Het ambacht van het brouwen van bier verplaatst zich steeds vaker naar de keuken. Het is een leuke hobby, maar wat moet je nu allemaal weten over het zelf thuis brouwen van bier?
Het begint bij de meeste thuisbrouwers vaak met een klein brouwpakket. In zo’n pakket zitten onder andere de ingrediënten om thuis een bepaald bier mee te brouwen. Hiermee maak je bijvoorbeeld een blond bier, een tripel of een IPA. Zo’n brouwpakket vormt zeker de goede opmaat voor de verslavende hobby die bier brouwen heet.
Zo ben ik er ook ingerold: met brouwpakketjes die de Hema verkocht. Het begon met een compleet pakket en vervolgens ben ik navullingen gaan zoeken. Na een aantal pogingen ben ik met brouwrecepten aan de slag gegaan. Zelf de ingrediënten kopen en daar een biertje mee brouwen.
Hoe begin je met bierbrouwen?
Het antwoord op de vraag hoe te beginnen met brouwen is voor iedereen verschillend. De een begint rustig met een eenvoudig brouwpakket en bouwt dit vervolgens vanuit hier verder uit. Terwijl een ander juist meteen een grote (luxe) brouwketel aanschaft en vanuit hier met de hobby start. Hoe je ook start, lees je altijd goed in, durf vooral vragen te stellen en maak het jezelf vooral makkelijk.
Waarom zelf bier brouwen?
Als je mij vraagt waarom ik mijn eigen bier brouw, dan is het antwoord eigenlijk vrij simpel. Het zelf brouwen van bier heeft best wel wat voordelen. In de eerste plaats ben ben je in staat om de volledige controle te hebben over het complete brouwproces en de ingrediënten die je daarbij gebruikt. Daardoor kun je mooi experimenteren met verschillende smaken, aroma’s en stijlen en natuurlijk je bier volledig aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeuren.
Verder is het brouwen van je eigen bier ook een erg creatieve en leuke activiteit. Het brengt namelijk mensen samen: of je nu alleen brouwt of met vrienden en familie. Uiteraard mag je trots zijn op het resultaat van je eigen ambachtelijke bier, dat je mooi kunt delen en laten proeven door anderen.
Hoe moeilijk is het om zelf thuis bier te brouwen?
De complexe smaken van bier doen anders vermoeden, maar het brouwen van bier is niet moeilijk. Het ligt er vooral aan welke route je inslaat. Begin daarom vooral simpel met een niet al te complex brouwrecept. Lees je daarnaast ook goed in met een van de vele brouwboeken die zijn geschreven. Zo leer je namelijk stap-voor-stap de kneepjes van het ambacht kennen en raak je niet overweldigd je zelf thuis bier gaat brouwen.
Wees verder ook niet bang om fouten te maken, daar leer je namelijk van. Zorg er wel voor dat je niet dezelfde fouten blijft maken. Het maken van brouwfouten is in mijn ogen niet te voorkomen, het gaat er vooral om hoe je daar mee omgaat. Door het bijhouden van een logboek is het makkelijker ontdekken waar het mogelijk verkeerd is gegaan. Trek hier vervolgens lering uit en voorkom dat je de volgende brouwdag dezelfde fout maakt.
Blijf altijd vragen over het brouwen
Ik heb bewondering voor degenen die proberen zelf alles uit te vogelen. Uiteindelijk kom je er wel. Maar beter nog is het om je aan te sluiten bij een brouwgilde. Als deze er niet zijn, dan kun je gelukkig terecht op het internet bij een van de verschillende forums of facebookpagina’s over bierbrouwen. Het is goed om vragen over het bier brouwen te hebben, dit geeft wat mij betreft aan dat je nieuwe dingen leert en wilt leren.
Ben je echt compleet nieuw in het hobbybrouwen, dan heb ik gelukkig nog wat tips voor je. Deze tips over het brouwen kom uit mijn ervaring van de afgelopen 10 jaar.
Dit heb je nodig om zelf bier te brouwen
Voordat je echt aan de slag kunt gaan met het thuis brouwen van bier, is het belangrijk om alle benodigde materialen bij de hand te hebben. Hier is een overzicht van de essentiële items die je nodig hebt:
- Brouwketel: Een grote pot waarin je het bier gaat brouwen.
- Spoelwaterketel: Een aparte ketel om het spoelwater op de juiste temperatuur te brengen.
- Filteremmer: Een emmer om het beslag in te spoelen.
- Gistingsvat: Een vat waarin het wort kan fermenteren.
- Gistemmer: Een emmer met een waterslot om de vergisting te controleren.
- Thermometer: Om de temperatuur van het mengsel te meten.
- Hydrometer: Voor het meten van het alcoholpercentage.
- Reinigingsmiddelen: Om ervoor te zorgen dat alles grondig schoon is.
Het zijn overigens allemaal materialen die je vaker kunt hergebruiken, dus als je deze eenmaal hebt dan heb je daar lange tijd plezier van. En verder zijn er alternatieven voor de ketels, de zogeheten all-in-one ketel zoals de Easybrew / Brewmonk. Hiermee maisch, spoel en kook je in dezelfde ketel.
Hoe lang ben je bezig met het bierbrouwen?
Het zelf thuis brouwen van bier is een ambacht dat tijd en geduld vraagt. Hoe lang je bezig bent met het brouwen is over het algemeen hetzelfde. Houd er rekening mee dat je ongeveer een maand kwijt bent voordat je een zelfgebrouwen biertje kunt drinken. Er zijn wel wat keuzes die invloed hebben op het tijdspad, denk bijvoorbeeld aan de keuze van de gist en of je afvult op vat.
Is thuis bier brouwen een dure hobby?
Over het algemeen ben je goedkoper uit als je zelf je eigen bier brouwt. Een zelfgebrouwen biertje kost een kleine tien euro gemiddeld per batch van 20 liter. Dan heb ik het in dit geval wel over de ingrediënten, want je zult ook wat apparatuur moeten aanschaffen en dat kost je tussen de 150 en 600 euro afhankelijk van hoe geavanceerd je het allemaal wilt hebben.
Zelf thuis bier brouwen is een aanrader
Als je mij ruim tien jaar geleden zou zeggen dat ik zo bedreven zou zijn met het brouwen van bier, dan had ik je misschien raar aangekeken. Toch ben ik blij dat ik een aantal jaren geleden nieuwsgierig ben geraakt in het ambacht van bierbrouwen. Er is een wereld voor me opengegaan. Daarnaast heb ik ook een aantal mensen om me heen weten te enthousiasmeren met het brouwvirus. Dit geeft wat mij betreft echt aan hoe leuk deze hobby is.