Dutch Craft beer conference 2021: een dagje brouw kennis opdoen

De vijfde editie van de Dutch Craft Beer Conference alweer. De conferentie wordt georganiseerd door Stichting Craft – Onafhankelijke Brouwers Nederland.

Helaas waren de omstandigheden er niet naar om een conferentie op locatie te organiseren. Gelukkig is er voor een online alternatief gekozen en dat maakt het tevens wat laagdrempeliger om erbij te kunnen zijn. Omdat de conferentie nu dus online is en ik wel hongerig was naar nieuwe kennis en inzichten heb ik een ticket aangeschaft.

Hieronder een klein verslag van enkele take-aways van deze online conferentie waar ongeveer zo’n 175 deelnemers bij waren.

Dutch Craft Beer Conference

Vijf jaar geleden is Stichting Craft begonnen met het organiseren van de eerste editie van de Dutch Craft Beer Conference. Een conferentie bedoeld voor brouwers met een dag vullend programma om onder andere nieuwe kennis op te doen. Tevens is zoals bij de meeste conferenties een grote hal met stands van sponsoren en voldoende gelegenheid om te netwerken.

Na vier maal het evenement op locatie te hebben georganiseerd is er dit jaar een online variant. Er is voor deze opzet gekozen, omdat de omstandigheden door Covid-19 het niet toelieten om een fysiek evenement te organiseren. Het is te hopen dat de editie van 2022 weer fysiek te bezoeken is.

Voor mij was dit jaar een mooie kans om er digitaal bij te zijn. Ondanks het feit dat ik geen professioneel brouwer ben, leek het me toch wel tof om een aantal sessies bij te wonen. Want ook als thuis brouwers zijn er altijd wel genoeg onderwerpen waar je van kunt leren.

Pete Brown over Craft

In zijn sessie gaat Pete Brown, een Britse auteur van boeken over bier, in op de definitie van craft. Want is craft wel craft en wat maakt iets nu craft bier? Een erg interessant sessie over het onderwerp en mooi om te zien wat de visie van Peter hierop is.

Ik vond het wel grappig om te zien dat verschillende definities de uiteindelijke kern tegenspreken. Zo kwam Pete met een definitie waarbij bepaald werd dat craft handgemaakt moet zijn. En dat in een tijd dat veel digitaal in het proces gebeurd, wat het dus niet meer craft maakt.

Een ander voorbeeld was dat craft bier vooral lokaal moet zijn. Dus een bier uit Amsterdam in de regio drinken is dan craft bier, maar datzelfde bier zou de term niet mogen dragen als het geïmporteerd is vanuit Nederland en gedronken wordt in bijvoorbeeld London.

Bart van Kleef: terugblik op 2020

Bart van Kleef is de voorzitter van de stichting Craft Brouwers. Hij blikt terug op 2020 aan de hand van een enquete die is gehouden onder de leden van de stichting. Enkele inzichten die ik wel noemenswaardig vond:

  • Blik wordt steeds populairder onder brouwers als afvuleenheid. Hier is een groei van 1% in 2019 naar 7% in 2020 te zien.
  • e-Commerce groeit. Veel brouwers zijn gaan inzetten op een eigen webshop. In 2019 had zo’n 20% van de leden een webshop, dit is gegroeid naar 64% un 2020.
  • De retail is goed gegroeid als plek waar bier wordt gekocht. Het zal je niet verbazen dat dit in de horeca juist is gedaald.

Naast een terugblik is er ook een vooruitblik op het nieuwe jaar. Craft Brouwers wil vooral gaan inzetten op kennisdeling. Om dit te doen komt er een nieuwe website aan dat het makkelijker moet maken om kennis te delen.

Verder komt er een Craft College. Aanvankelijk zijn dit online sessies door middel van webinars, maar als de omstandigheden het toe laten dan komen er ook seminars aan.

Verder wil craft meer gaan inzetten op dossiers als:

  • Alcoholvrij, -arm
  • Duurzaamheid
  • Statiegeld op blik

Interactie tussen Gist en Hop voor NEIPA en Brut IPA

Een presentatie gegeven door Gino Baart van Fermentis, een producent van droge gisten. In zijn talk heeft Gino het over de interactie tussen de gist en de hop en dan met name voor de NEIPA en Brut IPA stijlen.

Allereerst legt Gino iets uit over hoe de fermentatie van alcohol werkt. Hij refereert hierbij ook naar de Balling Equation dat aangeeft hoe de omzetting van 1 kilo suiker in alcohol, CO2 en nieuwe gistcellen werkt. Daarnaast legt hij wat uit over de smaken die gisten afgeven. Bij elkaar is dit een goede introductie in hoe gist werkt.

Een deel van de sessie bestaat uit het toelichten van onderzoeksresultaten, waarbij gekeken is naar de troebelheid die bepaalde gisten aan hetzelfde recept geven. Er is dus één recept samengesteld en vervolgens vergist met de verschillende Fermentis gisten.

