De Grolsch bieren geproefd

De bekende beugelflessen van Grolsch

Grolsch is vooral bekend van het pilsner en daarnaast brouwen ze onder de noemer de Grolsch Proefbrouwerij enkele redelijk bijzondere bieren.

De Grolsch brouwerij is opgericht in 1615 en is gevestigd in Enschede. Het is verder mogelijk om de brouwerij te bezoeken. De kosten van zo’n rondleiding begint vanaf 15 euro en duurt zo’n 2,5 uur.

Grolsch is geen onafhankelijke brouwerij. Het valt sinds 2016 onder de Asahi Group. Daarvoor was het onderdeel van SAB Miller.

Het bekendst van de brouwerij zijn toch wel de beugelflessen. Deze worden door veel hobbybrouwers gebruikt om in bier in te bottelen. Door de beugel zijn namelijk geen kroonkurken nodig en de grootte van 0,45 CL is best wel geschikt om een kleine batch in af te vullen.

De Grolsch Proefbrouwerij

Ik vind het echt gaaf waar Grolsch mee bezig is. Onder de noemer: De Grolsch Proefbrouwerij zijn de afgelopen jaren (inmiddels) diverse bieren gebrouwen. Een aantal van deze bieren heb hun weg mogen vinden naar het ‘vaste’ assortiment.

De hoofdbrouwmeester van deze proefbrouwerij is Marc Janssen en de beste man brouwt echt goede bieren. 

Zo zijn de blonde saison, de kruidige tripel, en de klassieke blond nog in de winkelschappen te vinden. Sinds dit jaar is daar de Frisbittere IPA aan toegevoegd. Een IPA van Grolsch, ze hebben het eerder een soort van gedaan met de Weizen-IPA.

Proefnotities

Van de Grolsch brouwerij heb ik een aantal bieren geproefd en hierbij gekeken naar het zicht, de geur en de smaak. Op basis hiervan heb ik proefnotities gemaakt.

Fris-bittere IPA

Sinds 2020 is er een nieuwe bier in het assortiment van Grolsch te vinden: de Frisbittere IPA. Een bier van 5,5%.

De frisbittere IPA van Grolsch
De frisbittere IPA van Grolsch
7.6

Het bier is oranje van kleur en heeft een stevige witte schuimkraag. Het bier is licht mistig en redelijk wat koolzuur.

In de neus is de frisbittere IPA fruitig. Het heeft tonen van citrus en sinaasappel. Op de achtergrond is een licht zoetje waar te nemen.

Dan de smaak. Het heeft een bittertje en is fruitig. De citrus kom goed terug, sowieso is het bier lekker hoppig. Verder is hij licht zoetig. In de afdronk blijft de bitterheid goed hangen.

De frisbittere IPA is precies wat het beschrijft te zijn: fris en bitter. Een prima dorstlesser om in huis te hebben.

Blonde Saison

De Blonde Saison is eigenlijk wat het zegt een Saison. Volgens mij is er bij het brouwen van dit bier honing gebruikt, waardoor het redelijk droog in de afdronk moet zijn en verder heeft het een alcoholpercentage van 6,5%.

Grolsch Blonde Saison
De blonde saison van Grolsch
7.7

De blonde saison is een helder bier en heeft een mooie witte schuimkraag. De kleur is blond / amber.

Het heeft de geur die je van een Saison kan verwachten. Ik vind het licht zurig. Het doet zelfs een heel klein beetje aan het platteland denken.

Het bier heeft een honingachtige smaak en dat vind ik heel lastig te omschrijven. Het heeft vrij veel koolzuur en daardoor lijkt elke slok uit elkaar te spatten; het geeft een vol mondgevoel en wordt dan romig.

Ik vind de smaak, en dan vooral de nasmaak, helaas vrij snel verdwijnen. Er blijft slechts een zuurtje achter. Dit maakt echter wel wat ik snel de volgende slok wil nemen.

De blonde saison is een goede doordrinker en je vergeet snel dat hij een alcoholpercentage van 6,5% heeft.

Klassieke blond

Het klassieke blond is een bier van 6,7% en wordt gebrouwen met een Belgische abdijgist, dus dat klinkt veelbelovend.

De Grolsch Klassieke blond
De Grolsch Klassieke blond
7.5

De klassieke blond is een mooi blond bier met een lichte waas De schuimkraag is mooi stevige en fijne koolzuurbelletjes kruipen omhoog.

In de neus ruik ik een typische geur (gist) die ik vaker waarneem bij Belgische blond bieren. Zou dit komen doordat er een Belgische abdijgist is gebruikt voor de vergisting? Verder is het bier moutig en kan ik een lichte fruitigheid waarnemen.

Dan de smaak. De eerste slok is vol en romig. Ik proef de bitterheid. Verder is het zoetig en kruidig. Ik vind hem geslaagd. Dit is wat ik zou verwachten van een blond.

Met dit bier heeft de brouwerij zeker een lekker bier te pakken. Het bier is goed in balans en in mijn ogen abdij-waardig.

Volle dubbel

De Volle Dubbel, is een dubbel bier van 6,8%. Het bier staat in een mooi rijtje met abdij achtige bieren. Echte traditionele (Belgische) stijlen zoals de Kruidige Tripel en het Klassieke Blond.

De Volle Dubbel gebrouwen door Grolsch (Proeverij)
De Volle Dubbel gebrouwen door Grolsch (Proeverij)
7.6

De volle dubbel is donkerbruin van kleur met een rode gloed. Het bier heeft een stevige schuimkraag die cremekleurig is.

In de neus vind ik hem moutig, zoet en ruik ik gebrande mouten. Daarnaast een vleugje karamel.

Dan de smaak. De gebrande mout, de karamel en het zoetje komen goed terug. Verder vind ik hem zacht met een vol mondgevoel en heeft het bier een licht bittertje. De karamel en het zoet blijft hangen in de afdronk.

Ik vond het een prima solide dubbel, maar niet erg spannend.


Geef een antwoord