen

De brouwerij is vernoemd naar de grote houten vaten die Jopen werden genoemd. In deze vaten van 112 liter werd vroeger het Haarlemse bier vervoerd.

Het ontstaan van Jopen gaat dus terug naar de jaren ’90. In 1994 bestaat de stad Haarlem namelijk 750 jaar. Ter ere van dit jubileum wil de Stichting Haarlems Biergenootschap een aantal Haarlemse bieren van vervlogen tijden opnieuw gaan brouwen.

In de stadsarchieven worden een tweetal bruikbare recepten gevonden: een recept voor Koyt uit 1407 en een recept uit 1501 om Hoppenbier mee te brouwen. Beide bieren zitten nu nog in het assortiment van de brouwerij.

De stichting is eind 1996 commercieel als bedrijf verdergegaan onder de naam Jopen en sindsdien is het uitgegroeid tot een van de bekendere craft-brouwers van Nederland.

Van huurbrouwer naar eigen ketels

In de begintijd was de brouwerij vooral actief als huurbrouwer, dus het bier werd niet eigen ketels gebrouwen. Sinds 2010 hebben ze zich gevestigd in een oude kerk die is omgedoopt tot de Jopenkerk.

Naast de Jopenkerk brouwt de brouwerij ook in een brouwfaciliteit in de Waarderpolder. Deze bevindt zich tegenover brouwerij ’t Uiltje.

Ik heb ooit de locatie in de Waarderpolder bezocht en daar een rondleiding gehad. Mocht je ooit in de buurt zijn, dan is een bezoek zeker een echte aanrader. Ook in het bijbehorende proeflokaal is het goed vertoeven. Vooral de bitterballen zijn aan te bevelen.

De bieren van Jopen

Zoals elke grote craftbrouwer brengt Jopen geregeld eenmalige brouwsels uit. Het is dus lastig om deze allemaal te benoemen. Gelukkig hebben ze een vast assortiment waaronder mijn favorieten: Mooie Nel IPA en de Extra Stout. Ook de Ongelovige Thomas, een American Quad, is aan te bevelen.

Verder zitten er in het assortiment van Jopen onder andere de Koyt, Hoppen Bier, Adriaan Wit, Jacobus RPA, Trinitas Tripel en de Malle Babbe.

Ik heb in het verleden enkele bieren gedronken en geproefd. Hieronder de proefnotities.

Lentebier

Jopen Lentebier
Het Lentebier, een USA hopped blond

Ik zie deze elk jaar wel bij de lokale supermarkt staan en dan neem ik hem altijd wel weer een aantal keren mee. Dit is een lentebier dat niet snel verveelt.

De meeste lentebockbieren zijn fris en bloemig van smaak, gebrouwen met vlierbloesem. Echter is het Lentebier van Jopen gebrouwen met Amerikaanse hoppen en dat proef je terug in het bier. Deze twist kan ik zeker wel waarderen. Dit lentebier is een lichtblond bier van 7%.

7.7

De helderheid van het bier wordt doorbroken door een lichte waas. Verder heeft het vrij veel koolzuur en een mooie fijne witte schuimkraag, bestaand uit kleine belletjes.

In de neus merk ik een kruidigheid. Verder een klein zuurtje. Daarnaast neem ik veel citrus en een klein beetje sinaasappel waar, wellicht komt dit door de gebruikte Amerikaanse hoppen. Naast dit alles ruik ik een lichte moutzoetigheid.

Dan de smaak. Deze is bitter en lekker zoet. De citrus is gelijk te proeven eveneens as de moutzoetigheid. Ook de gebruikte koriander komt naar boven, lekker kruidig.

Heavy Cross

Heavy Cross, een Tripel IPA

De Heavy Cross is een tripel ipa met een alcoholpercentage van 10%. Geen lichte jongen dus!

8.3

De Heavy Cross heeft een goede stevige schuimkraag. Het is donker oranje tot amber van kleur en heeft een lichte mist.

Na het openen van de fles ontvouwt zich al gelijk een goed fruitig aroma. Ik vind de hoppigheid bijna snoepachtig ruiken. In de neus ruik ik verder ananas en citrus. De geur doet zomers aan.

Verder vind ik hem zoet en fruitig. Ik neem een beetje een crèmeachtige/boterachtige aroma waar. Het romig. Samengevat vind ik het de geur hebben van mandarijn/sinaasappel in de met chocolade omhulde bonbons. Aangenaam dus.

Dan de smaak. Deze is goed bitter. Daarnaast fruitig. Maar vooral licht samentrekkend en vrij sterk alcoholisch. Ik proef veel fruit: ananas, mandarijn en ook meloen zijn te herkennen.

Het alcoholpercentage van 10% is goed te merken qua verwarmend effect. Naast dit alles is het bier lekker zoet en goed bitter, misschien iets te bitter. In de afdronk is de heavy cross fruitig.

