Bier brouwen: over zelf je eigen bier maken
Ik ben in 2015 begonnen met het bier brouwen. Sindsdien vind ik het brouwproces buitengewoon fascinerend.
Het begint allemaal al met het samenstellen van een recept en dan op basis van natuurlijke ingrediënten aan de slag gaan. Als het bier dan eenmaal staat te vergisten is het even geduld hebben, maar de beloning van het openen van een zelf gebrouwen biertje is altijd een bijzonder moment.
Op deze pagina zal ik mijn kennis en ervaring delen op het gebied van het hobby brouwen en alles wat daarbij komt kijken. Door het lezen van deze artikelen moet het uiteindelijk mogelijk om thuis aan de slag te gaan door te beginnen met het zelf brouwen van een eigen bier.
Er is meer; Het zelf brouwen van bier is een populair onderwerp en daarom valt er natuurlijk meer te vertellen over het bier brouwen. Om die reden zal het niet alleen bij eigen ervaringen blijven. Alles wat ik interessant vind het gebied van brouwen en ‘semi-professioneel’ brouwen zal zijn weg vinden naar deze pagina.
-
Fermentis gistwijzer: het complete overzicht van de gisten voor bier
Ik gebruik tot nu toe altijd gist in droge vorm en in de meeste gevallen kies ik voor een gist van Fermentis. Na veelvuldig de SafAle US-05 gebruikt te hebben vroeg ik me af: welke gisten heeft Fermentis nog meer.
-
Spoelwater, hoeveel heb je nu nodig?
Als je gaat brouwen, dan zul je merken dat er verliezen optreden. Een klein deel zal bijvoorbeeld verdampen. Deze verliezen vangen we op door middel van het spoelwater.
-
Arsegan Easybrew 30: betaalbare all-in-one brouwketel
Onlang ben ik overgestapt van brouwen met pannen op gas naar een elektrische all-in-one brouwketel. De ketel die ik heb aangeschaft is de Arsegan Easybrew 30.
-
Gist, zet de suikers om tijdens de fermentatie van bier
Tijdens de brouwdag zijn we voornamelijk bezig om een wort vol met suikers te verkrijgen. In de meeste gevallen zijn deze suikers vergistbaar. Deze suikers worden tijdens de fermentatie van bier door de gist omgezet in onder andere alcohol en koolzuurgas.
- ADVERTENTIE
-
Het soortelijk gewicht sturen en corrigeren: dit moet je doen
Als je een recept gaat brouwen dan ga je uit van een (mogelijk) te behalen SG. Helaas kan het gebeuren dat de uiteindelijk waarde afwijkt en dan moet je het soortelijk gewicht gaan bijstellen.
-
Helder bier brouwen: stappenplan voor mooi bier
Het kan gebeuren dat er bij het inschenken van een zelf gebrouwen bier allemaal trub meekomt. Dit kan helemaal geen kwaad, maar het is natuurlijk leuker om dit te voorkomen. Maar hoe krijg je nu een helder bier?
-
Hygiëne bij het brouwen van bier: schoonmaken en ontsmetten
Bij het brouwen van bier zijn twee dingen belangrijk: schoonmaken en ontsmetten. Op deze manier voorkom je namelijk infecties in het bier.
-
Wat is SMaSH bier, brouwen met ‘single malt & single hop’
Het blinkt uit in zijn eenvoud: een SMaSH bier. Een brouwmethode, dat qua ingrediënten gebruikt maakt van slechts één moutsoort en één hopsoort.
-
Hopsoorten, welke variëteiten zijn er?
Er zijn verschillende hopsoorten (ruim 250), elk met een eigen karakter. In dit overzicht vind je de soorten hop die over het algemeen goed verkrijgbaar zijn binnen Nederland en België.
-
Het brouwzaalrendement: dit is wat je moet weten
Tijdens het maischen, filteren en spoelen onttrekken suikers aan de mout. Om aan te geven hoe efficiënt dit proces verloopt, kunnen we het brouwzaalrendement berekenen. Met dit rendement wordt de hoeveelheid van omgezette suikers uit de mout aangegeven.