De gisten die het beste geschikt zijn voor het brouwen van een NEIPA zijn de S-04, S-33 en de K-97. Hierbij is dus gekeken naar het verwachte profiel van de bierstijl: hoppig en fruitig.

Voor de Brut IPA is gekeken naar een gist dat een aromatisch en droog bier met weinig restsuikers oplevert. De gist die voor dit doel het beste gebruikt kan worden is de DA-16. Dit is eigenlijk een mix van een gist gecombineerd met enzymen.

Voor het hop-gist interactie onderzoek is gekozen voor een single hop recept met cascade dat is vergist met 11 verschillende gisten. De momenten van het toevoegen van de hoppen geeft verschillende profielen bij bijvoorbeeld de S-33, S-189 en de K-97. In combinatie met de hop geeft de K-97 een tropisch aroma, de S-189 een kruidig en floraal profiel en de S-33 een fruitig aroma.

Bij elkaar genomen kan ik eigenlijk nog veel meer inzichten delen, maar het bovenstaande geeft al een goed beeld in hoe vet het is om de resultaten van dit onderzoek te zien.

Water – een belangrijk onderdeel in jouw receptuur

En we zijn alweer halverwege de Ducht Craft Beer Conference. Nu is het de tijd om keuzes te maken, want er zijn nu namelijk vier sessies tegelijkertijd gaande als breakout room. Ik heb gekozen voor deze die gaat over de sessie Water – een belangrijk onderdeel in jouw receptuur gegeven door Koen Overeem van Rock City Brewing.

In zijn presentatie legt Koen uit waarom je het water zou willen aanpassen. Onder de redenen zijn de maisch efficiëntie en de smaak en het mondgevoel te vinden. Verder geeft hij de welbekende voorbeelden van lokaal brouwwater en de bierstijlen die uit deze regio’s komen.

Beetje bij beetje komt Koen uit bij de mineralen. Hij heeft de ionen onderverdeeld in drie categorieën: efficiëntie, smaak en structuur Op basis van deze onderverdeling wordt uitleg gegeven over de verschillende ionen.

Interessant om te zien is het effect van aanpassingen op de meest optimale omstandigheden voor donkere of juist lichtere bieren. Het aanpassen van de mash pH betekent wel het mogelijk doen van concessies. Zo zijn de verschillende amylases het effectiefst op een verschillend pH.

Bij elkaar is deze presentatie een erg goede bron van informatie over het behandelen van je water.

Regelgeving rondom alcoholmarketing door Peter de Wolff

Peter de Wolff is directeur van STIVA (Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie) en legt in zijn sessie meer uit rondom alcoholmarketing. Ter inleiding vertelt Peter eerst over hoe de zaken er qua alcoholgebruik op dit moment voor staan en dat daar is een goede trend in te zien. Het drinken lijkt verantwoorder te worden.

Over reclamevrijheid is het in Nederland best ‘goed’ gesteld. Er is namelijk best veel vrijheid om reclame te maken voor alcoholhoudende dranken. Toch is er een reclamecode voor Alcoholhoudende dranken en deze geldt voor iedereen, dus ook voor bijvoorbeeld lokale cafes en slijters.

De presentatie wordt vervolgens interactief. Er worden reclame-uitingen getoond en daarbij moet je als kijker aangeven of het wel of juist niet mag. Erg interessant om te zien welke bewoordingen maken dat een reclame-uiting niet mag. Je mag geen claims doen om mensen aan te zetten tot drinken. Dus je mag bijvoorbeeld niet zeggen dat je gelukkig wordt van het drinken van bier. En daarnaast mag je mensen niet aanzetten tot het (overmatig) drinken van alcohol.

Overall indruk van de Dutch Craft Beer Conference

Ik vond het erg leuk om de conferentie online bij kunnen te wonen. De presentatie van Gino Baart en de breakout sessie van Koen Overeem waren voor mij als thuisbrouwer de uitschieters. Ik vond deze namelijk leerzaam en ik heb gelukkig het een en ander opgestoken.

Als het goed is dan zijn alle breakout sessies opgenomen en op een later moment toegankelijk. Erg fijn, want ik twijfelde tussen twee sessies. Dus hopelijk kan ik later de andere sessie terugkijken.

Voor de rest vond ik de opzet van de conferentie goed. Zo zag de techniek er goed uit en ook de setting in de studio zag er professioneel en netjes uit. Daarnaast is ook de presentatie door de hosts goed en leuk gedaan. Al met al kan ik alleen maar complimenten geven voor de conferentie.

Ik hoop verder dat de conferentie volgend jaar weer ouderwets op locatie wordt gehouden en dat ik er dan bij kan zijn. Het lijkt me namelijk wel leuk om enkele mensen uit de bierwereld in levende lijven te kunnen spreken.

Kleine noot: Ik heb een aantal presentaties niet benoemd, omdat ik deze niet compleet heb kunnen bijwonen. Zo leek de presentatie van Gulpener over een duurzame brouwerij me erg interessant. Alleen ik kon deze niet compleet afkijken.


Geef een antwoord