Apri-Gose in der Hose

Apri-Gose in der Hose van Jopen
Apri-Gose in der Hose

De Apri-Gose in der hose van is een Leipziger Gose, oftewel sour van 5%. Het valt in de bierstijl Gose. Bij het brouwen is gebruik gemaakt van abrikozen, dit geeft het bier een fruitige twist. Het gebruik van zeezout geeft het bier een licht ziltige touch.

7.8

Het bier is lichtgeel en troebel en heeft een witte schuimkraag.

De Apri-gose heeft in de neus hinten van citrus en is fruitig. Verder licht ziltig en er is een licht zuurtje waar te nemen. Op de achtergrond ruik ik abrikoos.

In de smaak is het bier fruitig en zuur. Best wel zuur. Dat hoort ook wel bij de stijl. Ook hier is de abrikoos op de achtergrond aanwezig. Daarnaast vind ik hem zoutig, hij prikkelt op de tong. In de afdronk fruitig en zurig.

Maria Magdalena #6

De Maria Magdalena, een Black IPA
De Maria Magdalena, een Black IPA

De zesde batch van de Jopen Maria Magdalena is gebrouwen met Citra en Mosaic Hop. Het bier is net als de voorgaande batches een Black IPA.

8.1

Het bier is mooi donker, tegen het zwarte aan. Tegen het licht gehouden is een mooie bruine gloed te zien. De schuimkraag is stevig en crème tot licht bruin kleurig.

In de neus is de Maria Magdalena fruitig. Ik neem vooral mango, ananas en citrustonen waar. Op de achtergrond is hij lekker moutig. Ten slotte ruik ik een licht karamel achtige geur en iets bloemigs.

Ten slotte de smaak. Citrus, fruitig en bloemig. Ik proef de rogge goed terug. Verder is hij licht aards van smaak. Het bier heeft een volle smaak. Ook vind is hij moutig en heeft het een gerookte/gebrande smaak. In de nasmaak vind ik hem vrij bitter.

Bitterzoet verlangen

Jopen Bitterzoet - Verlangen
Bitterzoet verlangen.

Bitterzoet verlangen is een blond bier met een alcoholpercentage van 6%. Volgens het etiket is er gebrouwen met de volgende hopsoorten: Cascade, Sorachi Ace, Chinook en Zythos.

Verder is er gebruik gemaakt van korianderzaad en is er haver in de moutstorting opgenomen.

7.2

Het bier is lichtblond van kleur en heeft een lichte mistigheid. Verder heeft de Jopen Bitterzoet verlangen een fijne witte schuimkraag.

In de neus ruik ik citrus en veel fruitigheid. Ik moet zelfs een beetje aan cactus denken. Daarnaast ruik ik een licht zuurtje en is het bier moutig.

Qua smaak vind ik hem een beetje apart. Hij is vrij zoet en wat bitter. Ook heeft het bier een lichte kruidigheid. Het mondgevoel is vol en romig en misschien een beetje vettig (door de haver, wellicht).

Collaborations

Naast het vaste assortiment brouwt Jopen ook zo nu en dan bieren met andere brouwerijen. Deze collabs leveren meestal een eenmalig gebrouwen bier op.

Wheat Impact

De Wheat Impact gebrouwen door Jopen en Brew Age
Wheat Impact, een SMaSH weizen

Kun je een SMaSH bier brouwen met alleen tarwe? Jazeker, dat kan. Het bewijs is de Wheat Impact, een collaboration bier tussen brouwerij Jopen en Brew Age (Oostenrijk).

Als je met tarwe gaat brouwen, dan moet je rekening houden dat het filteren wat moeizaam kan gaan. Ergens hebben ze dit dus goed voor elkaar bij Jopen, vooral ook omdat het biereen SMaSH is. Dus één type mout, in dit geval tarwe.

De Wheat Impact is een weizen (5%) gebrouwen met Nederlandse tarwe en Oostenrijkse Comet Hop. Dat is toch gaaf.

8.1

Het bier is licht blond van kleur en heeft een mooi troebeltje. De schuimkraag is wit en compact en de hoeveelheid koolzuur is redelijk.

In de neus is de Wheat Impact kruidig en herken je de typische geur van banaan. Verder is hij hoppig, grassig en ruik ik citrus. Ook het zuurtje van de tarwe is goed waar te nemen. Op de achtergrond een licht subtiel zoetje.

In de smaak: banaan, een mooi zuurtje en lekker kruidig. Ik proef citrus en een frisse fruitigheid. Ook proef ik grapefruit en een beetje (witter) druiven. Het bier heeft een licht bittertje en is lekker fris. In de afdronk vooral de banaan en een zacht zoetje.


Geef een antwoord