Brouwerij VBDCK en de Kerel bieren

De kerel bieren van brouwerij VBDCK

De vorm van de fles wijkt af en valt daarom best goed op en ook de opvallende etiketten van de kerel bieren springen in het oog. Dit maakt nieuwsgierig. Wat is Kerel bier en wie is VBDCK?

Op social media zag ik af en toe wat foto’s van flesjes voorbij komen met daarop dus Kerel – Says it all. Het maakte me nieuwsgierig, toch ben ik er niet bewust naar op zoek gegaan. Tot het moment dat ik de kans kreeg om een aantal bieren van de brouwerij VBDCK te kopen.

Wat me gelijk opviel was dat de vorm van de fles afwijkt van de flessen die je over het algemeen tegenkomt. De vorm in combinatie met het etiket zorgt ervoor dat het best goed opvalt.

Brouwerij VBDCK

De afkorting VBDCK staat voor Verbeeck Back De Cock. Kleine geschiedenis. In 1908 werk het bier Kerel gebrouwen door een brouwerij in het Vlaamse Tielrode. Deze brouwerij werd gerund door de familie Verbeek-Back. De brouwerij is er uiteindelijk mee gestopt.

Het brouwerijpand werd in 2015 gekocht door familie de Cock. Zij vonden een flesje Kerel bier ergens in het puin en hebben met behulp van experts het DNA van het gist kunnen achterhalen.

Nu wordt het Kerel bier weer gebrouwen door de brouwerij met de naam VBDCK. Verwacht overigens geen traditionele bieren, want dit is duidelijk doorgestreept op het etiket. En oh ja: hij is Untouched by Monks.

De bieren van VBDCK

De brouwerij heeft een aantal bieren in het assortiment, waaronder IPA, Saison en een stout. Maar ze hebben ook een biere de garde, een bier waar ik wel nieuwsgierig naar ben.

India Pale Ale

De Kerel IPA is vrij laag in alcohol. Het heeft een percentage van ‘slechts’ 4,5%.

Volgens untappd is de Kerel IPA een American IPA, maar ik vind de hoppigheid vrij subtiel. Het is gewoon een goede solide IPA. Niet extreem, maar wel goed.

De Kerel IPA
De Kerel India Pale Ale.
7.7

Het bier is helder en mooi blond. De schuimkraag is mooi wit met wat grovere belletjes erin.

Ik ruik een fruitig en een beetje bloemig aroma. Het is zoetig en ik ruik mango en sinaasappel. De geur vind ik typisch voor een Belgische IPA, wellicht komt dit door het gist.

Tenslotte de smaak. Het koolzuur is in balans en het bittertje is lekker en subtiel. De smaak is zoet en fruitig. Het bittertje blijft lekker aanwezig in de nasmaak.

Grapefruit IPA

De grapefruit IPA is een niet al te zware IPA, het alcoholpercentage ligt op de 4,5%.

De Kerel Grapefruit IPA heeft qua smaak alles wat je verwacht: bitter en fruitig en de grapefruit brengt het goed in balans. In de neus had ik hem iets meer uitgesproken verwacht, maar dat maakt hij qua smaak wel weer goed. Gewoon een goede frisse IPA.

Kerel - Grapefruit IPA
Grapefruit IPA, gebrouwen door VBDCK
7.1

Het bier is goudblond tot lichtkoper van kleur. Heeft heeft veel koolzuur en een fijne witte schuimkraag.

In de neus vind ik hem gistig. De grapefruit bevindt zich subtiel op de achtergrond. Het bier heeft een licht zoete geur met een vleugje citrus. Ik vind hem niet super uitgesproken.

De eerste slok. Ik vind hem fruitig en bitter tegelijkertijd. Grapefruit is goed te herkennen en het overheerst niet. Vind hem goed in balans. In de nasmaak ook weer de grapefruit. Verder vind ik hem aards in smaak en heeft het bier een licht zoetje. Ik vind het een frisse IPA.

Dark IPA

Dit bier was voor mij in eerste instantie een grote verrassing. De verwachting was een goede donkere IPA, maar het was qua kleur meer een Red Ale. De rest maakt het overigens eigenlijk meer dan goed. Met zijn 6% in alcohol en het hoppige vind ik het een goede wegdrinker.

Mocht je de kans krijgen om deze te drinken, pak hem dan met twee handen aan. Hij is lekker.

De Kerel Dark IPA
7.7

De Dark IPA is koperachtig of misschien zelfs wel donker bruin van kleur. Buiten de kleur is het een een mooi helder bier met een mooie fijne schuimkraag.

In de neus ruik ik de geur van citrus, mango en sinaasappel. Ik neem zelfs een vleugje donker fruit waar. Daarnaast bespeur ik een beetje de zoetigheid van mout.

Qua smaak is hij lekker fris. De koolzuur is subtiel aanwezig.. Ik proef citrus, maar ook een aardse en grassige smaak komt voorbij. Daarnaast neem ik karamel waar en een lichte moutigheid. Ik vind hem lekker.

Saison

De Kerel Saison is een bier met een alcoholpercentage van 5,5% en is een fijn bier dat smaakt naar meer.

De Kerel Saison, gebrouwen door VBDCK

De Kerel Saison
7.8

De Saison is licht oranje/koperblond van kleur en heeft een lichte waas. De schuimkraag is stevig en wit.

In de neus allereerst een licht zuurtje. Verder vind ik hem fruitig en hoppig. Ik bespeur vooral citrus, daarnaast heeft het dat farmhouse-achtige in de neus.

Het bier is goed bitter en heeft een subtiel zuurtje. Verder is hij fruitig en is een citrusachtige smaak te proeven. In de nasmaak vind ik hem goed droog en het bittertje blijft goed hangen.

Stout

De Kerel Stout is een stout bier met een alcoholpercentage van 5,5%. Het is dus zeker geen zware jongen.

Het is zeker is een prima bier, maar helaas niet al te spannend. Ik vond hem smaakvol, maar niet meer dan dat.

De Kerel stout, gebrouwen door VBDCK
Stout, gebrouwen door VBDCK
7.3

De tout is mooi zwart van kleur. Tegen het licht gehouden is een dieprode gloed te zien De schuimkraag is creme kleurig en zakt vrij snel in.

In de neus vind ik hem zoet en moutig. Ik ruik koffie en heel lichtjes wat chocolade. Een klein zuurtje en op de achtergrond zijn gebrande mouten te ruiken.

In de smaak vind ik hem erg zoet. Hij is licht droog en zacht van smaak. De gebrande mout is goed terug te proeven, met op de achtergrond koffie en chocolade. Er zijn ook licht fruitige tonen te proeven. In de nasmaak vooral de zoetigheid en koffie.


Geef een antwoord