Geniet & Geef: drinken voor het goede doel

De Grolsch Honing Blond voor stichting Geniet en Geef

Een bier gebrouwen voor het goede doel, bestaat zoiets? Jazekers! Elk jaar mag een Nederlandse brouwerij een bier brouwen voor Geniet en Geef. De opbrengst gaat naar het goede doel: KiKa.

Mijn eerste kennismaking met de actie was in 2016, toen brouwde Hertog Jan namelijk het Elfde Gebod. Een bier afgevuld in het kenmerkende kruikje. Ergens vond ik het wel mooi om te zien dat de opbrengt ten goede kwam aan Stichting Kika.

Sindsdien heb ik geprobeerd elk jaar de editie die gebrouwen wordt voor Geniet en Geef te kopen. Want ja, in ieder jaar wordt een Nederlandse brouwerij door de stichting benaderd om een bier te brouwen. Een brouwsel waarvan de opbrengt dus naar het goede doel gaat.

Het ultieme doel is om in 2025 een genezingspercentage van 95% te krijgen. Op dit moment ligt het percentage op 78%, dus er is nog veel hulp en geld nodig voor onderzoek.

Sinds de oprichting van de stichting in 2021 is er al ruim 635.000 euro opgehaald en dat is een mooi bedrag, maar het mag natuurlijk altijd wel meer zijn. Zeker gezien de doelstelling van 2025 om het genezingspercentage van de ziekte op 95% te krijgen. Momenteel geneest namelijk 78% van de kinderen.

Het Geniet & Geef bier van 2021

Dit jaar is het de beurt aan brouwerij de Molen. Zij hebben een blond bier van 6,5% gebrouwen. Momenteel staat deze thuis te wachten om gedronken te worden, dus een review volgt snel.

De voorgaande edities

Zoals gezegd wordt er elk jaar een bier gebrouwen door een Nederlandse brouwerij. Zo hebben onder andere brouwerij ’t IJ, Jopen en Hertog Jan eerder een bier mogen brouwen.

Hieronder een overzicht van brouwerij die de afgelopen jaren mee hebben gedaan aan de Geniet & Geef actie:

  • De Molen – 2021
  • Honing Weizen van Grolsch – 2019
  • Brouwerij ’t IJ – 2018
  • Jopen – 2017
  • Het Elfde Gebod van Hertog Jan – 2016
  • Brouwerij de Koningshoeven – 2014
  • Spelt van Lindeboom – 2013

In het overzicht hierboven lijken alleen 2012 en 2015 te missen, hiervan kon ik helaas niets terugvinden. Volgens mij is er in 2015 geen editie geweest. Als er iemand is die me meer kan vertellen, laat het zeker achter in de reacties.

Ik heb helaas overigen niet alle edities mogen drinken, laat staan dat ik er proefnotities van hebt geschreven. In 2019 heb ik wel de editie van Grolsch gedronken en beschreven.

2019: Honing Weizen – Grolsch

De Grolsch Honing Blond voor stichting Geniet en Geef

Met deze Honing Weizen heeft Grolsch een mooi bier gebrouwen voor Stichting Geniet & Geef.

7.8

Het bier is afgevuld op de bekende bruine beugelfles. Bij het inschenken heeft deze een goede schuimkraag. Het bier is mooi troebel en oranje/geel van kleur. Het koolzuur is erg fijn.

Dan de geur. In de neus ruik ik banaan. Het bier is kruidig. Ik herken kruidnagel. Verder is het bier vrij gistig en ruikt het licht moutig/zoet. De banaan en kruidnagel voeren de boventoon.

In de smaak is hij lekker zoet, dat vind ik ergens ook wel weer vrij typisch voor de Grolsch bieren. Het bier is daarnaast romig, vol en plakkerig. Verder proef ik banaan en in de nasmaak herken ik de honing. Het is een erg fris en smaakvol bier.

Het kruidige dat ik kon waarnemen in de geur valt helaas een klein beetje weg. Deze is slechts heel lichtjes op de achtergrond waar te nemen.

Steun het goede doel!

Elk jaar is het Geniet & Geef bier te vinden bij onder andere de Mitra slijterijen en de Albert Heijn. Het leuke is dus dat je een goed doel ondersteunt en ondertussen van een lekker biertje kan genieten.

Er komt natuurlijk wel een soort van haast bij kijken, want het bier wordt slechts eenmaal en in een beperkt volume gebrouwen. De hoeveelheid ligt zo rond de 7,8 HL is. Overigens staat deze hoeveelheid symbool voor het huidige genezingspercentage van 78%.

Naast dat er 7,8 HL wordt afgevuld op fles wordt er eenzelfde hoeveelheid gebrouwen en op vat gezet. Dit is bedoeld voor de horeca.


Geef een antwoord