Home / Bier brouwen / Het gebruik van lokale ingrediënten bij het brouwen

Het gebruik van lokale ingrediënten bij het brouwen

Het gebruik van lokale ingrediënten

Met al die webshops wordt er zoveel toegankelijk. Allemaal mooie ingrediënten die je kunt gebruiken bij het brouwen van bier. Soms hebben die ingrediënten helaas een hele reis achter de rug om bij jou in de brouwpan te belanden. Waarom niet brouwen met lokale ingrediënten?

In een tijd waar duurzaamheid voorop staat is het misschien ook zaak om te kijken waar jouw brouwingrediënten vandaan komen. Het is natuurlijk mooi om een lekker biertje te brouwen, maar misschien wil je dit wel zo klimaatvriendelijk mogelijk doen.

Er zijn tal van goede voorbeelden van duurzaamheid in de brouwwereld. Neem nu Gulpener, dat naast een duurzaam brouwhuis ook de ingrediënten uit de lokale omgeving haalt. Nu is dat laatst niet voor iedereen haalbaar, zeker niet voor een thuisbrouwer. Een mouterij heb je bovendien misschien niet zo om de hoek.

Bewustwording bij gebruik van lokale ingrediënten

Voor mezelf is het een stukje bewustwording geworden van dat wat er te verkrijgen is. Ik gebruik bijvoorbeeld zoveel mogelijk mout van mouterij de Swaen. Een mooi Nederlands bedrijf en dat voelt voor mij dus al redelijk lokaal.

Naast de grote mouterij de Swaen heb je ook nog een vloermouterij in Nederland. Dit is vloermouterij Masterveld in Winterswijk. Hier wordt het ambacht van het mouten op een ander niveau uitgevoerd. Hoe gaaf is dat!

Ergens voelt het ook gewoon als een overkill om mout uit Engeland te halen. Duitse en Belgische mouterijen zouden misschien nog wel gaan, maar toch verkies ik liever een Nederlandse leverancier van mijn mout.

Ook qua hop probeer ik te kijken wat de herkomst is en daarnaast zijn er leuke initiatieven als BrabantHop en Hogenelst Hop. Op beide locaties wordt de hop zo goed als biologisch verbouwd en het is wederom lokaal.

Zo duurzaam mogelijk brouwen

Ik probeer mijn brouwdagen zo duurzaam mogelijk in te zetten en daarmee hoop weer een beetje extra te kunnen bijdragen aan het klimaat. Door de benodigde ingrediënten zoals mout en hop zo lokaal mogelijk uit te kiezen hoop ik dat hier weer een stukje winst behaald kan worden.

En natuurlijk ben ik ook niet altijd even heilig, maar beetje is er weer een stap in de goede richting.Geef een reactie