Leer alles over het zelf brouwen van bier

Wat is craft beer?

geschreven door Andy Meerwaldt
Voorbeeld van bieren gebrouwen door craft beer brouwerijen.

Bier wordt steeds populairder. De schappen met ‘speciaal’ bier staan vol met flesjes met daarop mooie uitnodigende etiketten. Een term die hand-in-hand gaat met speciaalbier is craft beer. Maar wat is dat nu eigenlijk?

Craft bier, wat is dat?

Craft beer is bier dat op ‘ambachtelijke wijze’ wordt gebrouwen door kleine onafhankelijke brouwerijen. De term is komen overwaaien uit Amerika. Kort samengevat is craft beer het antwoord op de jarenlange dominantie van de commerciële brouwerijen, die alleen maar pils brouwen.

Brouwerijen van craft beer brengen het ambacht van het brouwen terug. Bier wordt gebrouwen vanuit een passie. Tevens wordt er veelal in kleinere batches gebrouwen met een grote diversiteit op het gebied van smaak.

Ik denk dat er door het ambachtelijke aspect een grote groep van bierliefhebbers wordt aangesproken. Want de groep lijkt juist op zoek te zijn naar dergelijk bier om de smaakhorizon te verbreden.

Veel craft bier brouwerijen schuwen het gebruik van bijvoorbeeld grote hoeveelheden hop niet. Daarnaast worden veel oude verloren gewaande bieren op nieuwe wijze leven in geblazen.

Craft bier in Nederland

In Nederland kunnen craft beer brouwerijen zich aansluiten bij een branchevereniging: CRAFT (voorheen: Klein Brouwerij Collectief). Deze vereniging heeft rond de 160 leden en omschrijft een CRAFT-brouwer als volgt:

Onafhankelijk: maximaal 25% van de aandelen in handen van een niet-CRAFT-brouwer.
Authentiek: brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of andere ingrediënten om kosten te reduceren (geen high-gravity).
Eerlijk: is open over ingrediënten, afkomst en productielocatie
Volume: maximum volume hectoliters ligt op één (1) miljoen.

‘Pils’ brouwerijen wordt craft

In Nederland zijn een aantal brouwerijen, die bekend zijn van het brouwen van commercieel pilsbier, begonnen met het brouwen van speciaal bier.

Brand, uit Wijlre, schrijft jaarlijks een wedstrijd uit voor hobbybrouwers waarbij een bepaald type bier gebrouwen moet worden. Hierdoor hebben ze bijvoorbeeld een IPA, Porter en Saison aan het assortiment kunnen toevoegen.

Grolsch heeft de proefbrouwerij. Hierin zijn verschillende type bieren gebrouwen waarvan onder andere de Weizen IPA, Saison en de Session IPA in de supermarktschappen zijn beland.

Gulpener brouwt bier op verantwoorde wijze met ingrediënten binnen een straal van 25 kilometer rondom Gulpen. Daarnaast brouwen zij ook onder andere een IPA. Daarnaast hebben zij een aantal malen samengewerkt met kleinere brouwerijen (o.a. met het Uiltje, de Prael en Kompaan) om eenmalig een bepaald type bier te brouwen.

Craft beer vs. commercieel bier

Craft beer spreekt mij aan, omdat het snel vernieuwt en veranderd. Tevens experimenteren craft brouwers vaker met bepaalde ingrediënten, wat het bier meestal ten goede komt.

Grote commerciële brouwerijen zijn vooral bezig met het brouwen van grote volumes bier, waardoor de winst op de eerste plaats lijkt te staan. Door middel van het opkopen van kleine ambachtelijke brouwerijen kunnen de gevestigde namen blijven groeien. Ik denk dat ze op deze manier speciaalbier in huis kunnen halen in plaats van het zelf te brouwen.

Persoonlijk vind ik dat er niets mis is met commercieel bier. Het is vaak goed en lekker bier, maar het blijft vooral veel van hetzelfde. Dat laatste is juist waar ik niet naar op zoek ben: Ik wil gewoon nieuwe bieren en smaken blijven ontdekken.


Geef een reactie