Een bier brouwen dat lukt iedereen wel, maar een perfect bier dat vergt wat tijd en inspanning. Met deze vijf geheimen krijg jij ook een perfect bier uit de ketel.
Ga je zelf bier brouwen, dan zijn er natuurlijk enkele basisregels die je moet volgen. Wil je echter een perfect bier brouwen dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden. In de blogpost vertel ik je mijn geheimen om een lekker bier tafel te kunnen zetten.
De kracht van herhaling
Als je begint met het brouwen van bier dan ervaar je waarschijnlijk dat de eerste poging tegenvalt. De poging erna is al wat beter zijn en hoe meer je het doet, hoe beter je bier uiteindelijk zal worden. Ik geloof daarom zonder twijfel in de kracht van herhaling en dat je daarmee uiteindelijk een perfect bier gaat brouwen.
In principe is dit ook wel logisch, want je krijgt handigheid in het brouwproces en de materialen die je gebruikt. Van eventuele brouwfoutjes leer je en na een tijdje verloopt een brouwdag soepel. Als je iets maar vaak genoeg doet dan wordt je er dus vanzelf goed in.
Blijven leren over brouwen
Ze zeggen wel eens kennis is macht. Daarom is het goed om zelf continu kennis te blijven vergaren. Door het lezen van boeken over het brouwen van bier krijg je namelijk meer verdieping in de theorie achter het brouwproces. En door die verdieping leer je uiteindelijk ook weer om een bier te brouwen die perfect is.
Natuurlijk zijn boeken niet de enige methode om te leren. Op Youtube zijn er voldoende kanalen te vinden over het brouwen van bier. En daarnaast heb je altijd wel de mogelijkheid om een (online) cursus te volgen of jezelf aan te sluiten bij een brouwgilde in de buurt.
Een perfect bier brouwen betekent schoon werken
Wil je dus een perfect bier brouwen, dan moet je zeker schoon werken. Zo voorkom je namelijk dat eventuele bacteriën het bier zullen besmetten. Maak daarom na de brouwdag alles goed schoon, reinig slangen na het overhevelen van je bier en blijf vooral scherp. Het is buitengewoon zonde van alle inspanning op de brouwdag als je het nalaat om schoon te werken.
Verfijn vooral je recepten
Houdt altijd een logboek bij en schrijf je fouten op. Van je brouwfouten kun je namelijk leren. Probeer ook proefnotities te maken zodat je eventuele afwijkingen proeft. Probeer bij te sturen en verfijn vooral je recepten. Alleen op deze manier brouw je uiteindelijk een perfect bier waar je tevreden mee bent.
Ontdek door het verfijnen van je recept ook welke ingrediënten wel en welke niet werken. Kijk daarom welke factor van het recept een positieve impact heeft op het eindresultaat. Een verandering van gist kan bijvoorbeeld al een groot verschil maken.
Durf vooral te experimenteren
Ten slotte: Wees vooral niet bang om te experimenteren. Probeer af en toe eens een bijzonder ingrediënt uit. Gebruik eens koffie, bijvoorbeeld in de vorm van een cold brew of ga in de weer met zoethout, chocolade of andere kruiden. Je ontdekt pas of het een perfect bier wordt als je met dergelijke toevoegingen gaat brouwen.